Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πρωταγωνιστής το Healthtech στην μάχη για την προστασία της ψυχικής υγείας

Ο κλάδος του healthtech, ο οποίος αναπτύσσεται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς, στηρίζεται τόσο σε «παραδοσιακές» μεθόδους για την μείωση του άγχους και του στρες όσο και σε εναλλακτικές όπως ο διαλογισμός.

Εκτός από την πανδημία της Covid-19 η οποία μαστίζει την υφήλιο από τις αρχές του 2020, μια εξίσου, αν όχι περισσότερο, επικίνδυνη πανδημία σαρώνει τον πλανήτη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Αυτή της ψυχικής υγείας. Η ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις ψυχικών νοσημάτων, ως αποτέλεσμα των lockdown, της ανεργίας, του φόβου για το αύριο και της οικονομικής κρίσης, έφερε στο προσκήνιο τον όρο “depidemic” – από τις  λέξεις “depression” και “epidemic” –  για να περιγράψει την έξαρση του φαινομένου.

Όπως αναφέρεται σε πλήθος μελετών, τα παιδιά και οι νέοι έχουν πληγεί δριμύτατα από την πανδημία. 9 στους 10 νέοι στις ΗΠΑ, υποφέρουν από μείζονα κατάθλιψη. Μάλιστα από την στιγμή που οξύνθηκε η πανδημία, ένα παιδί κάτω των 13 χρονών βάζει τέλος στη ζωή του κάθε πέντε μέρες. Στην Ισπανία και την Ιταλία, 8 στους 10 γονείς ανέφεραν αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών, όπως δυσκολία στη συγκέντρωση και σημαντικά αυξημένο χρόνο που περνούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτός από τις επιπτώσεις της διασποράς του ιού στην παγκόσμια κοινότητα, η τεχνολογία κατηγορείται ολοένα και περισσότερο για τον αρνητικό αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, ιδίως των νέων. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως η υπερβολική χρήση τεχνολογικών μέσων όπως τα social media μπορούν να οδηγήσουν σε αποξένωση, ναρκισσισμό ακόμα και σε κατάθλιψη. Αν και αυτό ως ένα βαθμό είναι αληθές, είναι επίσης γεγονός πως τα εργαλεία της τεχνολογίας μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στην ψυχική μας υγεία, σε μια στιγμή που η ανθρωπότητα φαίνεται να το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Ολοένα και περισσότερες tech εταιρείες θέτουν την ψυχική στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους αναπτύσσοντας μια σειρά προϊόντων, πλατφορμών, και apps. Ο κλάδος του healthtech, ο οποίος αναπτύσσεται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς, στηρίζεται τόσο σε «παραδοσιακές» μεθόδους για την μείωση του άγχους και του στρες όσο και σε εναλλακτικές όπως ο διαλογισμός. Πλατφόρμες και εφαρμογές όπως η Muse, η Calm και η Fitbit προσφέρουν μια σειρά ασκήσεων αναπνοής για να καθοδηγήσουν τους χρήστες στα πρώτα τους βήματα, ενώ περιπτώσεις σαν αυτή της Wave, προσομοιώνει συνεδρίες ψυχανάλυσης μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας, αποδεικνύοντας πως η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο, η αξία του οποίου καθορίζεται μόνο βάσει του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται. Το project της Wave έχει βρει ήδη ανταπόκριση στους κύκλους των επενδυτών. Η εταιρεία το καλοκαίρι συμμετείχε σε γύρο χρηματοδότησης όπου σήκωσε 2 εκατ. δολάρια. Στη χρηματοδότηση συμμετείχαν επίσης γνωστά VCs, όπως η Hanna Grey, η K50 Ventures, η Tribe Capital, η Alumni Venture Group, η Verissimo Ventures κ.α.

Διαβάστε περισσότερα

Wave: Η Startup που προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας μέσω app

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις