Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Payments Unicorns: Αυτές είναι οι εταιρείες πληρωμών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση για το 2021

Μετά από μια μεγάλη πτώση εξαιτίας της πανδημίας, οι επενδύσεις στον κλάδο του fintech τραβάνε και πάλι την ανιούσα. Ως αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια μεγάλη εισροή κεφαλαίου στις νεοφυείς επιχειρήσεις που συνδυάζουν τα χρηματοοικονομικά με την τεχνολογία, ενώ και ο αριθμός των συμφωνιών αυξάνεται σταθερά.

Αν και η «μερίδα του λέοντος» όσον αφορά τα επενδυτικά κεφάλαια κατευθύνονται σε χώρες της Δύσης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, μικρότερες χώρες, κυρίως στην περιοχή της Ασίας, κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους, καθώς είθισται να υιοθετούν και να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι αποτιμήσεις των fintech παρέμειναν πολύ υψηλές κατά το α’ εξάμηνο του 2021, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να θεωρούν τον κλάδο ελκυστικό και με καλές επιδόσεις – ένας πιθανός λόγος για την έκρηξη των εταιρειών unicorn, με 163 να δημιουργούνται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μάλιστα, οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 42,1 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ και τα 51,4 δισ. δολάρια στην αμερικανική ήπειρο,

Οι συνολικές επενδύσεις σε fintech στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής συνέχισαν να αυξάνονται, με επενδύσεις άνω των 39 δισ. το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι ετήσιου συνόλου 26 δισ. δολαρίων το 2020. Η περιοχή επίσης κατέρριψε το προηγούμενο ετήσιο υψηλό της στις επενδύσεις VC εστιάζοντας στο Fintech, καταγράφοντας 15 δισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2021 έναντι 9 δισ. στη διάρκεια ολόκληρου του 2020.

Η δυναμική του fintech τη φετινή χρονιά, φυσικά δε θα μπορούσε παρά να ενισχύσει έτι περαιτέρω τους κολοσσούς του κλάδου και συγκεκριμένα τους unicorns που δραστηριοποιούνται στις ψηφιακές πληρωμές. Οι δέκα εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση είδαν την αξία τους, ως αποτέλεσμα της στροφής των καταναλωτών προς τις ηλεκτρονικές αγορές, να αυξάνεται ακόμα περισσότερο ξεπερνώντας συνολικά το 1,5 τρισ. δολάρια.

Αναλυτικά η λίστα με τους 10 κορυφαίους payments unicorns

Visa – ΗΠΑ

Η Visa για μία ακόμη παραμένει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στον τομέα των πληρωμών. Εκτός από τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, η Visa λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία το τμήμα ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων Interlink. Αυτή τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση της Visa “αγγίζει” το μισό τρισ. δολάρια.

Mastercard – ΗΠΑ

Η Mastercard, ένας άλλος μεγάλος “παίκτης” στην αγορά πληρωμών βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας με τους fintech unicorns, με κεφαλαιοποίηση ύψους 350,3 δισ. ευρώ. Η Mastercard χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών της, στο οποίο αναφέρεται ως το βασικό της δίκτυο, για την πραγματοποίηση συναλλαγών πληρωμών.

Paypal – ΗΠΑ

Το PayPal έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο πληρώνουμε για τις ηλεκτρονικές αγορές, παρέχοντας ένα κανάλι για την απρόσκοπτη σύνδεση των καταναλωτών και των αγορών σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί εντύπωση η ραγδαία αύξηση στην αποτίμηση της εταιρείας η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 228 δισ. δολάρια.

Block (πρώην Square) – ΗΠΑ

Η Block, γνωστή μέχρι πρότινος με την επωνυμία Square, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσε να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή στην παγκόσμια αγορά πληρωμών. Η εταιρεία, πίσω από την οποία βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος entrepreneur Jack Dorsey είδε την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει τα 110 δισ. δολάρια το 2021, με το μέλλον να προμηνύεται ιδιαίτερα θετικό για το εγχείρημα του πρώην CEO του Twitter.

Stripe – ΗΠΑ

Γνωστή ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πλατφόρμες στον κλάδο του fintech, η Stripe αναπτύσσεται με σταθερά υψηλούς ρυθμούς, θέτοντας στο επίκεντρο που την παροχή κορυφαίων υπηρεσιών σε όλους τους πελάτες της. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Stripe έναντι των άλλων fintech πλατφορμών, έγκειται στην ευελιξία που προσφέρει στις εταιρείες ως προς την οργάνωση των μεθόδων πληρωμής που οι τελευταίες χρησιμοποιούν. Το γεγονός μάλιστα πως η ευελιξία αυτή προσφέρεται μέσω υπηρεσιών λογισμικού με βάση το cloud, έχει ανοίξει το δρόμο προς την επιτυχία στην παγκόσμια αγορά fintech, με την κεφαλαιοποίηση της Stripe να πλησιάζει τα 100 δισ. δολάρια.

Adyen – Ολλανδία

Η Adyen, είναι η μοναδική εκπρόσωπος της ηπειρωτικής Ευρώπης, στη λίστα με τους fintech unicorns. Η εταιρεία από την Ολλανδία έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα πληρωμών με στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, και να επιτρέψει στους εμπόρους να δέχονται πληρωμές σε ένα ενιαίο σύστημα, οδηγώντας σε μεγαλύτερα έσοδα από το διαδίκτυο, τις κινητές συσκευές και τα σημεία πώλησης. Η κεφαλαιοποίηση της Adyen ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 84,3 δισ. δολάρια

Gojek – Ινδονησία

Με έδρα την Τζακάρτα, η Gojek έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή τεχνολογία ψηφιακών πληρωμών με εφαρμογές σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής. Το project της Gojek, η οποία προσφέρει επίσης μια ευρεία γκάμα online apps για μεταφορές, παράδοση φαγητού και καθημερινές υπηρεσίες, έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία, ενώ γρήγορα έγινε ο πρώτος “μονόκερος” της ασιατικής χώρας καθώς και ο πρώτος decacorn. Η κεφαλαιοποίηση της Gojek, έχει φτάσει τα 35 δισ. δολάρια.

Klarna – Σουηδία

Η Klarna είναι μια σουηδική εταιρεία fintech που παρέχει διαδικτυακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως η διάσημη πλατφόρμα λύσεων πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου για εμπόρους και αγοραστές. Η Klarna επιτρέπει στους καταναλωτές να ψωνίζουν, να πληρώνουν και να διαχειρίζονται τα χρήματά τους μέσω έξυπνων εργαλείων, όπως είναι η εφαρμογή αγορών την οποία χρησιμοποιούν σήμερα 18 εκατ. πελάτες και πάνω από 250.000 retailers σε όλον τον κόσμο. Μαζί με την Adyen και την Checkout.com η Κlarna συνιστά τους big-3 του ευρωπαϊκού fintech με κεφαλαιοποίηση ύψους 31 δισ. ευρώ.

Bill.com – ΗΠΑ

Η Bill.com είναι ένας ανερχόμενος πάροχος λογισμικού που αυτοματοποιεί τις οικονομικές εργασίες του back-office για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα της Bill.com συνδέει τις επιχειρήσεις με τους προμηθευτές και τους πελάτες ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τις ταμειακές εισροές και εκροές. Η Bill.com συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ 7 στις 10 λογιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση της Bill.com φτάνει τα 26,6 δισ. δολάρια.

Checkout.com – Ηνωμένο Βασίλειο

Η Checkout.com έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα περιοχών με βάση το cloud, η οποία προσφέρει ευελιξία στη εργασίες των επιχειρήσεων δημιουργώντας μια απρόσκοπτη διαδικασία για την πραγματοποίηση των πληρωμών.Η Checkout.com δραστηριοποιείται κυρίως στην Ευρώπη, κατά βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με την εταιρεία να έχει κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, ενώ σχεδιάζει σταδιακά και την επέκταση της στις ΗΠΑ. Η κεφαλαιοποίησή της αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε 15 δισ. δολάρια.

Στα χνάρια της Facebook η Square: Αλλάζει το όνομά της σε Block

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις