Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μετά την πανδημία

Της Μαρίας Κωνσταντίνας Κυριάκου *

Η πανδημία COVID-19 έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στην ελληνική αγορά ακινήτων. Η ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία οδήγησε στην ανάκαμψη της αγοράς πριν από δύο χρόνια και ήταν ανύπαρκτη για έναν ολόκληρο χρόνο, με σημαντικές συμφωνίες να έχουν παγώσει ή ακόμη και ακυρωθεί, μόλις τους τελευταίους δύο μήνες αρχίζει να
ανακάμπτει δειλά.

Είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε ότι αναμένεται πίεση στις αποτιμήσεις των εμπορικών ακινήτων και των αντίστοιχων ενοικίων σε άλλους τομείς δραστηριότητας, οι οποίοι επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων-καφέ, της ψυχαγωγίας και του λιανικού εμπορίου. Ο κύκλος εργασιών αυτών των τομέων, ακόμη και μετά το τέλος του lockdown, αναμένεται να παρουσιαστεί μειωμένος και είναι σαφές ότι κάποιοι δεν θα μπορέσουν να αντιστρέψουν τα νούμερα. Επιπλέον, η λιανική αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει την πρόκληση ενός ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα ηλεκτρονικών αγορών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως για μεγάλες αλυσίδες λιανικής, τα χαμηλότερα ενοίκια προκύπτουν επίσης από την πρακτική της σύνδεσης του ενοικίου με τον κύκλο εργασιών. Αυτή η τάση αναμένεται να γίνει ισχυρότερη προς τα εμπρός στον τομέα των εμπορικών ενοικίων. Παρόμοιες πιέσεις, ίσως πιο μετριοπαθείς, αναμένονται στις τιμές και στα ενοίκια στην αγορά γραφείων, όπου υπάρχει μια τάση προς μικρότερα ακίνητα και βραχυπρόθεσμες συμβάσεις μίσθωσης με πιο ευέλικτους όρους.

Όσον αφορά το τμήμα εφοδιαστικής της αγοράς, ενώ βραχυπρόθεσμα αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των περιορισμών στη μεταφορά προϊόντων, κυρίως από το εξωτερικό, η ζήτηση για νέους χώρους στην αλυσίδα διανομής προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί.

Η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου θα λειτουργήσει υπέρ αυτής της βιομηχανίας παρέχοντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά κατοικιών.  Η προτεραιότητα στο δανεισμό στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας είναι πιθανό να μειώσει τη στεγαστική πίστωση και, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, μειώνουν την εγχώρια ζήτηση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ασκώντας πίεση στις αποτιμήσεις και τα ενοίκια στην αγορά κατοικιών.

Ωστόσο, όταν η πανδημία θα βρίσκεται οριστικά πίσω μας και οι αβεβαιότητες σχετικά με την επανάληψή της θα έχουν εξαλειφθεί, η ελληνική στεγαστική αγορά αναμένεται να εμφανιστεί για άλλη μία φορά ως σημαντική επενδυτική ευκαιρία. Είναι πιθανό να προσφέρει στους επενδυτές της ελκυστικές αποτιμήσεις και μελλοντικά κέρδη κεφαλαίου, καθώς και σημαντικές αποδόσεις από την απόκτηση και την εκμετάλλευση ακινήτων, για να μην αναφέρουμε τα οφέλη από το πρόγραμμα  Golden Visa.

Σε κάθε περίπτωση, μια διόρθωση στις αποτιμήσεις ακινήτων λόγω της τρέχουσας κρίσης θα έκανε πραγματικά την ελληνική αγορά ακινήτων πιο ελκυστική, πιθανώς σε όλα τα τμήματα της αγοράς (λιανική, logistics, γραφεία, οικιστικά κ.λπ.).

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν ή να ανοικοδομήσουν σταδιακά τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά ακινήτων, εκμεταλλευόμενοι την πιθανή πίεση στις τιμές και τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν. Η εμπειρία από την πρόσφατη πανδημία αναμένεται να οδηγήσει όλο και περισσότερο τους πλούσιους ιδιώτες επενδυτές να επανεξετάσουν τις επενδυτικές τους στρατηγικές και, πάνω από όλα, να αναζητήσουν επιλογές για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους από μελλοντικές οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, χώρες με ελκυστικά προγράμματα Golden Visa και επιτυχημένες πολιτικές κατά της επιδημίας θα αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Η Ελλάδα, ιδιαίτερα, είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από αυτήν την τάση.

 

*Η Μαρία Κωνσταντίνα Κυριάκου γεννήθηκε στην Ιταλία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του real estate. Το 2019 ίδρυσε μαζί με τη Ξανθίππη Μπάση την εταιρεία Kymba Real Estate με σημαντικό επενδυτικό portfolio.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις