Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Lab.40: Η πρώτη δομή ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών στην Ελλάδα

Ο επιχειρηματικός επιταχυντής Lab.40 Accelerator αποτελεί πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δράμας, με σκοπό την καλλιέργεια ενός αποκεντρωμένου και διασυνοριακού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας.

Το πρόγραμμα επιτάχυνσης απευθύνεται σε φιλόδοξα άτομα ή ομάδες που έχουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και θέλουν να αναπτύξουν ή να βελτιώσουν το επιχειρηματικό τους σκεπτικό, διαμορφώνοντας μία επιτυχημένη εισαγωγή στην αγορά.

Μέσα από μια απαιτητική διαδικασία, οι μέντορες, οι εκπαιδευτές και οι σύμβουλοι της Δομής υποστηρίζουν τις ομάδες, μειώνοντας τόσο το χρόνο, όσο και τις πιθανότητες λάθους, προφυλάσσοντας τους από μια μελλοντική αποτυχία και διευκολύνοντάς τους σε πιθανή εκθετική ανάπτυξη.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος επιτάχυνσης δύναται να διεκδικήσουν δωρεάν δωδεκάμηνη φιλοξενία στην Περιφερειακή Δομής Στήριξης Επιχειρηματικότητας Lab.40 Incubator. Οι ωφελούμενοι θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης επιχειρηματικότητας, όπως είναι οι υπηρεσίες συμβουλευτικής και καθοδήγησης, καθώς και πρόσβαση στη χρήση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της Δομής, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι χώροι γραφείων, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι 3D εκτυπωτές κ.ά.

Ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Στόχος του Lab.40 είναι η συμβολή του στην αναστροφή του brain drain σε brain gain, ειδικά σε μια Περιφέρεια όπου η φυγή των νέων για εργασία στο εξωτερικό ή στα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα». Τον Ιούνιο του 2021 ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος επιτάχυνσης, φιλοξενώντας δώδεκα επιχειρηματικές ομάδες με δώδεκα διαφορετικές επιχειρηματικές ιδέες.

Οι ωφελούμενοι πραγματοποίησαν ένα εντατικό πρόγραμμα προ-επιτάχυνσης ενός μήνα, αποτελούμενο από είκοσι ώρες εκπαίδευσης και από τριάντα πέντε ώρες συμβουλευτικής. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε εβδομαδιαίες τακτικές συναντήσεις με όλες τις ομάδες, πλαισιώνοντας θεμελιώδη θέματα επιχειρηματικότητας, ενώ η συμβουλευτική προσφέρεται σε κάθε ομάδα ξεχωριστά, με σκοπό τη διαπροσωπική ανάδραση με τους συμβούλους και μέντορες της Δομής.

Δέκα ομάδες προκρίθηκαν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης, το οποίο αποσκοπεί στην ολοκλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων τους, με κατακλείδα τις αντίστοιχες παρουσιάσεις στην Ημέρα Επίδειξης. Εκεί, οι απόφοιτοι θα παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά σχέδια μπροστά σε κριτές, οι οποίοι θα είναι επιχειρηματικοί άγγελοι, τοπικοί επιχειρηματίες, στελέχη της αγοράς κ.ά.

Ο δεύτερος κύκλος επιτάχυνσης αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Οκτωβρίου 2021, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Lab.40, παραμένοντας σε ισχύ για 30 ημέρες. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, μέσω της Πράξης «Δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας ΕΚΤ», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις