Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Etsy εξαγοράζει το Depop για 1,6 δις και η αγορά μεταχειρισμένων γιγαντώνεται!

Το διάσημο κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου Etsy, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε πωλητές από όλον τον κόσμο να διαθέσουν online χειροποίητα και μη προϊόντα προχώρησε στην εξαγορά του Depop, του πιο “hot” αυτή τη στιγμή markeplace μεταχειρισμένων ρούχων! Η εξαγορά άγγιξε μάλιστα τα 1,62 δισ. δολάρια, γεγονός που αποδεικνύει ότι το μέλλον είναι τα marketplaces και ειδικά τα second-hand.

To Depop ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2011 και έχει σήμερα περίπου 30 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες σε 150 χώρες. Το marketplace, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να πουλήσουν τα μεταχειρισμένα τους ρούχα και προϊόντα μόδας, έχει ιδιαίτερη απήχηση στη Generation Z, η οποία σε αντίθεση με προηγούμενες γενιές, έχει αποδειχθεί ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη βιωσιμότητα και την οικολογία και στηρίζει με πάθος δράσεις και εταιρείες που εκπροσωπούν την κυκλική οικονομία.

Σε δήλωσή του σχετικά με την εξαγορά, ο CEO του Etsy, Josh Silverman, ανέφερε ότι το Depop είναι μια ζωντανή αγορά με μια παθιασμένη κοινότητα και ότι πιστεύει ότι το marketplace έχει σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. “Η ομάδα της διοίκησης και οι υπάλληλοι του Depop έχουν κάνει μια φανταστική δουλειά στη ενδυνάμωση αυτής της κοινότητας και αναπτύσσονται με τρόπο που ταιριάζει καλά με το DNA του Etsy και την αποστολή του να διατηρεί το εμπόριο ανθρώπινο.  Βλέπουμε σημαντικές ευκαιρίες να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και να συνεργαστούμε…” δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η CEO του Depop, Maria Raga, δήλωσε από την πλευρά της ότι “η κοινότητά μας αποτελείται από άτομα που δημιουργούν ένα νέο σύστημα μόδας δημιουργώντας νέες τάσεις…. Έρχονται στο Depop για ρούχα, αλλά μένουν για τον πολιτισμό. Ως μέρος της οικογένειας του Etsy θα κάνουμε τώρα ένα συναρπαστικό άλμα, επωφελούμενοι από την τεχνογνωσία του Josh και της ομάδας του, καθώς και από τους πόρους μιας πολύ μεγαλύτερης εταιρείας της οποίας οι αξίες είναι τόσο ευθυγραμμισμένες με τις δικές μας εδώ στο Depop”.

Η αγορά μεταχειρισμένων γιγαντώνεται!

Όπως προαναφέρθηκε, η εξαγορά αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως απόδειξη μιας ευρύτερης τάσης που παρατηρείται σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την πανδημία. Η τάση αυτή αφορά την προτίμηση του κοινού στα μεταχειρισμένα προϊόντα (πάσης φύσεως) και έχει δύο αιτίες-προεκτάσεις: η πρώτη είναι η οικονομική αστάθεια ή και ένδεια σε πολλές περιπτώσεις και η δεύτερη είναι η ηθική, είτε αυτή αφορά το περιβάλλον είτε τις συνθήκες εργασίας που εφαρμόζει μια εταιρεία.

Οι σύγχρονοι καταναλωτές ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τη λεγόμενη βιωσιμότητα, το περιβαλλοντικό και κοινωνικό “πρόσωπο” μιας επιχείρησης και γι’ αυτό στρέφονται στις “ηθικές” επιλογές, μποϊκοτάροντας πολλές φορές τεράστια brands. Την ίδια ώρα, οι νέοι κυρίως αναζητούν οικονομικά προϊόντα, που δεν ξεπερνούν το συχνά περιορισμένο budget τους και ταυτόχρονα ταιριάζουν στην αισθητική τους και σε όσα ζητούν από ένα προϊόν. Επειδή οι περισσότερες εταιρείες ωστόσο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια αυτά, η λύση είναι μία: προϊόντα από δεύτερο χέρι και… upcycling.

Επιλέγοντας κανείς μεταχειρισμένα προϊόντα, και εξαντλώντας το “προσδόκιμο ζωής” τους, μειώνει τα προϊόντα που καταλήγουν στα σκουπίδια, και φροντίζει έτσι το περιβάλλον, ανακαλύπτοντας συχνά νέους τρόπους που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί κάτι. Επίσης, γλιτώνει ένα εύλογο ποσό που θα σπαταλούσε σε κάτι νέο! Αυτή είναι η τάση και σε αυτήν έχουν πατήσει τα τελευταία χρόνια δεκάδες marketplaces που “ξεπετάγονται” και γίνονται δημοφιλή σε όλον τον κόσμο.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε το Poshmark που ιδρύθηκε το 2011 και πέρυσι μπήκε στο χρηματιστήριο, το Vinted που έγινε ο πρώτος μονόκερος της Λιθουανίας αλλά και το Back Market που έφτασε πρόσφατα στην Ελλάδα, πουλώντας refurbished συσκευές τεχνολογίας. Επίσης σημαντικά παραδείγματα του χώρου είναι η βρετανική Cazoo και η ελληνική Spotawheel που ειδικεύονται στα αυτοκίνητα, και πολλές ακόμα που κάνουν τα πρώτα τους βήματα αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε ακόμα:

Νέα πλατφόρμα μεταχειρισμένων “σκάει” στην Ευρώπη

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις