Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κίνηση ματ της Uber στα αυτόνομα αυτοκίνητα

Κάπου στο τέλος του 2014 η Uber προσέλαβε μια μεγάλη ειδικών στα αυτόνομα αυτοκίνητα. Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στους δρόμους του Pittsburg θα κυκλοφορούν τα πρώτα αυτόνομα αυτοκίνητα της Uber!

H Google θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης μια και δοκιμάζει εδώ και χρόνια ένα στόλο αυτοκινήτων στις Η.Π.Α.
Η Tesla προσφέρει τον Αυτόματο Πιλότο στα οχήματά της, ο οποίος είναι μια ενισχυμένη έκδοση Cruise Control και οδηγεί το αυτοκίνητο σε μεγάλες ταχύτητες.
Η Ford επίσης δραστηριοποιείται στα αυτόνομα αυτοκίνητα και έχει στόχο να παρουσιάσει μια υπηρεσία ταξί με αυτόνομα οχήματα στο μέλλον, το ίδιο και οι GM, Mercedes Benz και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες μια και συνεργάζονται με ή εξαγοράζουν Startups αυτοκίνησης το τελευταίο καιρό.

Η Uber όμως τους προσπέρασε όλους και σε λίγο καιρό θα προσφέρει ένα ειδικό Volvo XC90 στους κατοίκους του Pittsburg που ενδιαφέρονται για ταξί το οποίο είναι εξοπλισμένο με δεκάδες αισθητήρες, κάμερες, ραντάρ και GPS.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Uber και Volvo έχουν υπογράψει συμφωνία για την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων τα οποία θα βγουν στην αγορά μέχρι το 2021.
Τα πρώτα XC90 που έχουν παραγγελθεί παραδόθηκαν στην Uber και θα βγουν στους δρόμους με έναν άνθρωπο στη θέση του οδηγού σε ρόλο ελεγκτή, προφανώς για να ξεπεραστούν τα διάφορα νομικά και κανονιστικά ζητήματα.

Η Uber δεν σκοπεύει να κατασκευάσει αυτοκίνητα όπως θέλει να κάνει η Google και κάνει η Tesla αλλά θα συνεργάζεται με τους κατασκευαστές για να τοποθετείται το σύστημα αυτόνομης οδήγησης που έχει αναπτύξει στα μοντέλα τους. Να σημειώσουμε ότι το σύστημα της Uber εκτός από το πολύπλοκο hardware βασίζεται και σε μια τεράστια βάση δεδομένων πληροφοριών οδήγησης από τον στόλο που διαχειρίζεται σε όλο τον πλανήτη η οποία είναι πολύτιμη για το όλο σύστημα, δίνοντας στην Uber ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό.

Otto-Team
Το σύστημα GPS της Uber έχει ακρίβεια εκατοστών και τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από τους χιλιάδες οδηγούς, συνδυάζονται με την λεπτομερή καταγραφή των δρόμων και του περιβάλλοντος κάθε πόλης δραστηριοποίησης έτσι ώστε το σύστημα και το αυτοκίνητο να μπορεί να ξεχωρίσει που βρίσκεται αλλά και ένα αδέσποτο σκύλο στο δρόμο, ένα πεζό ή κάποιο εμπόδιο.

Πρόσφατα η Uber εξαγόρασε την Startup Otto η οποία έχει αναπτύξει ένα kit αυτόνομης οδήγησης για φορτηγά ενώ βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο με στόχο οι οδηγοί να μπορούν να ξεκουραστούν ενώ το όχημα κινείται, ακόμα και να κοιμηθούν. Η Otto απαρτίζεται από πρώην στελέχη της Google οι οποίοι ασχολούνταν με τα αυτόνομα αυτοκίνητα και ο ιδρυτής της, Antony Levandowski, θα αναβάλει επικεφαλής των αυτόνομων αυτοκινήτων της Uber.

Αν αναρωτιέστε για το λόγο που η Uber έχει μπει σε όλο αυτό τον κόπο και τις επενδύσεις, ο CEO της Travis Kalanick είναι ξεκάθαρος: όλα είναι θέμα κόστους μια και τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα έχουν μικρότερο κόστος για τον επιβάτη και μεγαλύτερο όφελος για την εταιρεία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις