Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Vodafone: 600 εκατ. για καινοτομία, οπτικές ίνες και 5G

Μέσα από ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που φέρνει νέες δυνατότητες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας.

Η Vodafone υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα το 2025, που έχει ως στόχο να προσφέρει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας τις πλέον σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες, έχοντας ως στόχο να συμβάλει στη δημιουργία μιας βιώσιμης ψηφιακής κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.  

Δίκτυα οπτικών ινών 

H Vodafone Ελλάδας ξεκίνησε τον Οκτώβριο την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στη σταθερή και θα κατασκευάσει 150.000 νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH) στην επόμενη τριετία, επεκτείνοντας το Vodafone Giga Network σε καινούριες περιοχές, που σήμερα δεν διαθέτουν υποδομές οπτικών ινών.  

Έτσι, στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος, η Vodafone θα διαθέτει πάνω από 650.000 γραμμές νέας γενιάς, διευρύνοντας έτσι το αποτύπωμα του Vodafone Giga Network και συμβάλλοντας στην ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας.  

Αναπτύσσοντας το δίκτυο 5G 

Παράλληλα, σε συνέχεια της επένδυσης 130 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 5G φάσματος τον Δεκέμβριο του 2020, η Vodafone υλοποιεί ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης του Vodafone Giga Network 5G, και, μάλιστα, σε περίπου έξι μήνες θα έχει επιτύχει κάλυψη 40% επί του πληθυσμού της χώρας. Το Vodafone Giga Network 5G επεκτείνεται σταδιακά στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Ήδη, καλύπτει τις περισσότερες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, του Πειραιά και των προαστίων του.  

Παράλληλα, επεκτείνεται συνεχώς στα νότια και τα ανατολικά προάστια της Αθήνας, ενώ ξεκίνησε η κατασκευή του και στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας. Παράλληλα επιταχύνεται η κατασκευή του 5G δικτύου της Vodafone σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Χανιά, Λάρισα, Σέρρες, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Καβάλα και Ξάνθη. Επιπλέον, η Vodafone εξαπλώνει το 5G δίκτυο σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος και η Αντίπαρος, η Νάξος, η Ρόδος και η Χαλκιδική.  

Το καλώδιο που θα αλλάξει την Ελλάδα  

Η Vodafone ολοκλήρωσε τις γεωτεχνικές μελέτες και ξεκίνησε την κατασκευή ενός μεγάλου υποθαλάσσιου καλωδίου στο Αιγαίο, το οποίο σε συνδυασμό με ένα δεύτερο υπό κατασκευή καλώδιο στο Ιόνιο, θα φέρει νέες τεχνολογικές δυνατότητες, σε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά εκατομμύρια επισκεπτών 11 ελληνικών νησιών.  

Πρόκειται για ένα έργο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που θα συνδέσει αφ’ ενός την Αττική με νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και την Κρήτη και αφ’ ετέρου την Κέρκυρα με την ηπειρωτική χώρα και θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε ένα έτος. 

Έξυπνα δίκτυα από το αύριο 

H Vodafone σχεδίασε, κατασκεύασε, και παρέδωσε σε χρήση το πρώτο ιδιωτικό mobile δίκτυο στην Ελλάδα, για λογαριασμό των εταιρειών Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) και Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), οι οποίες έγιναν οι πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που αξιοποίησαν ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας καθαρά για δική τους, ιδιωτική χρήση, θέτοντας τα θεμέλια για έναν εξ ολοκλήρου ψηφιακό κόμβο της διεθνούς ναυτιλίας στον Πειραιά.  

Το υπερσύγχρονο αυτό δίκτυο έχει μοναδικές καινοτομίες και είναι ενεργοποιημένο και για χρήση τεχνολογίας NB-IoT, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα τοποθέτησης αισθητήρων και υλοποίησης ψηφιακών εφαρμογών. Επιπλέον, εξυπηρετεί κίνηση δεδομένων και καλύπτει όλους τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και τους προβλήτες του Πειραιά, προσφέροντας εγγυημένη χωρητικότητα, η οποία υποστηρίζει την εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθημερινές λειτουργίες του λιμανιού.  

Παράλληλα, η Vodafone προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με τη δημιουργία του Giga Campus by Vodafone & Demokritos, μιας κοιτίδας καινοτομίας, που στοχεύει να στηρίξει την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας μέσα από το Internet of Things (IoT) και το 5G, σε μία κοινωνία των Gigabit, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση των επιχειρήσεων της χώρας και σε ένα πιο βιώσιμο, ψηφιακό αύριο. 

Στόχος της προσπάθειας είναι η δημιουργία μίας πρότυπης κοιτίδας καινοτομίας, που θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου, ως ζωντανό εργαστήρι εκθετικών τεχνολογιών που αξιοποιεί τις πλέον καινοτόμες εφαρμογές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και το 5G δίκτυο της Vodafone. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις