Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Bitcoin: Καταναλώνει τόση ενέργεια όσο η Αργεντινή!

Με μια αλλοπρόσαλλη απόφαση ο technoking της Tesla, Elon Musk, ανέστρεψε πρύμνα σε ότι αφορά την επένδυση – υποστήριξη της Tesla στα κρυπτονομίσματα και ειδικά στο Bitcoin, την περασμένη Τετάρτη ως αποδεκτή μορφή πληρωμής για την αγορά οχημάτων Tesla. Σε ένα tweet, ο CEO της Tesla δήλωσε ότι η εταιρεία έχει αναστείλει τη χρήση bitcoin λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Τον Φεβρουάριο, ο Musk είχε ανακοινώσει ότι η Tesla θα επένδυε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε bitcoin και είχε σχεδιάσει να δεχτεί bitcoin ως πληρωμή για τα αυτοκίνητά της. Ωστόσο, πολλοί επικριτές είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την απόφαση αναφέροντας τον αντίκτυπο των τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη bitcoin.

Πώς λειτουργεί η εξόρυξη Bitcoin;

Η εξόρυξη Bitcoin είναι μια διαδικασία δημιουργίας ενός νέου νομίσματος που περιλαμβάνει τη χρήση υπολογιστών για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών αλγορίθμων, με τα κρυπτονομίσματα να βασίζονται σε ένα αποκεντρωμένο και δημόσιο δίκτυο blockchain για τη δημιουργία τους στο οποίο συμμετέχουν πολλοί κόμβοι – υπολογιστές, χωρίς περιορισμό. Όσο περισσότεροι κόμβοι συμμετέχουν, τόσο εκθετικά μεγαλύτερος είναι ο χρόνος και η ισχύς που απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα Bitcoin.

Η διαδικασία χρησιμοποιεί ένα τεράστιο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ισχυρά συστήματα χρησιμοποιούνται από τους “ανθρακωρύχους” για να εξορύσσουν μπλοκ και να επαληθεύουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται, π.χ. μια αγορά bitcoin θα πρέπει να επαληθευτεί από το δίκτυο blockchain. Η συντριπτική πλειοψηφία της κατανάλωσης ενέργειας του Bitcoin συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξόρυξης. Ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους, οι “ανθρακωρύχοι” – κόμβοι λαμβάνουν δημιουργημένα bitcoins.

Η Κίνα έχει περισσότερες εγκαταστάσεις bitcoin που βρίσκονται στη χώρα και βασίζονται περισσότερο στην ενέργεια με βάση τον άνθρακα. Μια μελέτη ανέφερε ότι από τον Απρίλιο του 2020, η Κίνα αντιπροσώπευε περισσότερο από το 75% της λειτουργίας του blockchain Bitcoin σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες αγροτικές περιοχές στην Κίνα έχουν θεωρηθεί ως ο ιδανικός προορισμός για εξόρυξη Bitcoin κυρίως λόγω της φθηνότερης τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και των μεγάλων διαθέσιμων εκτάσεων για την κατασκευή υπολογιστικών φαρμών, με ειδικές κάρτες γραφικών, οι οποίες συνήθως είναι οι πιο κατάλληλες για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Η κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin

Μια εκτίμηση από το Πανεπιστήμιο του Cambridge δείχνει ότι η εξόρυξη Bitcoin καταναλώνει περισσότερες από 120 ώρες Terawatt (Twh) ετησίως, ένα ποσό ενέργειας μεγαλύτερο από χώρες όπως η Ελλάδα, η Μαλαισία, η Σουηδία ή η Αργεντινή. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το bitcoin θα μπορούσε να καταταχθεί στους 30 κορυφαίους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο εάν ήταν χώρα.

Ένας δείκτης του Digiconomist που δημοσιεύει εκτιμήσεις για τις κλιματικές επιπτώσεις του bitcoin έδειξε επίσης ότι καταναλώνει εκτίμηση περίπου 115 Twh ετησίως ένα ποσό ενέργειας το οποίο αντιστοιχεί σε κατανάλωση ενέργειας απ΄ ολα τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως, με ένα αποτύπωμα άνθρακα αντίστοιχο με αυτό του Λονδίνου.

Άλλες μελέτες ισχυρίζονται επίσης ότι εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin θα μπορούσε από μόνο του να παράγει αρκετές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να ωθήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από  2 °C μέσα σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Το Blockchain και τα κρυπτονομίσματα ανήκουν στις λεγόμενες εκθετικές τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να είναι η βάση για να αλλάξουν ριζικά βιομηχανίες αλλά και η καθημερινότητά μας προς το καλύτερο. Προφανώς δεν γίνεται να σταματήσουμε την υιοθέτησή τους και την ενσωμάτωσή στην καθημερινότητά μας, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ταχύτερη αποδέσμευση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις