Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Gen Z και Millenials είναι πιο πιθανό να τους πάρει ο ύπνος στο γραφείο

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ζητούν τελικά να ενσωματωθεί ο ύπνος στον χώρο εργασίας.

Καθώς η τηλεργασία συνεχίζεται λόγω της τρέχουσας πανδημίας, κάποιοι εργαζόμενοι έχουν περισσότερο χρόνο για άλλα πράγματα. Παρόλο που το να σε παίρνει ο ύπνος εν ώρα εργασίας είναι ολίγον ανεύθυνο, το 18% αυτών που θεωρούν τους εαυτούς τους “υπναράδες” φαίνεται να πήραν παραγωγή.  

Η Plushbeds, μια εταιρεία προϊόντων ύπνου, πραγματοποίησε έρευνα σε 1.000 Αμερικανούς για να διερευνήσει τις συνήθειες ύπνου των εργαζομένων. Μέσα από αυτήν διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος στην δουλειά είναι τελικά πιο συνηθισμένος από ότι φαντάζονται αρκετοί, αφού 2 στους 3 δήλωσαν ότι έχουν ξανακοιμηθεί στη δουλειά. 

Από την μελέτη βρέθηκε επίσης ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που είχαν αποκοιμηθεί στην δουλειά ανήκαν στην Gen Z, μιλώντας για το 80% ενώ και το 70% των Millenials έχει βρεθεί σε ανάλογη θέση.   

Η αυξημένη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα στην δουλειά μέχρι στιγμής συνδέεται με 20 έως 30 λεπτά έξτρα ύπνο την ημέρα. Ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με λίγο καφέ, τότε αυξάνεται και η συγκέντρωση – τεχνική που συμβάλλει στη μείωση της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας που ευθύνεται για την κούραση στον οργανισμό, λειτουργώντας και ως αναζωογονητικό. 

Ωστόσο, πέρα από τα παραπάνω οι λεγόμενοι “υπναράδες” ήταν πιο πιθανό να βρίσκονται σε θέσεις διαχείρισης, ή και να έχουν προαχθεί αλλού μέσα στον χρόνο, σε σύγκριση με το 41% εκείνων που δεν κοιμούνται στο ενδιάμεσο της απασχόλησης.  

Επισημαίνεται εδώ ότι σε μεγάλες εταιρείες ή και σε co-working spaces, υπάρχουν ειδικοί χώροι για λίγο ύπνο στη μέση της βάρδιας, ώστε να πάρουν δυνάμεις για την συνέχεια, γεγονός που ενισχύει την απόδοση τους.  

Μολονότι αυτοί που κοιμούνται ξεκουράζονται και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, όσοι αποφεύγουν να κοιμηθούν βγάζουν περισσότερα χρήματα. Συγκεκριμένα, όσοι δεν έπεφταν για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να κερδίζουν έως και 100.000 δολάρια ή και περισσότερα σε ετήσια βάση. Οι ίδιοι όμως φαίνεται ότι αντιμετώπιζαν μια διάχυτη υπνηλία λόγω του ελλιπούς χρόνου που διαθέτουν.  

Το 70% των Αμερικανών ήδη δηλώνουν ότι στερούνται τακτικά ύπνου που ενδεχομένως εξηγεί την ανάγκη για έναν απογευματινό υπνάκο προκειμένου να βγάλουν τη μέρα. Εξαιτίας αυτού, πολλοί εργαζόμενοι πιστεύουν ότι ο ύπνος στη δουλειά πρέπει να από-στιγματιστεί. 

Ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζόμενων ζητούν να ενσωματωθεί ο ύπνος στον χώρο της εργασίας, κάνοντας λόγο για προνόμια ύπνου, με το 42% να προτιμά ειδικά δωμάτια για ύπνο. Το 36% των ερωτηθέντων ήθελε απλώς την άδεια να κοιμηθεί αν χρειαστεί και το 32% επιθυμεί απλά μια υγιή κουλτούρα ύπνου στα γραφεία του.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις