Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Περισσότερες επενδύσεις από το σύνολο του 2020, σήκωσαν σε ένα εξάμηνο οι ευρωπαϊκές Startups

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός τομέας κατάφερε να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις VC από το σύνολο της περσινής χρονιάς, καταγράφοντας ένα απροσδόκητο ρεκόρ. Το διάστημα αυτό, οι ευρωπαϊκές startups σήκωσαν, συγκεκριμένα, 43,8 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας εύκολα τον πήχη των 38,5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί το 2020.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι το ποσό αυτό καταγράφηκε σε έναν σημαντικά μικρότερο αριθμό deals σε σχέση με το 2020. Για την ακρίβεια, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν 2.700 γύροι χρηματοδότησης, ενώ πέρυσι ο συνολικός αριθμός συμφωνιών είχε ανέλθει στις 5.200, σύμφωνα με το Dealroom. Αυτό δείχνει ότι οι εταιρείες κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά ανά επένδυση φέτος, παρά το αβέβαιο οικονομικό κλίμα που προκάλεσε η πανδημία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Klarna, η οποία από την αρχή του έτους έχει σηκώσει 1,6 δισ. δολάρια. Η Fintech, εξασφάλισε πριν από λίγες ημέρες ένα γύρο 639 εκατ. δολαρίων, ενώ πριν από μόλις 3 μήνες είχε σηκώσει χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και η γερμανική εφαρμογή επενδύσεων,Trade Republic, η οποία σήκωσε 900 εκατ. δολάρια τον Μάιο αλλά και η βρετανική Checkout.com που τον Ιανουάριο άντλησε 450 εκατ. δολάρια. 

Την ίδια ώρα είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην Ευρώπη αυξάνονται οι μονόκεροι, αλλά και οι εξαγορές, ενώ η ήπειρος επιδιώκει να δημιουργήσει τους πρώτους της τεχνολογικούς κολοσσούς σε επίπεδα Αμερικής. Ήδη μέσα στο 2021 έχουν καταγραφεί μεγάλα exits, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς του Etsy από το Depop που έκανε αρκετό “θόρυβο” λόγω της αξίας της (1,6 δις).

Οι “παίκτες” του χώρου θεωρούν ότι οι εξελίξεις αυτές μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ένα θετικό απότοκο της πανδημίας, καθώς όπως λένε ώθησε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην στροφή του κοινού στην τεχνολογία και, όπως κάθε μεγάλη κρίση, δημιούργησε νέες μεγάλες ευκαιρίες που ευνόησαν αγορές (βλέπε Fintech) αλλά και νέες ή παλαιότερες εταιρείες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις