Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας»

Του Χρίστου Δήμα

Μέχρι πρότινος η Ελληνική πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν ήξερε συνεπώς πόσες υπάρχουν, που βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν. Εύλογο είναι πως όταν δεν έχει η πολιτεία όλα αυτά τα δεδομένα αδυνατεί στην πραγματικότητα να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική. Σήμερα, για όλα τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις.

Σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους από την δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece, έχουν εγγραφεί 451 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 4.380 εργαζομένους. Πλέον, υπάρχει μια σαφής και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έτσι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος. Με άλλα λόγια, το Elevate Greece είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο για πρώτη φορά να η πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), μετοχές προαίρεσης (stock options) ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τους.

Το Elevate Greece πλαισιώνεται όμως και από ένα σημαντικό δίκτυο επίσημων υποστηρικτών που δραστηριοποιείται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές. Οι παροχές που προσφέρονται από τους επίσημους υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα.

Στις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και στοχεύουν στην εν γένει ενίσχυση του οικοσυστήματος συμπεριλαμβάνονται και τα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» 2021, που διεξάγονται φέτος για πρώτη φορά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι νικητές των βραβείων θα παραλάβουν σημαντικά οφέλη, όπως χρηματικά έπαθλα, παροχές και εξειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά και την δυνατότητα να δικτυωθούν με τις κορυφαίες εταιρείες του τομέα τους. Η ανάδειξη των νικητών προκύπτει κατόπιν αξιολογήσεων των καινοτόμων ιδεών, υπηρεσιών και προϊόντων τους και θα είναι εκείνοι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Οι κατηγορίες των Βραβείων που θα απονεμηθούν στις δέκα επιχειρήσεις του Elevate Greece, είναι οι εξής:

  1. Νεοφυής Επιχείρηση της Χρονιάς
  2. Ταχύτερα Ανερχόμενη Νεοφυής Επιχείρηση
  3. Τεχνοβλαστός (Spin-off) της Χρονιάς
  4. Βραβείο Κοινωνικής Συνεισφοράς
  5. Βραβείο Περιβαλλοντικού Αντίκτυπου
  6. Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας
  7. Βραβείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας
  8. Βραβείο Αξιοποίησης Τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
  9. Startup hero: επίλυση προκλήσεων από την υγειονομική κρίση Covid-19
  10. Κορυφαία Νεοφυής Επιχείρηση από το οικοσύστημα\ Best Ecosystem choice, όπου «ψηφίζει» αποκλειστικά το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην αξιολόγηση

Στο διαγωνισμό υπέβαλλαν αίτηση 250 επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece. Οι 10 νικήτριες επιχειρήσεις θα βραβευθούν με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 252.000 € καθώς και υπηρεσίες από το σύνολο των Επίσημων Υποστηρικτών του Elevate Greece που υπερβαίνουν τις 200.000 €. Η μεγάλη συμμετοχή των νεοφυών επιχειρήσεων στα βραβεία αλλά και η έμπρακτη στήριξη των επίσημων υποστηρικτών με την παροχή σημαντικών επάθλων (χρηματικά και μη) είναι η καλύτερη απόδειξη πως στην Ελλάδα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το οικοσύστημα καινοτομίας.

Το Elevate Greece είναι το εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος και αποσκοπεί στο να παρέχει διαρκώς περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες ώστε αυτοί να δημιουργούν και να γίνονται ολοένα ανταγωνιστικότεροι σε υπερεθνικό επίπεδο. Ελπίζουμε πως τα βραβεία θα καθιερωθούν και από εδώ και στο εξής θα είναι ένας σταθερός θεσμός επιβράβευσης των νεοφυών επιχειρήσεων. Παράλληλα, ευελπιστούμε πως θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολλές εταιρείες να προβάλουν το έργο τους και να διευρύνουν τις συνέργειες τους στο μέλλον με εταιρείες και φορείς του οικοσυστήματος.

Πηγή: Καθημερινή

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις