StartUpper

Hack The Box: Η εκπαίδευση επιχειρήσεων στην κυβερνοασφάλεια γίνεται -κυριολεκτικά- παιχνίδι

Με καινοτόμο πνεύμα και πραγματική όρεξη για δουλειά, η ομάδα της Hack The Box έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και διασκεδαστικό μοντέλο εκπαίδευσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αφήνοντας πίσω όσα θεωρούνταν δεδομένα μέχρι σήμερα.

Έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη μορφή της εκπαίδευσης στο μέλλον, περιγράφουν ένα μοντέλο που θα περιλαμβάνει πολύ περισσότερη τεχνολογία, μεγαλύτερη αλληλεπίδραση εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών και «πρακτική γνώση». Με λίγα λόγια, συμφωνούν στο ότι η εκπαίδευση σταδιακά στον κόσμο αλλάζει και ακόμα κι αν καταλήξει να γίνεται χωρίς φυσική παρουσία –όπως έγινε την περίοδο του lockdown– θα εμπεριέχει πολύ περισσότερη «πράξη» από όσο «θεωρία».

Προσοχή: Όταν μιλάμε για εκπαίδευση, δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας μόνο το σχολείο και το φροντιστήριο ούτε τα έδρανα ενός πανεπιστημίου. Αντιθέτως, πρέπει να σχηματίζουμε μια πολύ μεγαλύτερη εικόνα που να περιλαμβάνει ακόμη και επιχειρήσεις που θέλουν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους ή επιχειρήσεις που φροντίζουν να ικανοποιήσουν αυτήν την επιθυμία.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκει η Hack The Box, η οποία όχι μόνο εκπαιδεύει το προσωπικό κορυφαίων επιχειρήσεων στην κυβερνοασφάλεια, αλλά το κάνει και με τον πιο σύγχρονο τρόπο. Η Hack The Box είναι μια ελληνική Startup, που δημιουργήθηκε το 2017 με ακριβώς αυτό το όραμα: να κάνει πιο προσιτή την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια. Σήμερα, η εταιρεία του Χάρη Πυλαρινού, του Άρη Ζηκόπουλου και του James Hooker όχι μόνο έχει πραγματοποιήσει αυτό το όραμα, αλλά «σπάει» συνεχώς νέα ρεκόρ.

Συνοπτικά, αξίζει να πούμε ότι η Hack The Box έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική κοινότητα στο χώρο σε παγκόσμια κλίμακα, με περισσότερα από 650 χιλιάδες μέλη, από ανθρώπους που ξεκινούν τώρα την ενασχόλησή τους με το αντικείμενο μέχρι έμπειρους pentesters και security professionals. Η εταιρεία έχει επίσης «σηκώσει» τρεις γύρους χρηματοδότησης, συνολικής αξίας 14,5 εκατομμυρίων δολαρίων, με τον τελευταίο να ανακοινώνεται τον περασμένο Απρίλιο και να περιλαμβάνει μεγάλα διεθνή VCs, όπως τα Paladin Capital Group, Osage University Partners και Brighteye Ventures.

Επίσης, απασχολεί σήμερα 100 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο και παρόλο που τους δίνει απόλυτη ελευθερία στο πού θα εργαστούν, επένδυσε πρόσφατα σε νέα γραφεία που θα φιλοξενήσουν μελλοντικά τη συνεχώς αναπτυσσόμενη ομάδα της. Όλα αυτά ενώ δεν σταματά ποτέ να καινοτομεί, βρίσκοντας νέους τρόπους να εκπαιδεύσει τα μέλη της, θέτοντας νέους στόχους και ξεπερνώντας όλες τις προκλήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω πανδημίας το 2020 η Hack The Box λάνσαρε το Hack The Box Academy, ένα «πανεπιστήμιο για Hackers», για εκείνους που ήθελαν να αποκτήσουν σφαιρική γνώση αλλά και πρακτική εξάσκηση στον κλάδο. Πραγματοποίησε επίσης το HTB Global UNI CTF 2020, ένα παγκόσμιο Hacking Event για πανεπιστήμια, το Hacking Battlegrounds Live Streamed Tournament, στο οποίο συμμετείχαν και διαγωνίστηκαν μεταξύ τους μερικοί από τους καλύτερους hackers στον κόσμο, και πολλές ακόμα δράσεις.

Η πιο πρόσφατη εξ αυτών είναι το Business CTF (Capture The Flag) event, που πραγματοποίησε η εταιρεία από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου. Το Capture The Flag είναι ένα «παιχνίδι», ένας διαγωνισμός, στο οποίο πολλοί χάκερ συμμετέχουν ατομικά ή ομαδικά, «κυνηγώντας» flags, δηλαδή κρυμμένες γραμμές, κώδικες ή άλλα «ύποπτα» στοιχεία σε ένα λογισμικό ή δίκτυο. Το πρώτο επιχειρηματικό CTF της Hack The Box διήρκεσε 54 ώρες και συγκέντρωσε πολλές και διαφορετικές ομάδες που ανταγωνίστηκαν για να βρουν τα περισσότερα flags.

Συγκεκριμένα, οι παίκτες έφτασαν τους 1.619 και οι εταιρικές ομάδες ήταν στο σύνολο 374! Οι ομάδες αυτές προήλθαν από επιχειρήσεις πολλών μεγεθών και βιομηχανιών, και στη διάρκεια του event βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στην κυβερνοασφάλεια, «θωρακίζοντας» έτσι και τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται. Οι ομάδες που διακρίθηκαν ήταν οι Xormatic, Synacktiv, StandardNerds (από τη StandardChartered), INGBank και 0xCD00 (από την Orange Cyberdefense).

Οι νικητές κέρδισαν έπαθλα συνολικής αξίας 20.000 λιρών, που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη δωρεάν συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Hack The Box. Σύμφωνα με τα λόγια του Harald Andreasen, ιδρυτή της Xormatic και «επικεφαλής» της ομάδας στο CTF μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης, τα έπαθλα ήταν το «λιγότερο σημαντικό» για τις ομάδες. Η κορυφαία εμπειρία που διασφάλισε η Hack The Box και τα πράγματα
που έμαθαν οι ομάδες, από την άλλη, είχαν τη μεγαλύτερη σημασία και αποδεικνύουν, θα σημειώσουμε εμείς, την αξία του νέου μοντέλου εκπαίδευσης για το οποίο μιλήσαμε στην αρχή.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το HTB Business CTF 2021 ήταν υπέροχο. Όλοι διασκεδάσαμε και μάθαμε πολλά. Σίγουρα θα συνιστούσα την εκδήλωση σε άλλες κυβερνο-ομάδες. Η HTB προσέφερε μια κορυφαία εμπειρία που δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά αλλού. Θα συμμετέχω χωρίς αμφιβολία ξανά του χρόνου».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις