Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βιγκανισμός: Οι απανταχού απόγονοι του Πυθαγόρα ανοίγουν δρόμους επιχειρηματικότητας και στην start up οικονομία

Το φαινόμενο του βιγκανισμού τα τελευταία δέκα χρόνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ενδιαφερόντων των think tanks που ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η κλιματική κρίση, η πανδημία, η ανάγκη των γκουρού των επιχειρηματικών ευκαιριών να βρουν νέο πεδίο δόξης λαμπρό έφεραν το εν λόγω γαστρονομικό trend στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Και έπραξαν καλά γιατί οι απόπειρες τους είχαν κάτι παραπάνω θετικότατα αποτελέσματα.

Βεβαίως ο βιγκανισμός δεν είναι απλώς ένα γαστρονομικό trend. Είναι μια βαθιά φιλοσοφία ζωής με ρίζες στις διδαχές του Έλληνα φιλόσοφου Πυθαγόρα ο οποίος απέτρεπε τους συντοπίτες του να τρώνε τις σάρκες από τα σφάγια που θυσιάζαν στους βωμούς των θεών. Έλεγε ότι διαπράττουν ύβρις γιατί τρώνε άλλα όντα που έχουν συναισθήματα όπως οι άνθρωποι.  Αυτή  η μακρά η ιστορία που μπήκε σε μια εξελικτική πορεία και ταξιδεύει με διάφορες επιρροές μέχρι τις μέρες μας θεωρείται μια από τις ενδεδειγμένες λύσεις για την ανάσχεση τις κλιματικής αλλαγής και την ίδια στιγμή αποτελεί οξυγόνο για τη νέα μορφή επιχειρηματικότητας την πολυσυζητημένης πράσινη οικονομία. 

Οι vegan start up επιχειρήσεις ξεφυτρώνουν ανά τον πλανήτη σαν τα μανιτάρια. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται ο κόσμος των vegan ψηφιακών media. Sites επιστημονικού περιεχομένου, podcasts, ντοκιμαντέρ, ενημερωτικές ιστοσελίδες για vegan διακοπές και  νέα τρόφιμα βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των vegans. Δίπλα σ’ αυτά έρχονται οι κολεξιόν με ρούχα- προιόντα κυκλικής οικονομίας, τα παπούτσια από ανακυκλωμένα υλικά, τα φρουτώδη καλλυντικά, χωρίς φοινικέλαιο, τα κοσμήματα που φτιάχνονται από το κατακάθι του espresso καφέ μας. Η ευφάνταστη vegan επιχειρηματικότητα έχει οργιώδη φαντασία. Αυτό είναι άλλωστε το καύσιμο της για να δημιουργήσει, να γεννήσει, να παράγει οι vegans πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ο, τι το περίμεναν οι αγορές. Υπολογίζεται ότι οι vegans είναι ήδη περί τα 80 εκατομμύρια πολίτες του πλανήτη μας

Το πιο ιντριγκαδόρικο σημείο  της vegan επιχειρηματικότητας το δίχως άλλο είναι οι εφαρμογές για dating. Επειδή έτσι κι΄ αλλιώς τα ερωτικά είναι ζόρικα ζητήματα φτιάχτηκαν αυτά τα applications με το σκπετικό οι vegans να έχουν μια αγωνία λιγότερη στην διαδικασία του φλερτ και του dating. Μην ξεχνάτε είμαστε ο, τι τρώμε. Οι επιλογές μας φωτίζουν τις αξίες μας οπότε πρώτο ραντεβού ο ένας με κοκκινιστό φαγόπυρο και ο άλλος με σταβλίσια μπριζόλα δε λέει. Δεν δένει το γλυκό. Η σχέση δυο ανθρώπων για να πετύχει άλλωστε πρέπει να ταιριάζουν οι αξίες τους. Δεν είναι δικό μου εφεύρημα αυτό το απόσταγμα σοφίας. Η ψυχολογία των σχέσεων το λέει. 

Οι αξίες του βιγανισμού βεβαίως φωτίζονται και από την λάμψη του Χόλιγουντ. Διασημότητες σαν τον Joaquin Phoenix, τον Moby, την Kate Mara, την Michelle Pfeifer, τον Zack Efron, την Pamela Anderson βγαίνουν στην πρώτη γραμμή του προσωπικού τους ακτιβισμού και ξεχνούν για λίγο την φήμη και την δόξα. Βάζουν το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν start ups επιχειρήσεις, όπως λ.χ. έκανε η Rihanna για μια νεοσύστατη εταιρεία με vegan μπισκότα επιτυγχάνοντας την επιχειρηματικότητα σε συνθήκη ανθρωπιάς και ενσυναίσθησης. Πόσο εφικτή άραγε είναι  αυτή η σύνθεση εν γένει; Οι πρώτοι οιωνοί είναι κάτι περισσότερο από θετικοί και πολλά υποσχόμενοι. 

Ο συντάκτης του παρόντος κειμένου, αθεράπευτος vegan ων, κλείνει αυτή του την γραπτή κατάθεση με κατακλείδα έναν παραφρασμένο στίχο από ένα ένα εμβληματικό  τραγούδι του ειρηνιστή και απίστευτα ταλαντούχου μουσικού John Lennon το-  All we are saying is give vegans the chance. Ευελπιστώντας ότι,  στο όχι πολύ μακρινό μέλλον,  ο πλανήτης θα γίνει ένας καλύτερος τόπος ζωής  για όλο το οικοσύστημα. Για να δούμε!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις