StartUpper

“Σεξιστικό, άχρηστο και κακό για το περιβάλλον”: Το προϊόν που έγινε viral για όλους τους λάθος λόγους

Πριν από το πρώτο της ταξίδι στο διάστημα, η αστροναύτης Sally Ride, η τρίτη γυναίκα στην ιστορία που κατάφερε ένα τέτοιο επίτευγμα, είχε δεχθεί, μεταξύ άλλων, μια απίστευτη ερώτηση από τους άντρες της NASA: Αν θα της φτάσουν 100 ταμπόν, για μια εβδομάδα στο διάστημα. Η ερώτηση αυτή, την οποία αργότερα αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξή της, είχε προκαλέσει τρομερή εντύπωση αλλά και αντιδράσεις, λόγω της άγνοιας που έκρυβε.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με μια γερμανική startup, η οποία δημιούργησε το Pinky – ένα ροζ γάντι μίας χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την αφαίρεση του ταμπόν ή της σερβιέτας – ένα προϊόν που όπως ειπώθηκε αργότερα από πολλούς, κανείς δεν χρειάζεται.  Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή.

Οι επιχειρηματίες Eugen Raimkulow και Andre Ritterswürden, παρουσίασαν την ιδέα αυτή σε μια γερμανική τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία διάφορες ομάδες και startuppers προσπαθούν να «σηκώσουν» χρήματα από επενδυτές. Το δίδυμο περιέγραψε το προϊόν σαν ένα βοηθητικό εργαλείο και εξήγησε ότι πέρα από τη βασική του χρήση ως… γάντι, θα μετατρέπεται στη συνέχεια και σε σακούλα, που θα διευκολύνει το πέταγμα του ταμπόν/σερβιέτας στα σκουπίδια. Με αυτήν την παρουσίαση, κατάφερε να ενθουσιάσει τον Ralf mmel, έναν εκ των επενδυτών, πείθοντάς τον να επενδύσει 30.000 ευρώ.

Κανείς τους βέβαια, εκείνη τη στιγμή, δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε.  Όταν το προϊόν κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το κύμα αντιδράσεων που ξέσπασε ήταν τεράστιο. Το ειδικό γάντι χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων σεξιστικό, άχρηστο και μη φιλικό προς το περιβάλλον. Το κοινό, ειδικά στα social media, έκανε λόγο για ένα προϊόν που επαναφέρει το στίγμα γύρω από την περίοδο και τα γυναικεία γεννητικά όργανα, και για μια αντρική ομάδα που καμία ιδέα δεν έχει για το τι πραγματικά χρειάζεται μια γυναίκα.

Οι γυναίκες ειδικά τόνισαν ότι το συγκεκριμένο γάντι δεν έχει καμία ουσιαστική χρησιμότητα γιατί δεν υπάρχει τίποτα «αποκρουστικό» ή «βρώμικο» στη συγκεκριμένη διαδικασία. Επίσης δεν υπάρχει τίποτα ντροπιαστικό και τίποτα που να διορθωθεί από ένα φανταχτερό ροζ, «κοριτσίστικο» γάντι.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ομάδα του Pinky που μάλλον περίμενε να γίνει η επόμενη ανατρεπτική «φωνή» στον πολλά υποσχόμενο χώρο της γυναικείας ευεξίας, απέτυχε. Και αυτό είναι κάτι που κατάλαβαν τόσο τα μέλη της όσο και ο επενδυτής της, γι’ αυτό και ζήτησαν δημόσια συγγνώμη.

Οι δύο ιδρυτές απάντησαν στην κατακραυγή λέγοντας ότι “έγινε σαφές ότι πρέπει να μάθουμε πολλά ακόμα και ότι έχουμε κάποια τυφλά σημεία”, ενώ ο Dümmel προχώρησε σε μια – όχι και τόσο πειστική- “απολογία” στο Instagram, στην οποία τόνισε ότι οι δύο εφευρέτες είχαν λάβει «σοβαρές κριτικές», για θέματα τα οποία ως άντρες «απλώς δεν γνώριζαν».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.