Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

“Βραβείο” αποδοτικότητας για την eBay: Έσοδα 811.024 δολαρίων από κάθε της υπάλληλο

Οι περισσότεροι επιτυχημένοι founders και CEOs σε όλον τον κόσμο, παραδέχονται ότι οι ομάδες τους, το προσωπικό τους, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία τους αυτή, η οποία φυσικά μεταφράζεται σε έσοδα. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, πόσο παραγωγικές είναι αυτές ή ομάδες και πόσο αποδίδουν στην πραγματικότητα; Κοινώς, έχετε σκεφτεί πόσα έσοδα μπορεί να αποφέρει ένας εργαζόμενος σε μια εταιρεία όπως η Amazon; Η απάντηση ίσως σας εκπλήξει.

Σύμφωνα με το HelpCenter, το οποίο αναλύει δεδομένα από διαφορετικές πηγές, αυτή τη στιγμή, η Amazon αυτή τη στιγμή εισπράττει περίπου 297.381 δολάρια από κάθε υπάλληλο. Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι αυτό – είναι ότι η eBay, εισπράττει τα τριπλάσια! Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει έσοδα 811.024 δολαρίων από κάθε της υπάλληλο ξεπερνώντας κάθε ανταγωνιστή της στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Στην τρίτη θέση (μεταξύ αυτών), βρίσκεται η  Alibaba, η οποία εισπράττει… μόλις 285.540 δολάρια ανά υπάλληλο.

Σημειώνεται εδώ ότι το 2020 η eBay απασχολούσε 12.700 εργαζομένους και είχε έσοδα 10,30 δις. δολαρίων, ποσό το οποίο είναι 37 φορές μικρότερο από αυτό της Amazon! Η τελευταία, είχε έσοδα 386 δισ. δολαρίων την περσινή χρονιά, έχοντας στο δυναμικό της 1.298.000 υπαλλήλους (!) ενώ η Alibaba, με 252.084 υπαλλήλους κατέγραψε έσοδα 71.98 δισ. δολαρίων το 2020.

Επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι λόγω της έκρηξης του ηλεκτρονικού εμπορίου την περσινή χρονιά και οι 3 εταιρείες προχώρησαν στην πρόσληψη νέου προσωπικού, γεγονός το οποίο όμως δεν λειτουργεί πάντα θετικά. Καθώς τα νέα άτομα χρειάζονται καθοδήγηση από παλαιότερους υπαλλήλους, η αποδοτικότητα των τελευταίων μπορεί να μειωθεί και για ένα διάστημα η συνολική παραγωγικότητα να πέσει.

Ξεκαθαρίζοντας αυτό, αναφέρουμε ότι το 2020, η Amazon πρόσθεσε 500.000 νέους υπαλλήλους και η Alibaba 150.126. Από την άλλη, η eBay έχασε 600 υπαλλήλους την ίδια χρόνια και κατάφερε να τριπλασιάσει τα έσοδά της ανά εργαζόμενο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό ενδέχεται να έπαιξαν τα μέτρα ασφαλείας που πήρε η εταιρεία για το προσωπικό και τους συνεργάτες της ενάντια στην Covid-19, μέτρα τα οποία η Amazon για παράδειγμα δεν τήρησε, ξεσηκώνοντας αρκετές αντιδράσεις γι’ αυτό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις