Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρειάζονται επιτάχυνση οι ώριμες Startups;

Πώς μπορεί ένας accelerator να βοηθήσει μια startup σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Έχετε δημιουργήσει  τη δική σας startup και έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία της (ή έχει μπει ήδη σε τροχιά ανάπτυξης). Έχετε προχωρήσει στην επιλογή ομάδας και συνεργατών, στην ανάπτυξη ίσως και εμπορική διάθεση του πρώτου σας προϊόντος, αλλά και σε κάποιες προσπάθειες δικτύωσης. Και τώρα; Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας; Εκείνο που σας προβληματίζει είναι το πόσο γρήγορα θα ανεβείτε τα “σκαλιά” της επιτυχίας και πώς θα εξασφαλίσετε τους πόρους εκείνους που θα σας διευκολύνουν στην υλοποίηση των επόμενων στόχων σας. Τι είναι εκείνο που μπορεί να κάνει τη διαφορά και, σε πολλές περιπτώσεις, ίσως πιο γρήγορα και απ’ όσο μπορούσατε να φανταστείτε; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην επιτάχυνση.

Ο ρόλος των accelerators στην ανάπτυξη των startups

Οι accelerators (προγράμματα επαγγελματικής επιτάχυνσης ή απλά επιταχυντές) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, αποτελώντας μία σημαντική βοήθεια ώστε νέες εταιρείες να αποκτήσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τη συμπυκνωμένη εκείνη γνώση αλλά και την υποστήριξη που θα ανοίξει τους ορίζοντές τους και θα τους προσφέρει νέες προοπτικές ανάπτυξης. Τα προγράμματα υποστήριξης δεν απευθύνονται, βέβαια, αποκλειστικά σε startups που βρίσκονται σε πιο πρώιμα στάδια, αλλά αποτελούν ιδανική λύση και για εταιρείες που έχουν προχωρήσει στα επόμενα στάδια ωριμότητας.

Άλλωστε, οι “ώριμες” startups, τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από τους χρηματοδότες και αυτό αποδεικνύεται και από σχετικές έρευνες. Σύμφωνα με το ετήσιο report “Startups in Greece 2020-2021” των Found.ation, EIT Digital και Velocity.Partners και τη λίστα με τις δέκα startups που έλαβαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέσα στη χρονιά που πέρασε, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο μέσος όρος «ηλικίας» τους είναι τα έξι έτη, ενώ οι περισσότερες από αυτές έχουν συστήσει μία αρκετά μεγάλη ομάδα διαθέτοντας από 11 έως 50 εργαζομένους. Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι εύκολο μία ομάδα που έχει μόλις συσταθεί να λάβει υποστήριξη στην αγορά και χρηματοδότηση. Υπάρχει μια σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί μέχρι το προϊόν μιας εταιρείας να είναι έτοιμο για την αγορά και πολλή εμπειρία που πρέπει να αποκτηθεί σε διάφορους τομείς. Ένας επιταχυντής μπορεί να αποτελέσει το μέσο που θα οδηγήσει ακόμη και μία πιο “ώριμη” startup στα επόμενα στάδια ανάπτυξης.

Η βοήθεια που προσφέρεται από τους accelerators δεν αφορά μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες ή την πρόσβαση σε μέντορες που μπορούν να αναβαθμίσουν μία startup με την καθοδήγησή τους, αλλά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης ακόμη και δυνατότητες χρηματοδότησης, κάτι πολύ σημαντικό για να μπορέσει μία εταιρεία να κάνει πραγματικότητα τους στόχους της και να ανοίξει τα φτερά της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ένας επιταχυντής αποτελεί, ουσιαστικά, ένα σχολείο που με εντατικούς ρυθμούς προσφέρει τις γνώσεις του στις startups, ενώ, παράλληλα, προσφέρει στις ομάδες δυνατότητες δικτύωσης ώστε να μπορέσουν να βρουν στρατηγικούς συνεργάτες και χρηματοδότηση με στόχο να φτιάξουν μία βιώσιμη επιχείρηση. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σε ώριμες ομάδες που γνωρίζουν πλέον καλά τι χρειάζονται και τι έχουν να προσφέρουν στην αγορά, και αναζητούν μόνο τη βοήθεια εκείνη που θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να αλλάξουν επίπεδο.

Πολλοί accelerators και incubators είναι πλέον διαθέσιμοι στην αγορά, τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας λύσεις υποστήριξης αλλά και χρηματοδότησης. Ωστόσο, μία από τις πιο εδραιωμένες αλλά και ουσιαστικές λύσεις είναι το egg – enter•grow•go, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης (incubation- acceleration) το οποίο έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia, από το 2013. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βοηθά τις επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα, ενώ στηρίζει τις startups με χρηματοδότηση και συμβουλευτική, μέσα από δύο, μάλιστα, ξεχωριστές πλατφόρμες egg Start-Up και egg Scale-Up.

Κάντε Scale up στην επιχείρησή σας

Η νέα πλατφόρμα egg Scale-Up που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια απευθύνεται σε πιο ώριμες startups με προχωρημένο επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας, οι οποίες πρέπει να έχουν ήδη υλοποιήσει το προϊόν τους και αυτό να έχει προοπτική επέκτασης και ανάπτυξης (scalability). Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής ανάπτυξης, δικτύωσης και επέκτασης, που παρέχει μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία τα οποία βοηθούν τους συμμετέχοντες να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, να στοχεύσουν στην κατάλληλη πελατειακή βάση, να επιταχύνουν την προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους και να εξασφαλίσουν επιχειρηματική επιτυχία και βιωσιμότητα.

Η πλατφόρμα egg Scale-Up eίναι ανοικτή 365 μέρες τον χρόνο και μπορείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον για την ένταξη της startup σας όποτε θέλετε. Εφόσον πληροίτε τις προϋποθέσεις, μπορείτε να κάνετε την αίτησή σας, με τις πιο αξιόλογες υποψηφιότητες να παρουσιάζουν την ιδέα τους σε ένα ξεχωριστό event που ονομάζεται egg Acceleration pitching day. Επιλέγονται έως 15 επιχειρήσεις τον χρόνο για την πλατφόρμα, ενώ η τελική επιλογή γίνεται με βάση τη βαθμολογία τους στην παρουσίαση και τη συνέντευξή τους στη συντονιστική επιτροπή.

Το πρόγραμμα egg και οι πλατφόρμες του διαμορφώνουν το οικοσύστημα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με γνώση και όραμα, υποστηρίζοντας ομάδες από τα πρώτα τους βήματα και μένοντας μαζί τους όσο εξελίσσονται.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις