Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νέες λειτουργίες των Windows 11, τι έρχεται και τι φεύγει

Μια αξιοσημείωτη αναβάθμιση με προσεγμένες προσθήκες αλλά και αφαιρέσεις λειτουργιών παρουσιάζει το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Τα Windows 10 έξι χρόνια μετα την παρουσίασή τους αναβαθμίζονται, με την θέση τους να παίρνουν τα Windows 11 με νέα χαρακτηριστικά έτοιμα να προκαλέσουν αίσθηση. Αν και όχι απόλυτα διαφορετικά από τα Windows 10, τα Windows 11 φέρνoυν ένα φρέσκο σχεδιασμό με στρογγυλεμένες γωνίες στα παράθυρα, τα γνωστά εικονίδια της γραμμής εργασιών στη μέση της μπάρας εργαλείων και πιο διακριτικό σύστημα επικοινωνίας με τον χρήστη.  

Βέβαια η βασική προϋπόθεση εγκατάστασης των Windows 11 είναι ένας υπολογιστής με ένα ειδικό chip ασφαλείας και δυνατότητα Secure Boot, στοιχεία που μπορεί να υπήρχαν στους επεξεργαστές των τελευταίων ετών αλλά όχι στους παλιότερους. Εδώ μπορείτε να δείτε την συμβατή λίστα επεξεργαστών. 

Η νέα αυτή έκδοση επανασχεδιάζει τις διεπαφές με τον χρήστη, διατηρώντας το οικείο στοιχείο με τα Windows 1α αλλά με αρκετές αναδιατάξεις και επεμβάσεις στο όλο σύστημα. Εισάγει νέα εικονίδια και φέρνει πιο απαλά γραφικά στα παράθυρα, δανειζόμενο στοιχεία από το macOS.  

Στα Windows 11 μέχρι και το κουμπί της έναρξης μπορεί να μετακινηθεί λίγο πιο αριστερά για να μην συμπίπτει με την επιλογή του μενού, βοηθώντας έτσι τους χρήστες να εκτελούν προγράμματα πιο άμεσα. Η γραμμή εργασιών (task bar), όμως, επανέρχεται με μικρότερα κουμπιά, γεγονός που ενδεχομένως να καθιστά τη μικρογραφία του ανοιχτού παραθύρου λιγότερο διακριτή στο preview. 

Στο μενού παραμένουν τα tiles και τα πρόσφατα ανοιγμένα αρχεία, αλλά με τα νέα mini-tiles του μενού «Έναρξη» χάνονται οι πληροφορίες που προσφέρουν τα live tiles.

Ο File Explorer εμφανίζεται περισσότερος απλοποιημένος, με ένα νέο κουμπί για τα αρχεία και τις ίδιες επιλογές προβολής, ενώ το μενού υποστηρίζει τη συμπίεση αρχείων και το παλιό παράθυρο διαλόγου των Folder Options.

Η δυνατότητα λεοτουργίας αφής είναι βελτιωμένη με νέο Pen μενού για χρήστες γραφίδας. 

Τα widgets συνεχίζουν να ενημερώνουν για τον καιρό και να περιέχουν ειδήσεις πατώντας απλά πάνω τους, κάνοντας swipe. Αλλαγές παρατηρούνται στον πίνακα ελέγχου με τις ειδοποιήσεις και τις ρυθμίσεις να ανοίγουν επίσης με swipe, με το quick setting να εμφανίζεται, πατώντας στο εικονίδιο του Wi-Fi, της μπαταρίας ή του ηχείου, αντίστοιχα. Τα παράθυρα των ρυθμίσεων έχουν νέο στυλ, χωρίς να διαφέρουν σημαντικά σε κάτι άλλο. 

Οι ρυθμίσεις για τις λειτουργίες Light και Dark βρίσκονται ακόμα στην περιοχή Εξατομίκευση> Χρώματα και υπάρχει ένα νέο προεπιλεγμένο σύνολο ήχων των Windows 11. Μια νέα επιλογή Layouts των Windows 11 συμβάλλει επιπλέον στην οργάνωση των παραθύρων εφαρμογών.

Τα Windows θα μπορούν επίσης να τρέχουν εφαρμογές Android, ταινίες και παιχνίδια, εγκαθιστώντας τις πρώτες μέσω του Amazon Appstore στο Microsoft Store των Windows, ή ως sideloaded APK. Για τους gamers, η ενσωματωμένη εφαρμογή Xbox στα Windows 11 θα προσφέρει πρόσβαση στη συλλογή βιντεοπαιχνιδιών Xbox Game Pass. Μεταξύ των games, είναι τα Halo Infinite, Twelve Minutes και Age of Empires IV. Η εφαρμογή θα ενεργοποιήσει και το Xbox Cloud Gaming, την streaming πλατφόρμα παιχνιδιών της Microsoft. 

Στα Windows 11 εισάγεται το Auto HDR και το DirectStorage, το πρώτο για την ενίσχυση της χρωματικής παλέτας στα παιχνίδια – ακόμη και χωρίς HDR – και το δεύτερο για πιο γρήγορη φόρτωση παιχνιδιών.  Άλλα τεχνικά updates περιλαμβάνουν το Dynamic Refresh για την εξοικονόμηση ενέργειας στις μπαταρίες των λάπτοπ αλλα και το νέο και ταχύτατο πρότυπο Wi-Fi 6E. 

Τα γνωστά Aero Peek και Aero Shake δεν είναι πλεόν διαθέσιμα όπως και ο φωνητικός βοηθός Al.

Όπως και να έχει τα Windows μπαίνουν δυναμικά σε μια νέα φάση με σαφώς καλύτερη αισθητική, νέες λειτουργίες και καλύτερο multitasking και φυσικά θα προσφέρονται σαν δωρεάν αναβάθμιση στα συμβατα συτήματα με Windows 10.   

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις