Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συνεργασία Stripe και Klarna για buy now pay later

Μέσω της συμφωνίας, η Stripe θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ταχέως αναπτυσσόμενη τάση BNPL, καθώς αντίπαλοι όπως η Square και η PayPal κάνουν ήδη μεγάλες κινήσεις στο χώρο.

Stripe και Klarna, δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες fintech στον κόσμο, ανακοίνωσαν πρόσφατα την στρατηγική τους συνεργασία. Η Stripe στοχεύει με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει στους πελάτες της τη μέθοδο πληρωμής buy now, pay later της σουηδικής εταιρείας.

Η σύμπραξη αναμένεται να φέρει και νέες προοπτικές ανάπτυξης στους εμπόρους όλων των μεγεθών, επιτρέποντας τους να μεγιστοποιήσουν την επιχειρηματική τους επιτυχία μέσω των κοινών υπηρεσιών που θα προσφέρουν οι δύο εταιρείες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Koen Koppen, CTO της Klarna.

Η Stripe, η οποία εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις για να γίνονται δεκτές οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε αγορές, δήλωσε ότι η σύνδεση των δύο εταιρειών θα διευκολύνει τους λιανοπωλητές αφού θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν την Klarna ως επιλογή για τις συναλλαγές στην πλατφόρμα τους.

Δεδομένου ότι η Klarna συνήθως συνεργάζεται απευθείας με τα καταστήματα για την ενσωμάτωση του τρόπου πληρωμής της, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να της δώσει μια πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια πελατών.

Η Klarna, η οποία ιδρύθηκε το 2005, έγινε ένα από τα σημαντικότερα ονόματα στον χώρο του fintech, χάρη στη μαζική αύξηση της ζήτησης για την υπηρεσία BNPL, που επιτρέπει στους χρήστες να κατανέμουν το κόστος των αγορών τους σε μια περίοδο άτοκων δόσεων, πληρώνοντας σταδιακά.

Συγκεκριμένα, η Klarna κερδίζει χρήματα από συμφωνίες με όσους δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση, οι οποίοι καταβάλλουν στην εταιρεία ένα μικρό μερίδιο από κάθε συναλλαγή που διεκπεραιώνεται μέσω της πλατφόρμας της. Η Stripe με τη σειρά της ως παγκόσμια πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών διαχειρίζεται δισ. δολάρια το χρόνο για εκατομμύρια επιχειρήσεις.

Η τελευταία ανέφερε μάλιστα άνοδο 27% στις πωλήσεις του λιανεμπορίου κατά μέσο όρο μετά την ενσωμάτωση της Klarna, ενώ η μέση αξία των παραγγελιών αυξήθηκε κατά 41%. Ωστόσο, πολλοί συνδέουν το γεγονός αυτό με την ενθάρρυνση των πελατών – ιδίως των νεαρών – για περισσότερες αγορές από όσες μπορούν να αντέξουν οικονομικά, ασκώντας κριτική στις εταιρείες BNPL.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση έχει υποβάλει προτάσεις για τη ρύθμιση του εκκολαπτόμενου κλάδου με στόχο την προστασία των καταναλωτών από ενδεχόμενα προβλήματα. Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα διαβούλευση με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη ρύθμιση.

Το “collab” Stripe – Klarna θα μπορούσε να αποβεί ένας πολύ κερδοφόρος τρόπος για τον κολοσσό των ψηφιακών πληρωμών, αν θέλει να βγει μπροστά στον ανταγωνισμό με Square και PayPal, οι οποίοι έχουν ήδη κινηθεί αναλόγως στον χώρο. Ειδικότερα, η Square συμφώνησε πρόσφατα να εξαγοράσει την αυστραλιανή Afterpay έναντι 29 δισ. δολαρίων, αλλά και η PayPal διαθέτει τη δική της υπηρεσία BNPL ενώ αποκτά τον ιαπωνικό αντίπαλο Paidy έναντι 2,7 δισ. δολαρίων.

Εκτός από τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, η Stripe και η Klarna δήλωσαν ότι ενισχύουν επίσης τη σχέση τους στη Βόρεια Αμερική, αφού η Stripe χρησιμοποιείται πλέον στο 90% περίπου των πληρωμών της Klarna στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σύμφωνα με στοιχεία της CB Insights, η Stripe που αποτιμήθηκε τελευταία στα 95 δισ. δολάρια, είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική fintech Startup στον κόσμο, με την Klarna να έρχεται δεύτερη παγκοσμίως, με αξία αγοράς σχεδόν 46 δισ. δολάρια, ενώ και οι δύο εταιρείες αναμένεται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο στο άμεσο μέλλον.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις