Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

NFΤ ψηφιακής τέχνης προβλέπεται να πωληθεί για πάνω από 200.000 λίρες

Τους τελευταίους μήνες πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες και μουσικοί καθώς και παγκόσμια αθλητικά franchises και μάρκες μόδας έχουν παρουσιάσει τα δικά τους NFTs. 

Ένα ψηφιακό έργο τέχνης που υπάρχει μόνο ως αρχείο συνδεδεμένο με ένα token blockchain, δημιουργημένο από τον Βρετανό καλλιτέχνη Adrian Chesterman, και το οποίο παρουσιάζει τον παραλληλισμό μεταξύ παραδοσιακών χρημάτων και κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, αναμένεται να ξεπεράσει την αρχική τιμή εκκίνησης των 120.000 λιρών.

Το Crypto Train, βρίσκεται τώρα σε μια ηλεκτρονική δημοπρασία  που ειδικεύεται στα Non-Fungible Tokens (NFTs). Τα NFTs είναι ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα που κωδικοποιούνται στο Blockchain – την ίδια τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα – δημιουργώντας ένα μοναδικό ψηφιακό υδατογράφημα που αποδυκνύουν την ιδιοκτησία, την μοναδικότητα και τα ψηφιακά δικαιώματα στο ψηφιακό αντικείμενο.

Τους τελευταίους μήνες πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες και μουσικοί καθώς και παγκόσμια αθλητικά franchises και μάρκες μόδας έχουν παρουσιάσει τα δικά τους NFTs. Τον Απρίλιο, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s πούλησε ένα έργο τέχνης μόνο ψηφιακά και έγινε το τρίτο πιο ακριβό έργο που πουλήθηκε ποτέ από έναν εν ζωή καλλιτέχνη.

“Ακόμη και πριν το Crypto Train δημοπρατηθεί, λάβαμε σημαντικές προσφορές από σοβαρούς λάτρεις των κρυπτονομισμάτων και επενδυτές της Σίλικον Βάλεϊ που είναι αυτοί που σήμερα φαίνεται να κατανοούν περισσότερο αυτή την εκρηκτική εικονική επενδυτική τάση”, λέει ο Stephen Howes, Διευθυντής της Thomas Crown Art, ενός κορυφαίου ανεξάρτητου διεθνούς πρακτορείου τέχνης. Και συνεχίζει: «Γνωρίζουν – όπως και οι περισσότερες μεγάλες παγκόσμιες μάρκες – ότι τα NFTs είναι ένα επενδυτικό megatrend της δεκαετίας”.

“Αυτό είναι το επόμενο στάδιο στην ιστορία της τέχνης και δεν θέλουν να χάσουν το αρχικό στάδιο υιοθέτησης και ο λόγος για τον οποίο εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον πριν από τη δημοπρασία, ελπίζοντας πιθανώς να κάνουν μια συμφωνία. Αυτό το ενδιαφέρον πριν από τη δημοπρασία υποδηλώνει ότι το έργο τέχνης θα ξεπεράσει την αρχική τιμή των 120.000 λιρών. Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά πουληθεί για πάνω από 200.000 λίρες.”

Ο Howes προσθέτει: “Αλλά το ενδιαφέρον δεν καθοδηγείται μόνο από το επενδυτικό δυναμικό. Από μόνο του ως έργο τέχνης, είναι ένα συναρπαστικό έργο που απεικονίζει την πρωτόγνωρη μάχη για την κυριαρχία μεταξύ παραδοσιακών νομισμάτων και κρυπτονομισμάτων στο ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Crypto Train

O διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Adrian Chesterman (γεννηθείς στο Λονδίνο το 1955) αναφέρει σχετικά: «Η αποστολή μου ήταν να δημιουργήσω μια οπτική μεταφορά που θα μπορούσε να γεφυρώσει την ιστορική απόσταση μεταξύ των παραδοσιακών νομισματικών μηχανισμών, όπως ο χρυσός και τα νομίσματα, και του νέου εικονικού κόσμου του κρυπτονομίσματος, όπως το Bitcoin και το Ethereum.

“Θεώρησα μια ατμομηχανή ως το τέλειο όχημα για να αντιπροσωπεύσει ένα τέτοιο μεταφυσικό ταξίδι, καθώς είναι μια χερσαία, ταχέως κινούμενη μηχανή που σπρώχνει αδυσώπητα προς μια κατεύθυνση…. εμπρός. Ένα μηχανικό θηρίο που είναι ισχυρό, ασταμάτητο, υπέροχο, τεχνητό αλλά εγγενώς όμορφο”.

Στη συνέχεια προσθέτει: «Ο πλούτος και οι υλικές υποστάσεις του, όπως ο χρυσός, τα νομίσματα, τα τραπεζογραμμάτια και τα κρυπτονομίσματα, είναι όλα λειτουργικά μόνο με τη συγκατάθεση της κοινωνίας. Έχουν ‘αξία’ μόνο από το γεγονός ότι συμφωνούμε όλοι ότι θα πρέπει να έχουν αξία αυτή η ίδια.
Ως εκ τούτου, το κρυπτονόμισμα έχει την ίδια πραγματική αξία με οποιοδήποτε άλλο asset ακόμη και χρυσό και φυσικά δεν έχει δική του εγγενή αξία. Εμπλουτίσαμε τη χρηματική αξία πάνω του, όπως τα τραπεζογραμμάτια, τα κέρματα και τα κρυπτονομίσματα, με αμοιβαία συναίνεση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι νομισματικές αναπαραστάσεις που περιέχονται στην εικόνα είναι ημιδιαφανείς και νεφελώδεις, εδώ αλλά όχι εδώ, αιθέριες αλλά πραγματικές. Προς το παρόν, τέλος πάντων”.

NFT: Πώς το blockchain ανατρέπει τον παραδοσιακό χώρο της τέχνης και της πνευματικής ιδιοκτησίας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις