Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Diem: Ένα βήμα πριν την κυκλοφορία το κρυπτονόμισμα του Facebook

Μέσα στο 2021 αναμένεται να κυκλοφορήσει το πολυσυζητημένο ψηφιακό νόμισμα του Facebook, αν και εντελώς διαφορετικό από ότι είχε ανακοινωθεί πριν δύο χρόνια. Το Diem θα λανσαριστεί σε πολύ περιορισμένη έκταση, και θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάρια, κάτι το οποίο δεν είχε αρχικά σχεδιαστεί από το Facebook.

Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε ανακοινωθεί πρώτη φορά, το κρυπτονόμισμα είχε παρουσιαστεί ως κάτι επαναστατικό, ανεξάρτητο από τα “παραδοσιακά” νομίσματα, που θα έδινε σε όλους τους ανθρώπους και ειδικά σε όσους είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, τη δυνατότητα να ενταχθούν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αρχικά, το κρυπτονόμισμα είχε ονομαστεί Libra και είχε σχεδιαστεί από μία μη κερδοσκοπική σύμπραξη πολλών εταιρειών με το όνομα Libra Association. Το Facebook είχε σχεδιάσει παράλληλα το λανσάρισμα του ψηφιακού πορτοφολιού Calibra, ώστε οι χρήστες να μπορούν να στέλνουν κρυπτονομίσματα ο ένας στον άλλον.

Το Libra επρόκειτο αρχικά να υποστηριχθεί από έναν αριθμό πραγματικών νομισμάτων. Οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές ωστόσο εξέφρασαν έντονες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του κρυπτονομίσματος στην ισορροπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς και με θέματα προσωπικών δεδομένων και ξεπλύματος χρήματος. Έτσι τον Απρίλιο του 2020, η Libra Association μετονομάστηκε σε Diem Association, ενώ τη θέση του Calibra πήρε η Novi.

To νέο νόμισμα, Diem, περιγράφεται ως ένα ακόμα κρυπτονόμισμα, ωστόσο διαφοροποιείται σημαντικά από το bitcoin, το βασικό παίκτη στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Αντίθετα με το bitcoin στηρίζεται από έναν κεντρικό οργανισμό καθώς και από παραστατικό χρήμα (fiat currency).

Σύμφωνα με το CNBC, η κυκλοφορία του θα γίνει σε μικρή κλίμακα και θα εστιάζει σε μεγάλες συναλλαγές από μεμονωμένους καταναλωτές. Ενδέχεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να δοθεί επίσης η δυνατότητα αγορών, ωστόσο αυτό δεν είναι σίγουρο, όπως ούτε και η ακριβής ημερομηνία που το νόμισμα θα γίνει διαθέσιμο.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις