Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Υπεραπασχόληση και αποσύνδεση αισθάνονται οι ηγέτες των επιχειρήσεων

Προβλήματα ηγετικής φύσης, υπερεργασία και απώλεια σύνδεσης με τον αρχικό στόχο της επιχείρησης, ανέφεραν αρκετοί σε εταιρικό επίπεδο.

Την Πέμπτη δημοσιεύτηκε η σχετική έρευνα Adobe Document Cloud “The Future of Time”, στην οποία συμμετείχαν 2.100 άτομα σε ηγετικές θέσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και 3.400 υπάλληλοι μεγάλων εταιρειών, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία.

Επισημαίνεται ότι η έρευνα της Adobe, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά τον Απρίλιο και το Μάιο, ορίζει ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτές που έχουν από 1 έως 999 υπαλλήλους, ενώ στα στελέχη επιχειρήσεων περιλαμβάνονται βέβαια και όσοι χειρίζονται συμβάσεις – έγγραφα που χρειάζονται νομικές υπογραφές για την επιχείρηση.

Αναφερόμενος στην έρευνα, ο Todd Gerber, αντιπρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ προϊόντων για το Adobe Document Cloud, σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο της εταιρείας,  έγραψε χαρακτηριστικά  ότι “η επαγγελματική εξουθένωση έχει χειροτερέψει τον τελευταίο χρόνο”.

Ειδικότερα, το 56% των ηγετών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι εργάζονται περισσότερες ώρες απ’ ό,τι θα ήθελαν. Μεταξύ αυτών, το 65% απάντησε ότι εργάζεται πιο πολύ από τότε που άρχισε η πανδημία του κορωνοϊού. Το 61% ανέφερε επίσης ότι αισθάνεται πως πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμοι, ενώ το 57% δήλωσε ότι συνεχώς τους πιέζει ο χρόνος στη δουλειά.

Η πανδημία έπληξε ακόμη και το αίσθημα του ανήκειν, αφού το 55% των ιδιοκτητών επιχειρήσεων μειονοτήτων, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι δεν έχουν πλέον κάποια σύνδεση με τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησαν την επιχείρηση τους. Εν τω μεταξύ, το 49% των βασικών επιχειρήσεων – που ορίζονται ως εκείνες που παρείχαν στους καταναλωτές ζωτικής σημασίας προϊόντα ή υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας – προσθέτουν ότι αν μπορούσαν θα πουλούσαν την επιχείρηση τους αύριο επειδή δεν τους προσφέρει πια καμία ευτυχία.

Ανάλογες επιπτώσεις βιώνουν ωστόσο και οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, πάνω από το ένα τρίτο των υπαλλήλων ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να αλλάξουν δουλειά μέσα στο επόμενο έτος. Ανάμεσα στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που λένε ότι εργάζονται περισσότερες ώρες από ό,τι θα επιθυμούσαν, το 39% κατηγορεί την εταιρική κουλτούρα.

Για να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας, συστήνεται η διατήρηση των εργαζομένων και η προσέλκυση νέων με την ενίσχυση των αποδοχών και την αύξηση της διαφάνειας των μισθών στις αγγελίες θέσεων εργασίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις