Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μία ελληνική πρόταση ανάμεσα στις 11 καλύτερες του EIT Health RIS Innovation Call

Eντεκα προτάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, επιλέχθηκαν στην 3η προκήρυξη του προγράμματος EIT Health RIS Innovation Call, την πρωτοβουλία για την ενίσχυση και την ανάπτυξη περιφερειακών καινοτομιών στην υγεία.

Στη σχετική πρόσκληση υποβλήθηκαν περισσσότερες από εκατό προτάσεις. Οι καλύτερες κοινοπραξίες, προερχόμενες από τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, τη Λετονία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Σλοβακία και την Ιταλία θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 75.000 ευρώ η κάθε μία, καθώς και καθοδήγηση αλλά και πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο κορυφαίων εμπειρογνωμόνων της Ευρώπης, στους τομείς της υγείας και της  υγειονομικής περίθαλψης, μέσω του EIT Health.

Φέτος, το επίπεδο ωριμότητας των υποβεβλημένων προτάσεων ήταν υψηλότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο προκηρύξεις. Όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στοχεύουν στις πιο επείγουσες προκλήσεις της υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία, αλλά οι τρεις τομείς οι οποίοι κυριάρχησαν επί της σκηνής ήταν ιεραρχικά ως ακολούθως: 46% επικεντρώθηκαν στην παροχή φροντίδας και λύσεων υγείας στο σπίτι, 36% στη βελτίωση της υγείας και τη μακροζωία και το 18% στην υγεία στον χώρο εργασίας. Τονίζεται ότι η Ελλάδα είχε τις περισσότερες προτάσεις (6) με βαθμολογία πάνω από 80%, οι οποίες είναι πιθανό να λάβουν ένα είδος σφραγίδας αριστείας ακόμα και αν δεν επιλέχθηκαν όλες.

H ελληνική πρόταση, η οποία διακρίθηκε και περιλαμβάνεται στις έντεκα καλύτερες καινοτόμες λύσεις, είναι μια «έξυπνη» φορητή συσκευή με δύο εφαρμογές, η οποία αποτελείται από ένα βραχιόλι καρπού και ένα ηλεκτρόδιο στήθους (chest-patch), που προσφέρει συνεχή κατ οίκον παρακολούθηση ασθενών με οξεία και χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Η συσκευή, σχεδιασμένη να παρέχει συνεχή εξ αποστάσεως παρακολούθηση 24 ώρες το 24ωρο, είναι κατάλληλη για την παρακολούθηση όλων των ζωτικών σημείων του ασθενούς, καταγράφοντας την πίεση του αίματος, τους παλμούς της καρδιάς, τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, τον κορεσμό του οξυγόνου, τον ρυθμό αναπνοής, τη θερμοκρασία του σώματος και τη σωματική δραστηριότητα.

Η ελληνική λύση στοχεύει στην εξ αποστάσεως αντιμετώπιση σημαντικών καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων, προσφέροντας ένα “έξυπνο” σύστημα παρακολούθησης της υγείας του ασθενούς.

«Το ποσοστό επιτυχίας των υποβληθέντων προτάσεων είναι το υψηλότερο στην ιστορία του προγράμματος. Η ποιότητα των προτεινόμενων λύσεων αυξήθηκε σημαντικά, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι το επιχειρηματικό επίπεδο ετοιμότητας και ωριμότητας των ομάδων από αναδυόμενες περιοχές έχει βελτιωθεί. Οι νέοι ερευνητές είναι ολοένα και καλύτερα εξοπλισμένοι με γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες μετατροπής ιδεών περίθαλψης σε εμπορεύσιμα προϊόντα και λύσεις. Είναι επίσης καλύτερα καταρτισμένοι στο επιχειρείν, στη δημιουργία βιομηχανικών κοινοπραξιών, ακαδημαϊκών συνεργατών και συνεργατών Ε&Α. Αυτό είναι ένα μεγάλο ορόσημο για τη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας στην Ευρώπη», τόνισε η Mónika Tóth, EIT Health InnoStars RIS Programme Manager.

«Φέτος, παρατηρήσαμε επίσης αριθμό ρεκόρ στη συμμετοχή λύσεων που υποστηρίζουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, σε απομακρυσμένες περιοχές και μακριά από νοσοκομεία, βελτιώνοντας την υγεία. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης και της άσκησης πίεσης στις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε καινοτόμους από την Κεντρική, Ανατολική ή Νότια Ευρώπη που μας βοηθούν να ενισχύσουμε τη φροντίδα «εκτός νοσοκομείου» και να εργαστούμε σε ένα υγιέστερο  περιβάλλον», πρόσθεσε η κα Mónika Tóth.

Οι έντεκα επιλεγμένες λύσεις καινοτομίας για την υγεία

Το 2021, η Σλοβενία (3), η Πορτογαλία (2) και η Λετονία (2) ήταν οι πιο επιτυχημένες χώρες όσον αφορά τις διακεκριμένες κοινοπραξίες. Άλλα έργα που θα υποστηριχθούν από το ΕΙΤ Health προέρχονται από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβακία, και την Κροατία, με μία κοινοπραξία από κάθε χώρα. Σχεδόν το ένα τρίτο των έργων αφορούν Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) ή Μεγάλα Δεδομένα (Big Data).

Τα επιχορηγούμενα έργα που θα υποστηριχτούν, είναι τα πιο κάτω:

 • «Έξυπνη» φορητή συσκευή με δύο εφαρμογές, για εξ αποστάσεως παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο (24 ώρες το 24ωρο) ασθενών με οξεία και χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα (Ελλάδα)
 • Μια επέκταση τηλεφώνου που βοηθά τους ασθενείς που τραυλίζουν να κάνουν προεγγραφές σε γραμμές φωνητικής τηλεφωνίας, σε περιβάλλον χωρίς τραύλισμα (Κροατία)
 • Μια λύση all-in-one για οικιακά προγράμματα άσκησης φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνολογίες και εξειδικευμένο σχεδιασμό (Σλοβενία)
 • Λύση τηλε-παρακολούθησης για ασθενείς με υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και θετικό SARS-CoV-2 σε σχέση με την πολυμορφικότητα. Η λύση εξασφαλίζει τη μείωση των παρεμβάσεων, λιγότερες κλήσεις ή επισκέψεις στον γιατρό (Σλοβακία)
 • Το CryoHolder, ένα μοναδικό εργαλείο που επιτρέπει τη γρήγορη, πιο αποτελεσματική και ασφαλή μεταφορά κατεψυγμένων κρυογονικών φιαλιδίων. Κατασκευασμένο από αλουμίνιο, αντέχει σε μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας, ενώ είναι συμβατό με όλες τις μορφές κρυογονικων φιαλιδίων (Σλοβενία).
 • Πρόσθετη μονάδα για συσκευές CPAP που βοηθά τους ασθενείς με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), ελέγχοντας τη συγκέντρωση οξυγόνου και επιτρέποντας τη ρύθμιση της παροχής οξυγόνου και την παρακολούθηση του ασθενούς (Λετονία)
 • Θερμόμετρο που είναι μια μη επεμβατική ιατρική συσκευή που αξιολογεί το χρώμα του εσωτερικού αυτιού και του τυμπάνου, χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα RGB για την εκτίμηση της μόλυνσης του αυτιού σε πρώιμο στάδιο (Πορτογαλία)
 • Υβριδική επίστρωση πολλαπλών στρωμάτων για ιατρικά εμφυτεύματα με δυνατότητα παράδοσης φαρμάκων (Λετονία)
 • Διαδικτυακή διαγνωστική πλατφόρμα για τον έλεγχο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων – οι εξετάσεις μπορούν να παραγγελθούν και να πραγματοποιηθούν από το σπίτι (Σλοβενία)
 • Εργονομικό σύστημα ατομικής προστασίας που μειώνει την πιθανότητα έκθεσης σε μολυσμένα σταγονίδια (Ιταλία)
 • Ψηφιακή κοινωνική πλατφόρμα θεραπευτικής για τη δημιουργία πιο υγιεινών χώρων εργασίας, χρησιμοποιώντας εξατομικευμένη ηλεκτρονική γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (Πορτογαλία)

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις