Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Απεβίωσε ο διευθυντής του STEP-C του ITE, Αρτέμης Σαϊτάκης

Ο Αρτέμης Σαϊτάκης, διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης στο ΙΤΕ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών δίνοντας μάχη με σοβαρή ασθένεια τους τελευταίους μήνες.

O Αρτέμης Σαϊτάκης είχε πτυχίο Χημείας  από το Πανεπιστήμιο Αθήνας και μεταπτυχιακές σπουδές σε Οινολογία & Βιοτεχνολογία και σε Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Βρυξελών.

Ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία κέντρου μεταφοράς τεχνολογίας στο ΕΤΕΠ-Κ του ΙΤΕ αλλά και της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων (1997-2000).

Απo το 2005 ήταν διευθυντής ΕΤΕΠ-Κ και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Διαχείρισης & Ανάπτυξης ΕΤΕΠ-Κ το οποίο έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο στις ερευνητικές spinoffs.

Σε μήνυμά του προς τους ανθρώπους του ΙΤΕ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, αναφέρει:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι,

Με βαθύτατη θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπημένου Συναδέλφου και Φίλου, Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του ΙΤΕ, Αρτέμη Σαϊτάκη.

Ο Αρτέμης, τους τελευταίους μήνες έδινε υπεράνθρωπη μάχη για τη ζωή του, χωρίς ούτε στιγμή να παραμελήσει τα διοικητικά καθήκοντά του και τους συνεργάτες του, με τους οποίους είχε καθημερινές συναντήσεις, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η απώλειά του είναι δυσβάσταχτο χτύπημα για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, για το Ίδρυμα και για εμένα προσωπικά.»

O Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε για τον θάνατο του Αρτέμη Σαϊτάκη:

«Ο Αρτέμης Σαϊτάκης συνέδεσε το όνομά του με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Συνέβαλε καθοριστικά, ως Διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου, στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο νησί μας.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του, σε όλους τους συναδέλφους τους από την επιστημονική κοινότητα.»

Ακολουθεί ένα άρθρο από την Μαρία Μακριδάκη, Επικεφαλής Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ITE/Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και τον Αρτέμη Σαϊτάκη όπως δημοσιεύτηκε στο τεύχος 17 του Startupper Mag:

Το οικοσύστημα Καινοτομίας της Κρήτης: παραγωγή καινοτομίας, μεταφορά τεχνολογίας και αξιοποίηση γνώσης

Η Κρήτη αποτελεί μια από τις πλέον καινοτόμες Ελληνικές Περιφέρειες, με ιδιαίτερη συγκέντρωση επιστημονικού δυναμικού. Στην Περιφέρεια Κρήτης δραστηριοποιούνται 7 διεθνώς αναγνωρισμένα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα: 3 Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) και 4 Ερευνητικά Ιδρύματα (ΙΤΕ, ΕΛΚΕΘΕ, ΜΑΙΧ, ΕΛΓΟ-ΔΜΗΤΡΑ). Σύμφωνα με το Innovation Scoreboard της ΕΕ (2019), η Κρήτη είναι η μόνη Ελληνική Περιφέρεια που κατατάσσεται στους strong innovators. Συγκριτικά με άλλες περιφέρειες της χώρας, βρίσκεται στην 1η θέση σε απήχηση δημοσιεύσεων, στη 2η ως προς τη συνολική δαπάνη σε Ε+Α, 3η σε δημοσιεύσεις και 3η σε καινοτόμες ΜΜΕ.

Στην Κρήτη παράγεται σημαντικό ερευνητικό έργο στα πεδία της Ιατρικής, Μηχανικής, των Φυσικών Επιστημών και της Τεχνολογίας, με τα ιδρύματα της Κρήτης να κατατάσσονται ανάμεσα στα κορυφαία ιδρύματα σε έρευνα αιχμής στους παραπάνω τομείς. Παρά τη σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων υστερεί, ενώ ο ιδιωτικός τομέας εμφανίζει περιορισμένη ανταγωνιστικότητα με σημαντικό έλλειμα σε επενδύσεις για δράσεις Ε+Α, με χαμηλή επίδοση στον δείκτη ανταγωνιστικότητας (250η θέση ανάμεσα σε 263 Ευρωπαϊκές περιφέρειες (2019)). Προβλήματα εντοπίζονται στις συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων, την περιορισμένη δικτύωση των επιχειρήσεων και στην απουσία πολιτικών και εργαλείων ανάδειξης και υποστήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Κρήτης έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μια τάση παραγωγής καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, με περιορισμένες όμως δυνατότητες ενσωμάτωσης καινοτομίας. Το ποσοστό των πωλήσεων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών συγκριτικά με άλλες Ελληνικές Περιφέρειες είναι μεν υψηλότερο, αλλά σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αντίστοιχα, πολύ χαμηλό είναι και το ποσοστό των αιτήσεων και χορηγήσεων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Ένα από τα σημεία στα οποία η Ελλάδα υστερεί ως χώρα είναι στην υιοθέτηση ολοκληρωμένων μηχανισμών υποστήριξης διαδικασιών μεταφοράς τεχνολογίας στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Μία φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το παράδειγμα του ΙΤΕ το οποίο είχε προχωρήσει σχεδόν παράλληλα με την ίδρυσή του στη θεμελίωση υποστηρικτικών μηχανισμών με γνώμονα τη διασύνδεση της έρευνας με την αγορά καθώς και την ουσιαστική υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Το ΙΤΕ ίδρυσε το 1991 το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ ενώ ακολούθησε το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) το 1993. Μέσα από την τριαντάχρονη πορεία του το Δ. ΠΡΑΞΗ εξελίχθηκε και ανέδειξε πλήθος πεδίων στα οποία έχει ενεργή παρουσία αποτελώντας σημείο αναφοράς για την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αποστολή του είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών εργαστηρίων μέσω της σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, της προώθησης της καινοτομίας, της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας καθώς και της διεθνικής συνεργασίας.

Παράλληλα το ΕΤΕΠ-Κ, το οποίο λειτουργεί σαν Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, ιδιαίτερα νεοφυών, διαθέτει χώρους και υποδομές για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργούνται είτε από τους ερευνητές του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης είτε από νέους αποφοίτους, κυρίως στους κλάδους της Πληροφορικής/Τηλεπικοινωνιών, της Βιοτεχνολογίας, των υλικών και της παροχής υπηρεσιών. Στο ΕΤΕΠ-Κ στεγάζονται σήμερα περισσότερες από 30 επιχειρήσεις που παράγουν ή σχεδιάζουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και απασχολούν πάνω από 200 εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση.

Τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται στην Κρήτη ένα πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή καινοτομία και εμφανίζει μεγάλη δυναμική και σημαντικές προοπτικές. Οι νεοσύστατες αυτές εταιρείες δραστηριοποιούνται σε πλήθος διαφορετικών τομέων έχοντας ισχυρές τεχνολογικές βάσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις εταιρείες αυτές όπως οι: Biomimetic, PCN materials, Biopix-T, OramaVR, EnzyQuest, Aquatic Biologicals, QCELL, BioCos, Gnosis data Analysis, Synoesis Therepeutics μεταξύ άλλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η OramaVR και η Biopix-T, εταιρείες τεχνοβλαστοί του ΙΤΕ, συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τις 10 πιο υποσχόμενες ελληνικές start-ups του 2020 και 2021 αντίστοιχα ενώ η Synoesis βραβεύτηκε το 2018 από το ΕΙΤ ως η πλέον υποσχόμενη startup στο τομέα της βιοτεχνολογίας.

Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν και υλοποιηθούν πολιτικές και δράσεις ενίσχυσης και υποστήριξης του οικοσυστήματος από την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της λειτουργίας των νεοφυών επιχειρήσεων όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις