Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Facebook γίνεται Μeta για να “συνδέσει τους ανθρώπους”

Ο Mark Zuckerberg ανέφερε πολλές φορές το παλιό σλόγκαν της Nokia - Connecting People - θέλοντας να έρθει πιο κοντά στις ρίζες του Facebook και να βάλει το θεμέλιο του Metaverse μέσω AR και VR.

Εχθές ο Mark Zuckerberg είχε μια ομολογουμένως δύσκολη αποστολή, έπρεπε να αφήσει πίσω το “βαρίδι” που ακούει στο όνομα Facebook και να μας μεταδώσει το όραμά του για ένα νέο ψηφιακό κόσμο, το Metaverse, όπου θα μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας, προσωπική, επαγγελματική και φυσικά επιχειρηματική.

Πως θα γίνει αυτό; Σε πρώτη φάση με εξελιγμένα κράνη VR μικτής πραγματικότητας και αργότερα, (δυστυχώς αρκετά αργότερα) με γυαλιά – υπολογιστές AR.

Η απόφαση για να αλλάξει όνομα η εταιρεία ήταν προ-αποφασισμένη από τον Zuckerberg, και επιβεβλημένη θα λέγαμε, μια και η σύνδεση του ονόματος ενός εξαιρετικά δημοφιλούς, αλλά αμφιλεγόμενου κοινωνικού δικτύου, με την μητρική εταιρεία δεν ήταν μια σοφή απόφαση εξ’ αρχής. Η νέα μητρική εταιρεία πλέον λέγεται Meta, με το γνωστό εικονίδιο like στην ταμπέλα έξω απο τα κεντρικά του Facebook να δίνει τη θέση του σε ενα ανεστραμμένο δακτύλιο μέσα σε μια νύχτα…

Η Meta στην ουσία χωρίζεται σε δυο μεγάλα διακριτά κομμάτια, σε αυτό που θα ασχολείται με τις εφαρμογές (Facebook, Instagram, Whatsapp, Messenger) και στην Reality Labs (με την Occulus και την νυν Facebook Reality Labs) με το δεύτερο να παίρνει όλο το βάρος ανάπτυξης των νέων λύσεων εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας σε software και hardware. Η αλλαγή έγινε και εσωτερικά μια και σαν εταιρική οντότητα τα οικονομικά αποτελέσματα πλέον θα αφορούν ξεχωριστά αυτά τα δύο τμήματα.
Για να ξεκαθαρίσουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα οι σημερινές εφαρμογές Facebook, Instagram, Whatsapp και Messenger δεν αλλάζουν όνομα αλλά αναμένεται να δεχτούν αναβαθμίσεις και λειτουργίες AR κυρίως. Όνομα θα αλλάξει η Occulus (Meta for Hardware) και οπουδήποτε υπάρχει το συνθετικό Facebook σε ότι έχει να κάνει με το VR θα αντικατασταθεί με το Meta.

Το μέλλον του AR και του VR είναι εντυπωσιακό

Σε κάθε περίπτωση στην πολύ καλή – ζωντανή παρουσίαση σαν τηλεοπτική παραγωγή ο Mark “ξεκαθάρισε” ότι το Facebook ένα κοινωνικό δίκτυο (και όχι Μέσο Ενημέρωσης) και μας έδειξε μερικά πραγματικά εντυπωσιακά πράγματα από τα εργαστήρια της Reality Labs. Σε ότι αφορά την ψηφιακή μας παρουσία στο Metaverse η δουλειά που έχει γίνει με την απόδοσή μας σαν avatar είναι εξαιρετική: απο την δύσκολη υλοποίηση των λειτουργιών των χεριών μας στον ψηφιακό κόσμο μέχρι τα φωτορεαλιστικά avatar. Ειδικά η επόμενη έκδοση του VR κράνους με την κωδική ονομασία cambria πέρα από την αυτόματη δημιουργία avatar συμφωνα με τη εμφάνισή μας θα προσομοιώνει το χώρο γύρω μας ψηφιακά και φωτορεαλιστικά σε μια μεικτή-ψηφιακά πραγματικότητα.

Βέβαια όλοι οι «tech nerds» περιμέναμε την αναφορά του Mark στα γυαλιά AR μια και αυτά είναι που θα φέρουν τη πραγματική επανάσταση και το Metaverse σχεδόν πλήρως στην καθημερινότητά μας. Δυστυχώς όμως το Project Nazare, όπως είναι η κωδική ονομασία του, είναι μερικά χρόνια μακριά όπως ειπώθηκε μια και η τεχνολογία δεν επιτρέπει ακόμα σε πέντε χιλιοστά πάχους να υλοποιηθεί ένας εξελιγμένος υπολογιστής που να επικοινωνεί με όλα τα ασύρματα δίκτυα, να προβάλει φωτορεαλιστικά γραφικά στους φακούς και η μπαταρία να κρατάει μερικές μέρες.

To Metaverse είναι ήδη εδώ

Σε κάθε περίπτωση το Metaverse έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται μια και το Horizons Worlds που προσφέρεται μαζί με κάθε κράνος Occulus είναι σε λειτουργία ενώ αναμένονται νέες λειτουργίες στις αρχές Νοεμβρίου όπως ο Messenger VR, Fit VR κ.α. Με την παρουσίαση της Presence Platform θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους και ειδικά στους δημιουργούς περιεχομένου, στους εμπόρους και στις εταιρείες να δημιουργήσουν τα δικά τους δωμάτια, χωριά, πόλεις ή ακόμα και κόσμους για διασκέδαση, πωλήσεις και εργασία.

H Meta θα δαπανά κάθε χρόνο εξωπραγματικά ποσά για την ανάπτυξη του Metaverse και έχει πλέον το «πάνω χέρι» στη κούρσα του VR/AR με τη μόνη εταιρεία που μπορεί να κάνει κάτι να είναι η Apple. Η Apple αναπτύσσει τα δικά της γυαλιά AR και σίγουρα θα γίνει ένας αγώνας δρόμου με την Meta για τη πρωτιά, αλλά αν μέχρι τότε η Meta έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο με το Metaverse (και έχει πολλές πιθανότητες να το κάνει αν βγάλει π.χ. κράνος με 99 ευρώ ή το Cambria με 299 ευρώ) το παιχνίδι θα έχει τελειώσει για την Apple μια και στην ουσία η Meta θα έχει γίνει το Internet του Metaverse

 

Διαβάστε επίσης: 

To Facebook θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στο Metaverse!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις