Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο πηγαίος κώδικας του World Wide Web πουλήθηκε μέσω NFT για 5,4 εκατ. δολάρια!

Ο «πατέρας» του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) του διαδικτύου, Βρετανός σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, πούλησε σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπι’ς τον πρωτογενή πηγαίο κώδικα του WWW αντί 5,43 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα θα διατεθούν από τον ίδιο και τη σύζυγό του για κοινωφελείς σκοπούς.

Ο πηγαίος κώδικας δημοπρατήθηκε με τη μορφή «μη εμπορεύσιμου συμβόλου» (Non-Fungible Token – NFT), δηλαδή είναι μιας μονάδα δεδομένων που βασίζεται στο blockchain, και πιστοποιεί ότι αυτό το εκάστοτε ψηφιακό asset είναι μοναδικό και επομένως δεν είναι ανταλλάξιμο. Η δημοπρασία, που διήρκεσε μία εβδομάδα και «τράβηξε» 51 προσφορές, ξεκίνησε από το πόσο μόνο των 1.000 ευρώ, ενώ ο νικητής-αγοραστής παρέμεινε ανώνυμος.

Τέσσερα διαφορετικά πράγματα περιέχονται στο NFT που πουλήθηκε, σύμφωνα με το BBC, τους New York Times και το πρακτορείο Reuters: Τα χρονοσφραγισμένα αρχεία του πηγαίου κώδικα (9.555 γραμμές κώδικα), ένα 30λεπτο βίντεο κινούμενων σχεδίων για τον τρόπο συγγραφής του κώδικα, ένα ψηφιακό γράμμα γραμμένο φέτος τον Ιούνιο από τον Μπέρνερς-Λι και μία ψηφιακή αφίσα του κώδικα δημιουργημένη από τον ίδιο.

Σημειώνεται ότι ο σερ Τιμ δημιούργησε το WWW στο CERN το 1989, συνδέοντας με υπερσυνδέσμους (hyperlinks) διαφορετικές πληροφορίες του πρώιμου Ίντερνετ. Δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης (web browser) και αρνήθηκε να κατοχυρώσει την εφεύρεσή του με πατέντα. Τo 1993 το CERN παραχώρησε για ελεύθερη χρήση όλα τα δικαιώματα στη νέα τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα στο emea.gr.

Διαβάστε ακόμα:

NFT: Πώς το blockchain ανατρέπει τον παραδοσιακό χώρο της τέχνης και της πνευματικής ιδιοκτησίας

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις