Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

“Αφιλόξενο” το περιβάλλον των επιστημών και της τεχνολογίας για τις γυναίκες

Το γυναικείο φυλο υποεκπροσωπείται σε κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, στα πανεπιστήμια, ενώ λαμβάνει και λιγότερες χρηματοδοτήσεις!

Μειοψηφία παραμένει το γυναικείο φύλο στα επιστημονικά πεδία που οδηγούν την ψηφιακή επανάσταση, σύμφωνα με το UNESCO Science Report 2021. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται σε τομείς όπως η πληροφορική, η μηχανική, τα μαθηματικά και η φυσική.

Το 2018, οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 33% του συνόλου των ερευνητών και είχαν επιτύχει μια σχετική ισότητα σε τομείς όπως οι βιοεπιστήμες – σε κάποιες χώρες. Σήμερα οι γυναίκες αντιστοιχούν στο 28% του συνόλου των πτυχιούχων στη μηχανική και στο 40% αυτών στις επιστήμες υπολογιστών – δύο τομείς που παίζουν καθοριστικό ρόλο στα λεγόμενα «επαγγέλματα του μέλλοντος».

Οι γυναίκες εργαζόμενοι αντιπροσωπεύουν επίσης μόλις το 22% των ανθρώπων που εργάζονται στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) παγκοσμίως, αν και υπάρχουν περιφερειακές διαφορές, σύμφωνα με την UNESCO. Χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ιταλία και η Νότια Αφρική πρωτοστατούν, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 28% των επαγγελματιών με δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, έναντι μόλις 14% στη Βραζιλία, 15% στο Μεξικό και 16% στη Γερμανία και στην Πολωνία.

Share of women in top 20 countries for share of professionals with AI skills.

Μεγάλο το χάσμα στις τεχνολογικές επιχειρήσεις

Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται επίσης στις κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας, παρά τις προσπάθειες να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων σε τεχνικούς και ηγετικούς ρόλους.

Στο Facebook για παράδειγμα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 23% των τεχνικών ρόλων και το 33% των ηγετικών θέσεων. Στην Apple και την Amazon τα πράγματα είναι παρόμοια. Η Apple εφαρμόζει μέτρα για την πρόσληψη περισσότερων γυναικών και υποεκπροσωπούμενων μειονοτήτων από το 2014, ωστόσο οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 23% των τεχνικών ρόλων και το 29% των ηγετικών ρόλων της.

Αντίστοιχα, η Amazon εργάζεται για την αποκατάσταση της ισότητας από το 2018 αφιερώνοντας 50 εκατ. δολάρια στην ενίσχυση υποεκπροσωπούμενων ομάδων, χωρίς όμως εμφανή αποτελέσματα. Σε όλον τον κόσμο, μόνο το 27% των managers της είναι γυναίκες.

«Πίσω» και στη λήψη χρηματοδοτήσεων

Οι γυναίκες στην επιστήμη και την τεχνολογία είναι επίσης λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Οι Startup εταιρείες με επικεφαλής γυναίκες έλαβαν μόλις το 2,3% των παγκόσμιων επιχειρηματικών κεφαλαίων το 2020, σύμφωνα με έκθεση του Harvard Business Review. Οι γυναίκες στον ακαδημαϊκό χώρο λάμβαναν επίσης λιγότερες επιχορηγήσεις, παρά το γεγονός ότι είναι διπλά παραγωγικές!

Το 2015, σε 69 εθνικές επιστημονικές ακαδημίες, οι γυναίκες αποτελούσαν το 10% ή λιγότερο των μελών. Ενώ εκπροσωπούνταν σε μεγαλύτερο βαθμό στις κοινωνικές, ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες (16%), στις βιοεπιστήμες (15%) και τις επιστήμες υγείας (14%), τα μαθηματικά και η μηχανική υστερούσαν και πάλι σε γυναίκες, εκπροσώπηση 6& και 5% αντίστοιχα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις