Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Digital Marketing και οι ελληνικές εξαγωγές: Ένας απαραίτητος γάμος

Οι ελληνικές εξαγωγές, τόσο προϊόντων όσο και υπηρεσιών, διατηρούν το θετικό momentum που ανέπτυξαν τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται πως το 2019 οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 17,3% του ΑΕΠ. Είναι φανερό ότι ο ρόλος των εξαγωγών είναι σημαντικός για την ανάκαμψη της οικονομίας, ειδικά σε μια χρονιά ανατροπών εξαιτίας της πανδημίας.

Οι επιχειρήσεις με έντονα εξαγωγικό προφίλ επιλέγουν ποικίλους τρόπους προβολής των προϊόντων τους. Αρκετές παίρνουν μέρος σε συλλογικές προωθητικές ενέργειες, συμμετέχοντας σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τη χρονιά που μας πέρασε η ακύρωση όλων των αντίστοιχων events τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δυσκόλεψε την προώθηση των προϊόντων και οδήγησε τους παραγωγούς σε αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων προβολής.

Στη σημερινή εποχή, που χαρακτηρίζεται η «εποχή της πληροφορίας» ή της «ψηφιακής επανάστασης» και τίθενται τα θεμέλια για ένα ακόμη πιο διευρυμένο ψηφιακό μέλλον, παρατηρούνται ραγδαίες μεταβολές στους τρόπους επικοινωνίας και διαφήμισης. Το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο κατήργησε τα γεωγραφικά σύνορα και τη φυσική παρουσία στις συναλλαγές.

To digital marketing είναι ένα πολυδιάστατο εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην εξωστρέφεια αυτών των επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση στην ανάκτηση μέρους του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Μια επιχείρηση που επιδιώκει αύξηση των πωλήσεών της στο εξωτερικό θα πρέπει να επενδύσει σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ψηφιακού marketing.

Με μια ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο κάθε επιχείρηση μπορεί να εξαπλώσει τη φήμη της και να διαφημίσει τα προϊόντα της σε στοχευμένο κοινό και ειδικότερα σε όσους αναζητούν αντίστοιχα προϊόντα και υπηρεσίες στο εξωτερικό. Σημαντικοί παράγοντες που διέπουν τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, όπως το νόμισμα, οι τρόποι πληρωμής και αποστολής, ο ανταγωνισμός κ.λπ., εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο και στο ψηφιακό marketing και απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς.

Προκειμένου να αναπτυχθεί μια αποδοτική στρατηγική digital marketing θα πρέπει να εξεταστούν και να αναλυθούν ορισμένα σημαντικά δεδομένα:

> Ποια είναι η δυναμική της αγοράς στην οποία απευθυνόμαστε.
> Υπάρχουν αντίστοιχα προϊόντα στην αγορά την οποία στοχεύουμε;
> Ποιος είναι ο ανταγωνισμός.
> Ποιες πρακτικές ακολουθεί ο ανταγωνισμός για την προώθηση των αντίστοιχων προϊόντων.
> Υπάρχουν άλλοι τοπικοί παραγωγοί;
> Ποιοι είναι οι εισαγωγείς και οι προμηθευτές των ανταγωνιστικών προϊόντων.
> Τι γνωρίζουμε για την τιμολογιακή πολιτική των άλλων brand

Πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη φήμη των προϊόντων μας στο εξωτερικό;

Στο digital marketing έχουμε μια σειρά από δυνατά όπλα στη φαρέτρα μας που μας αναλύουν την αγοραστική συμπεριφορά του κοινού σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Υπάρχουν εργαλεία και τεχνικές που θα μας υποδείξουν αν υπάρχει ζήτηση των προϊόντων μας, σε ποιες χώρες και σε ποιες συγκεκριμένα αγορές. Οι αναζητήσεις του κοινού στις μηχανές αναζήτησης θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Εκτός από τη ζήτηση, τα παραπάνω εργαλεία μάς επιτρέπουν να αναλύσουμε και τον ανταγωνισμό και να δούμε, για παράδειγμα, αν χρησιμοποιεί προωθητικές ενέργειες στη χώρα όπου σκοπεύουμε να εξαγάγουμε, σε ποια θέση κατατάσσεται η ιστοσελίδα του στα αποτελέσματα της Google, πόσο δημοφιλής είναι κ.λπ. Όλα αυτά τα δεδομένα θα μας βοηθήσουν στο να προσαρμόσουμε καλύτερα τη δική μας στρατηγική.

Μέσα από την ψηφιακή αυτή χαρτογράφηση έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των υποψήφιων πελατών μας, να εντοπίσουμε πού υπερτερεί ο ανταγωνισμός και να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τυχόν αδυναμίες του ανταγωνισμού προς όφελός μας.

Inbound Marketing και εξαγωγές

To inboundmarketing είναι μια στρατηγική digital marketing που κερδίζει συνεχώς έδαφος, αφού καταφέρνει να προσελκύσει πιθανούς πελάτες μέσω μοναδικού και ποιοτικού διαδικτυακού περιεχομένου. Περιλαμβάνει ένα σύνολο ενεργειών (SEO, social media marketing, content marketing, email marketing κ.ά.) και μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποδοτικό και επιτυχημένο για την προώθηση των εξαγωγών.

Μέσα από έναν συνδυασμό ενεργειών, το inbound marketing προσελκύει τους δυνητικούς πελάτες στη χώρα ή στις χώρες στόχευσης. Τελικός προορισμός όλων των ενεργειών είναι η ανακατεύθυνση του πελάτη στην ιστοσελίδα ή στο eshop της επιχείρησης. Ένα ελκυστικό και ενδιαφέρον περιεχόμενο το οποίο απαντά σε απορίες και γεννά επιθυμίες έχει ως αποτέλεσμα την περιήγηση των υποψήφιων πελατών στο site σας και στην ολοκλήρωση μιας ή περισσότερων αγορών.

Για το λόγο αυτό το περιεχόμενο που προωθούμε θα πρέπει να είναι πρωτίστως κατανοητό. Για παράδειγμα, αν επιλέξουμε μια χώρα στην οποία τα αγγλικά δεν είναι δημοφιλής και συχνά ομιλούμενη γλώσσα, θα πρέπει να προσαρμόσουμε το περιεχόμενό μας στην τοπική διάλεκτο. Αντίστοιχα, αν θέλουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στη Ρωσία, δεν θα επιλέξουμε διαφημίσεις στην Google, αφού η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης είναι η Yandex. Με την ίδια λογική δεν θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο διαφημιστικό budget στο twitter σε μια χώρα όπου το μέσο δεν χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των πολιτών.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε την ανάγκη για Υπομονή, Προσαρμοστικότητα και φυσικά Πλάνο δράσεων, ώστε αυτή η σημαντική ενέργεια εξωστρέφειας να έχει αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε προωθητική ενέργεια χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει, ώστε να μπορέσουμε να κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις