Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Meazon: Οι “σούπερ μετρητές” ενέργειας στην υπηρεσία της βιωσιμότητας και των προσωποποιημένων υπηρεσιών

Πώς μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας έχει καταφέρει να διακριθεί παγκοσμίως στην ψηφιοποίηση της ενέργειας παρέχοντας λύσεις που δίνουν τη δυνατότητα σε διαχειριστές ενέργειας, οργανισμούς και εταιρείες να επιτύχουν τους περιβαλλοντολογικούς και οικονομικούς στόχους τους.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ίσως οι κυρίαρχες τάσεις στον πυρήνα υπερεθνικών, εθνικών αλλά και εταιρικών στρατηγικών, που στοχεύουν στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, αλλά είναι και μέσα στις προτεραιότητες εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλο τον κόσμο επηρεάζοντας καθημερινά όλο και περισσότερο τις επιλογές τους.  Κυβερνήσεις, φορείς, επενδυτές και εταιρείες ορίζουν, σε πολλές περιπτώσεις, αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας ή επενδύσεων αναγκάζοντας μεγάλες και μικρές εταιρείες στην ακόμη ταχύτερη «πράσινη μετάβαση».

Τα κτίρια και ο δημόσιος φωτισμός είναι υπεύθυνα για ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, η οποία ακόμα παράγεται σε μεγάλο βαθμό από
ορυκτά καύσιμα και, σύμφωνα με τους υπευθύνους της Meazon, θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά με την ψηφιοποίηση της ενέργειας και τη χρήση «σούπερ μετρητών».

H Meazon είναι μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας στην αγορά της ψηφιοποίησης της ενέργειας με έδρα στην Πάτρα και founders τους βετεράνους της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας Στέλιο Κουτρουμπίνα, έναν εκ των εφευρετών του Wi-Fi, Γιάννη Γιωνά, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Ericsson, και Γιώργο Κορωνιά, πρώην CEO της Vodafone
Ελλάδας.

H εταιρεία (Startup) έχει αναπτύξει μετρητές ενέργειας με εξελιγμένες δυνατότητες και υπολογιστική ισχύ, έτσι ώστε να καταγράφουν και να μεταφέρουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες στους εκάστοτε διαχειριστές ενέργειας μέσω ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης ανοίγοντας έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων και στρατηγικών επιλογών.

Ο “σούπερ μετρητής” της Meazon

Ο μοναδικός τριφασικός μετρητής ενέργειας της Meazon είναι ένα προϊόν τεχνολογικής ανάπτυξης δεκαετιών με ενσωματωμένη υπολογιστή ισχύ, υποστήριξη πολλών τεχνολογιών ασύρματης επικοινωνίας, ενώ πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και απόδοσης.

Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, στη συσκευή της Meazon η μέτρηση είναι διαθέσιμη κάθε 10 msec ανά φάση, κάτι που δίνει 100 φορές περισσότερα δεδομένα. Αυτός ο όγκος πληροφορίας είναι αδύνατον να μεταδοθεί ασύρματα και είναι ακριβός για να αποθηκευτεί και να επεξεργαστεί στο Cloud. Ένα μεγάλο μέρος της επεξεργασίας γίνεται εντός του μετρητή και μεταφέρεται μόνο ένα μέρος των δεδομένων στην πλατφόρμα της Meazon συνεισφέροντας σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων και κόστους.

H Meazon σχεδιάζει να φέρει στην αγορά έναν ακόμη μικρότερο τριφασικό μετρητή, έχοντας έτσι το μικρότερο μετρητή στον κόσμο και κάνοντας την εγκατάσταση ακόμα πιο εύκολη και το κόστος ακόμη πιο μικρό, με τα ίδια χαρακτηριστικά του σημερινού προϊόντος.

Μοναδικές δυνατότητες

Οι μετρητές της Meazon προσφέρουν τη δυνατότητα χτισίματος ενεργειακού προφίλ κάθε εγκατάστασης – χρήστη, από ένα σπίτι έως ένα μεγάλο κτίριο ή μια ολόκληρη πόλη, με τους διαχειριστές να μπορούν να προσφέρουν έξυπνες υπηρεσίες, όπως δυναμική τιμολόγηση, ποιότητα ενέργειας, ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση συσκευών για τη σταθεροποίηση του δικτύου, ενημέρωση βλαβών, προβλέψεις καταναλώσεων, αλλά και να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα από τις τυχόν ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων.

Με την αυξανόμενη διείσδυση της οικιακής παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών αλλά και την έλευση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με δυνατότητα μεταφοράς της αχρησιμοποίητης ενέργειας στη σπιτική μπαταρία ή στο δημόσιο δίκτυο, τα έξυπνα δίκτυα και τις έξυπνες πόλεις, οι μετρητές της Meazon έρχονται πάλι στο προσκήνιο, μια και μπορούν να γνωρίζουν, για παράδειγμα, ανά πάσα στιγμή αν ένα σημείο είναι παραγωγός ή καταναλωτής και να πραγματοποιούνται οι ανάλογες ενέργειες.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν στους σημερινούς και μελλοντικούς παρόχους υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες και κυρίως νέα business models, όπως το energy as a service, που αναμένεται να μετασχηματίσουν το επιχειρηματικό γίγνεσθαι σε ολόκληρο τον κόσμο προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η 5η Βιομηχανική Επανάσταση ξεκινά από την Ελλάδα

Μπορεί για όλα τα παραπάνω και για πολλά ακόμα που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία να είναι απαραίτητη η τοποθέτηση μιας έξυπνης συσκευής σε κάθε σπίτι, η οποία θα μπορεί να έχει επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με ανοιχτά πρωτόκολλα και ασφάλεια, αρκετή υπολογιστική ισχύ, ώστε να υλοποιεί αλγόριθμους τοπικά (edge computing) και χαμηλού κόστους, ώστε να μπορεί να έχει μαζική χρήση.

Αυτή η συσκευή υπάρχει, έχει δοκιμαστεί από μεγάλους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο,
μπορεί να γίνει επίδειξη των βασικών χαρακτηριστικών και μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της Ελλάδας. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μοντέλο της 5ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπου η κοινωνία και η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι στο επίκεντρο, βασισμένες στην ψηφιοποίηση που έφερε η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Είναι κάτι που συζητάνε οι προηγμένες χώρες, αλλά η Ελλάδα μπορεί να δείξει το δρόμο χρησιμοποιώντας τεχνολογία made in Greece, την οποία θα μπορεί να εξαγάγει.

Παγκόσμια Αναγνώριση

Με τη Meazon έχουν επιλέξει να συνεργαστούν εταιρείες ενέργειας όπως η EDP Distribuição (Πορτογαλία), ενώ έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις και εξαιρετικές αξιολογήσεις από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και το Electric Power Research Institute (EPRI), που την αναγνωρίζει ως την εταιρεία με τη μοναδική τεχνολογία, που πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές υπο-μετρήσεως ενέργειας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στις ΗΠΑ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις