Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Λατινική Αμερική: Ένα “εκκολαπτήριο” μονόκερων που αξίζει να προσέξουμε

Οι unicorn Startups αυξάνονται μαζί με τις χρηματοδοτήσεις που κατοχυρώνουν από ξένους επενδυτές στην αγορά της Λατινικής Αμερικής, μεγιστοποιώντας τα κεφάλαια τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Τα τελευταία δύο χρόνια αυξάνονται όλο και περισσότερο οι επενδύσεις στις νεοφυείς επιχειρήσεις της Λατινικής Αμερικής με αποτέλεσμα αυτές να αναπτύσσονται ταχύτατα.

Ενδεικτικά, τουλάχιστον 23  εταιρείες έχουν πλέον ξεπεράσει το όριο αποτίμησης του 1 δισ. δολαρίων, συσσωρεύοντας πάνω από 15 δισ. δολάρια σε τομείς όπως fintech και τροφίμων, με βάση την ανάλυση των δεδομένων του Crunchbase.

Ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδοτικής δραστηριότητας είναι κιόλας πρόσφατο ενώ από τις 23 Startup unicorns οι 15 έχουν αντλήσει μεγάλες χρηματοδοτήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται συμφωνίες ύψους 750 εκατ. δολαρίων για τον πάροχο ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών Nubank, καθώς και ύψους 500 εκατ. δολαρίων για τις online πλατφόρμες παράδοσης φαγητού Rappi με έδρα την Κολομβία και iFood με κέντρο τη Βραζιλία.

Ο κλάδος των fintech έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα κεφάλαια συγκριτικά με άλλες Startups, αφού κατέχει το 40% του συνόλου των περιφερειακών επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύθηκαν, κατά την LAVCA, έναν οργανισμό που παρακολουθεί τις ιδιωτικές επενδύσεις στη Λατινική Αμερική, με πρωτοστάτες τον πάροχο διαδικτυακών πληρωμών EBANX από τη Βραζιλία, την ψηφιακή τράπεζα Neon, αλλά και τη Nubank.

Ανάμεσα στις fintech εταιρείες που εξασφάλισαν χρηματοδότηση το προηγούμενο έτος, βρίσκεται η C6 Bank, μιας ψηφιακής τράπεζας της Βραζιλίας, η οποία ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και εξυπηρετεί ήδη πάνω από 7 εκατ. πελάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η JP Morgan που συμφώνησε να καταβάλει, 2,3 δισ. δολάρια για το 40% της συγκεκριμένης εταιρείας.

Ωστόσο, οι ψηφιακές τράπεζες και τα εργαλεία πληρωμών δεν είναι τα μόνα που έχουν εξασφαλίσει μεγάλες επενδύσεις. Το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι καταναλωτικές εφαρμογές και ο κλάδος του Proptech είναι επίσης τομείς που διακρίνονται όταν πρόκειται για αποδέκτες σημαντικών επενδύσεων.

Παράλληλα, τη Βραζιλία ακολουθούν και άλλες χώρες όπως το Μεξικό με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Kavak που δραστηριοποιείται στην αγοραπωλησία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η οποία φέτος συγκέντρωσε 485 εκατ. δολάρια, την QuintoAndar μια εταιρεία που βοηθά στην αναζήτηση ενοικίασης κατοικιών με έδρα το Σάο Πάολο, η οποία συνέλεξε 300 εκατ. δολάρια, και την εταιρεία παραγωγής εναλλακτικών πρωτεϊνών NotCo με βάση το Σαντιάγο, η οποία έλαβε 235 εκατ. δολάρια. 

Αν και περίπου τα 2/3 των λατινοαμερικάνικων Startup εταιρειών εδρεύουν στη Βραζιλία, η Χιλή, η Αργεντινή και η Κολομβία σημείωσαν ρεκόρ επενδύσεων κεφαλαίου το 2020, κινούμενες προς την ίδια κατεύθυνση. Την ίδια ώρα πολλές εξ αυτών μπήκαν και στο χρηματιστήριο. Η dLocal της Ουρουγουάης, πάροχος τεχνολογικών υπηρεσιών  επεξεργασίας διασυνοριακών πληρωμών, εισήλθε στο Nasdaq στις αρχές Ιουνίου, λαμβάνοντας θερμή υποδοχή από τους επενδυτές. Η αξία της εκτιμάται σήμερα γύρω στα 14 δισ. δολάρια.

Αντίστοιχα, η Vtex μια βραζιλιάνικη εταιρεία που δουλεύει με μεγάλους λιανοπωλητές για τη διαχείριση των ψηφιακών εμπορικών δραστηριοτήτων τους, εισήλθε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές της κυμαίνονται πολύ πάνω από την αρχική τιμή προσφοράς, με την εταιρεία να αποτιμάται γύρω στα 4,5 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος ότι πέρα από τις νεότερες εταιρείες, ανοδική πορεία καταγράφουν και οι πιο παλιές. Το δρόμο δείχνει ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου MercadoLibre, από το Μπουένος Άιρες, ο οποίος, έχοντας μπει στο χρηματιστήριο το 2007, παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, με την τιμή της μετοχής της να έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί, αγγίζοντας σε χρηματιστηριακή αξία τιμές άνω των 80 δισ. δολαρίων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις