Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Cloud AI tool για ανάλυση ηλεκτροκαρδιογραφήματος σηκώνει 3,2 εκατ. δολάρια σε Seed χρηματοδότηση

H Cardiomatics, μια πολωνική Startup τεχνητής νοημοσύνης στο cloud που επιτρέπει στο εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό να διεξάγει ανάλυση ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ).

Η Nina Capital, η Nova Capital και η Innovation Nest συμμετείχαν επίσης στον γύρο, ο οποίος περιλαμβάνει επιχορήγηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων από το πολωνικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης. Η Cardiomatics θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση για να επενδύσει στην ανάπτυξη προϊόντων, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες σε υπάρχουσες αγορές και θα προετοιμάσει το προϊόν για να κυκλοφορήσει σε νέες αγορές.

H Cardiomatics ιδρύθηκε το 2017 από δύο μηχανικούς ψηφιακής επεξεργασίας σήματος, τον Rafał Samborski και τον Mariusz Masior για να δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες υγείας να διεξάγουν ανάλυση ηλεκτροκαρδιογραφήματος χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Το ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα) είναι ένας απλός έλεγχος που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον καρδιακό παλμό και ρυθμό, καθώς επίσης αναζητά αιτίες θωρακικού πόνου και να εντοπίζει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Ωστόσο, είναι ένας από τους πιο δύσκολους τομείς διάγνωσης αλλά και για να διδαχθεί  και συχνά χρειάζεται κάποιος ειδικός για να διαβάσει και να κατανοήσει τα αποτελέσματα.

Η Cardiomatics στοχεύει στον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης σε καρδιακές διαγνώσεις, επιτρέποντας σε κάθε επαγγελματία υγείας να διαβάσει και να κατανοήσει μια εξέταση ΗΚΓ. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο για να ανιχνεύσουν και να αναλύσουν πολλές καρδιακές ανωμαλίες, να ανιχνεύσουν διαφορετικές καρδιακές δυσλειτουργίες και να απεικονίσουν καθαρά τους παλμούς και τους ρυθμούς κατά την εγγραφή. Χρειάζονται μερικά λεπτά σε έναν έλεγχο για να ληφθεί μια πλήρης αναφορά.

Ήδη, πάνω από 3 εκατομμύρια ώρες σημάτων ΗΚΓ έχουν αναλυθεί σε πραγματικές συνθήκες από το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης. Χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση από περισσότερους από 700 πελάτες σε περισσότερες από 10 χώρες, όπως η Ελβετία, Δανία, η Γερμανία και η Πολωνία. Το εργαλείο έλαβε την ευρωπαϊκή πιστοποίηση για ιατρικές συσκευές το 2018.

Από την καρδιά στο cloud

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και ήταν η βασική αιτία θανάτου του ενός τρίτου των θανάτων παγκοσμίως το 2019. Οι καρδιολόγοι μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη ροή εργασίας τους χρησιμοποιώντας το Cardiomatics, ώστε να μπορούν να δουν και να θεραπεύσουν περισσότερους ασθενείς. Οι γενικοί ιατροί είναι σε θέση να προσφέρουν ανάλυση ΗΚΓ σε ασθενείς χωρίς να χρειάζεται να τους παραπέμψουν σε εξειδικευμένα νοσοκομεία. Το εργαλείο της Cardiomatics μπορεί να ενσωματωθεί σε περισσότερες από 25 συσκευές παρακολούθησης ΗΚΓ, προσφέροντας απρόσκοπτη σύνδεση με τις συσκευές που οι γιατροί έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν καθημερινά.

Η Cardiomatics έχει επικεντρωθεί μέχρι σήμερα στη συνεργασία με νοσοκομεία και κλινικές για να διευρύνει την πρόσβαση στην ανάλυση ΗΚΓ. Η εταιρεία έχει τρεις κλινικές μελέτες σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων μία με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας που επικεντρώνεται στην επέκταση της βάσης δεδομένων του Cardiomatics για να παρέχει ακριβείς μετρήσεις ΗΚΓ για παιδιά και μια άλλη με το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας που εξετάζει καρδιακές αρρυθμίες σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19.

Στη δεκαετία του 1950, τα μηχανήματα ΗΚΓ είχαν το μέγεθος σακιδίων και τώρα είναι μια συσκευή τόσο μικρή όσο ένα σπιρτόκουτο. Είναι πιθανό ότι θα έχουμε περισσότερες τέτοιες συσκευές στο μέλλον που μπορούν να καταγράφουν ηλεκτροφυσιολογικές παραμέτρους και γι ‘αυτό χρειαζόμαστε εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις δέσμες δεδομένων ΗΚΓ που παράγονται καθημερινά. Η Cardiomatics είναι μια υπερδύναμη για γιατρούς και νοσηλευτές, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιούν γρήγορη ανάλυση ΗΚΓ και καρδιολογικές διαγνώσεις χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται σε ειδικό, βοηθώντας στην πρόληψη χιλιάδων θανάτων κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις. Με μια ισχυρή ομάδα πίσω μας και ένα μεγάλο σύνολο επενδυτών, είμαστε σε μια αποστολή να γίνουμε το κορυφαίο διαγνωστικό εργαλείο ΗΚΓ στον κόσμο.”, δήλωσε ο Rafał Samborski, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cardiomatics.

Τα ψηφιακά εργαλεία υγειονομικής περίθαλψης έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια και ο COVID-19 έχει δημιουργήσει την ανάγκη για υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και να τους κάνουν πιο αποτελεσματικούς. Η Cardiomatics το κάνει αυτό για μια συγκεκριμένη αλλά περίπλοκη περιοχή της αγοράς και τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι λαμπρά. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Rafał και την υπόλοιπη ομάδα καθώς προωθούνται σε νέες αγορές και γίνονται παγκόσμιος ηγέτης στη διάγνωση ΗΚΓ. “, δήλωσε ο Pavel Mucha, συνεργάτης της KAYA.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις