Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Συνέδριο για την επιρροή της κλιματικής αλλαγής στον αγροδιατροφικό τομέα

Το συνέδριο θα αναδείξει ευκαιρίες για τους τομείς της αγροδιατροφής με σκοπό να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αγροδιατροφικό τομέα είναι το θέμα του ψηφιακού τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου «Climate Change: The Future of the Agrifood Sector» που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου του 2021.

Όπως αναδεικνύεται από την έκθεση «Climate change impacts and adaptation in the agricultural sector in Europe» (European Environment Agency, 2019), οι μεταβολές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, καθώς και τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα που παρατηρούνται ειδικά τα τελευταία χρόνια, επηρεάζουν ήδη την απόδοση των καλλιεργειών αλλά και την παραγωγικότητα της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη

Μάλιστα, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό χώρο, επηρεάζεται η τιμή, η ποσότητα και η ποιότητα των προϊόντων και κατά συνέπεια και οι εμπορικές ροές, οι οποίες με τη σειρά τους ενδέχεται να έχουν επίδραση στο γεωργικό εισόδημα στην Ευρώπη. 

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστεί εκτενώς το αρνητικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία και στη βιομηχανία τροφίμων και να συμβάλλει στο γόνιμο διάλογο και τη συσπείρωση του οικοσυστήματος για την εξεύρεση λύσεων, αλλά και την ανάδειξη νέων προσεγγίσεων για την αειφορία και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη

Παράλληλα, το συνέδριο στοχεύει στην προβολή πιθανών ευκαιριών που μπορούν να προκύψουν για τους τομείς εκείνους που θα καταφέρουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις νέες προκλήσεις, όπως είναι μεταξύ άλλων, οι δυνατότητες αναγέννησης του εγχώριου κλάδου μέσα από νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή κατάρτιση αγροτών και επιστημόνων, η νέα φιλοκλιματική ταυτότητα των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο, εκπρόσωποι από φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Δημόσιας Διοίκησης και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, αγρότες, επιχειρηματίες αλλά και στελέχη της αγοράς από τον ευρύτερο κλάδο της αγροδιατροφής.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, το Συνέδριο θα αναπτυχθεί σε απογευματινές συνεδρίες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κεντρικές ομιλίες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και fireside chats. Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το παρακολουθήσουν από το κανάλι του οργανισμού στο Youtube.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο και το αναλυτικό πρόγραμμα της κάθε ημέρας στο www.climatechange2021.gr.

Επισημαίνεται ότι μέγας δωρητής του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και του Συνεδρίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και χρυσός χορηγός της διοργάνωσης η Τράπεζα Πειραιώς ενώ το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις