Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η «πυρηνική έκρηξη» στην πράσινη τεχνολογία φέρει την υπογραφή των Startups

Σταθερά αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογίες τελευταίας, με την χρήση των οποίων φιλοδοξούν να καταστήσουν την πυρηνική ενέργεια πραγματικά βιώσιμη.

Τις τελευταίες μέρες η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάζει να εντάξει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στις «πράσινες» επενδύσεις υπό όρους, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων τόσο από κράτη μέλη της ΕΕ, όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το εάν η πυρηνική ενέργεια μπορεί να θεωρηθεί η όχι βιώσιμη είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα. Από τη μια πλευρά η πυρηνική ενέργεια παράγει μηδενικές εκπομπές άνθρακα, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για το κλίμα. Από την άλλη, είναι μια πολύ αργά αναπτυσσόμενη και ακριβή τεχνολογία. Ένα πυρηνικό εργοστάσιο χρειάζεται αρκετά χρόνια για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία. Το σοβαρότερο όμως ζήτημα, είναι τα ραδιενεργά απόβλητα που παράγουν αυτά τα εργοστάσια, καθώς και ο τεράστιος κίνδυνος ασφάλειας που ενέχουν σε περίπτωση ατυχήματος. Τα προβλήματα αυτά έχουν αναλάβει να διευθετήσουν αρκετές startups που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας. Σταθερά αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογίες τελευταίας, με την χρήση των οποίων φιλοδοξούν να καταστήσουν την πυρηνική ενέργεια πραγματικά βιώσιμη. Πάμε να δούμε παρακάτω ποιες είναι αυτές οι εταιρείες και τι είδους επανάσταση φέρνουν στον τομέα της «πράσινης» τεχνολογίας.

Oklo

Η Oklo είναι μια νεοφυής επιχείρηση της Silicon Valey, η οποία έχει ως στόχο την δημιουργία mini πυρηνικών αντιδραστήρων, οι οποίοι θα μπορούν να τροφοδοτούν με ενέργεια βιομηχανίες, μεγάλες εταιρείες και πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Ως καύσιμα για την λειτουργία των αντιδραστήρων η Oklo σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα απόβλητα που παράγουν οι συμβατικοί αντιδραστήρες.

Η startup ιδρύθηκε από τους συζύγους  Jacob Dewitte  και Caroline Cochran, οι οποίοι γνωρίστηκαν όταν και οι δύο δίδασκαν στο MIT. Σήμερα η εταιρεία έχει προσωπικό 22 ατόμων και βασικός της στόχος είναι να φέρει την επανάσταση στην τεχνολογία της πυρηνικής ενέργειας. Διαχρονικά, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα γύρω από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, υπήρξε το μεγάλο κόστος και το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτούνταν, προκειμένου ένας πυρηνικός αντιδραστήρας να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία. Η Oklo σκοπεύει να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα με τους mini αντιδραστήρες που σχεδιάζει. Ο πρώτος της πυρηνικός αντιδραστήρας ονόματι «Aurora» αναμένεται να έχει ισχύ 1.5 MWe. Λόγω του μικρούς τους μεγέθους, οι αντιδραστήρες αυτοί απαιτούν πολύ λιγότερο χρόνο δημιουργίας από τους συμβατικούς αντιδραστήρες.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι να δημιουργήσει έναν πολύ ιδιαίτερο τύπο γεννήτριας πυρηνικής ενέργειας, με το όνομα «γρήγορος αντιδραστήρας». Πρόκειται για μια γεννήτρια η οποία θα είναι πολύ πιο αποδοτική από τις συμβατικές γεννήτριες, κάτι το οποίο θα της επιτρέψει να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια κάνοντας χρήση ήδη χρησιμοποιημένων καυσίμων. Η Oklo σκοπεύει να κάνει επάναχρηση  του ουρανίου που έχει χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο από τους αντιδραστήρες EBR – II. Οι αντιδραστήρες αυτοί λειτουργούσαν το διάστημα μεταξύ 1964 – 1994, επομένως τα απόβλητά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.

Seaborg

H Seaborg είναι μια startup εταιρεία η οποία αναπτύσσει μια πρωτοποριακή τεχνολογία πυρηνικού αντιδραστήρα, αρκετά διαφορετική σε σχέση με ό,τι υπάρχει σήμερα στην αγορά. Ο νέας γενιάς αντιδραστήρας, ονόματι «Compact Molten Salt Reactor (CMSR)», είναι ασφαλής, αρκετά μικρότερος από τους συμβατούς αντιδραστήρες και πιο φιλικός προς το περιβάλλον.

Η startup ξεκίνησε το 2014 στην Κοπεγχάγη από μια ομάδα τριών φυσικών. Σήμερα διαθέτει προσωπικό 80 ατόμων, από πυρηνικούς μηχανικούς, μέχρι business developers.Έχουν στην κατοχή τους και λειτουργούν μια σειρά από εργαστήρια. Βασικός της στόχος είναι να αποκτήσει άδεια για τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες.

Οι συμβατικοί αντιδραστήρες διαθέτουν ράβδους στερεών καυσίμων, οι οποίοι χρειάζονται συνεχώς ψύξη, καθώς συνήθως κάνουν χρήση πεπιεσμένου νερού. Στον CMSR το καύσιμο αναμιγνύεται σε υγρό νάτριο, το οποίο λειτουργεί ως ψύκτης. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η συνεχή ψύξη του αντιδραστήρα, έτσι ώστε να μην μπορεί να λιώσει να προκαλέσει έκρηξη. Σε κάποια πιθανή επείγουσα κατάσταση απλώς θα πάψει να λειτουργεί από μόνος του. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει οφέλη όχι μόνο αναφορικά με την ασφάλεια, αλλά και αναφορικά με την πολυπλοκότητα και το κόστος. Επιπλέον, ο CMSR δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου και χρησιμοποιεί πολύ λιγότερους πόρους σε σχέση με τις συμβατές τεχνολογίες ενέργειας.

Terrapower

H Terrapower είναι μια νεοφυής επιχείρηση, της οποίας συνιδρυτής είναι ο Bill Gates, και έχει σκοπό να φέρει την επανάσταση στον σχεδιασμό των πυρηνικών αντιδραστήρων. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα πως σχεδιάζει να χτίσει το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο στο Kemmerer του Wyoming των ΗΠΑ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2028. Όταν ολοκληρωθεί, το εργοστάσιο θα είναι σε θέση να παρέχει ισχύ ύψους 345 MW, με δυνατότητα επέκτασης στα 500 MW. Το κόστος του ανέρχεται στα 4 δισ. δολάρια.

Το εργοστάσιο του Kemmerer θα κάνει χρήση του προηγμένου πυρηνικού σχεδιασμού, ονόματι «Natrium», το οποίο αναπτύχθηκε από την Terrapower σε συνεργασία με την GE- Hitachi.Tα εργοστάσια Natrium χρησιμοποιούν υγροποιημένο νάτριο ως ψυκτικό αντί για νερό. Το νάτριο έχει υψηλότερο σημείο βρασμού και μπορεί να απορροφήσει περισσότερη θερμότητα σε σχέση με το νερό. Αυτό σημαίνει πως δεν συσσωρεύεται υψηλή πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα, κάτι το οποίο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο έκρηξης. Επίσης, αυτού του τύπου τα εργοστάσια δεν απαιτούν εξωτερικές πηγές ενέργειας για να τεθούν τα συστήματα ψύξης τους σε λειτουργία. Πράγμα του τα κάνει ακόμα πιο ασφαλή, καθώς ας μην ξεχνάμε πως  ο βασικός λόγος της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα, ήταν όταν το τσουνάμι έθεσε εκτός λειτουργίας το εφεδρικό ψυκτικό σύστημα του πυρηνικού εργοστασίου.

Common Wealth Fusion Systems

Η Common Wealth Fusion Systems είναι μια spin-out του Plasma Science and Fusion Center (PSFC) του MIT, η οποία ιδρύθηκε το 2018 και έχει ως Διευθύνων Σύμβουλο τον Bob Mumgaard. Βασικός στόχος της εταιρείας είναι η καλύτερη ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης, του «ιερού δισκοπότηρου» των πηγών ενέργειας, όπως συχνά περιγράφεται. Ενώ υπάρχουν πολλές εταιρείες που πασχίζουν να αναπτύξουν την συγκεκριμένη τεχνολογία, η Common Wealth Fusion Systems  σχεδιάζει να το πραγματοποιήσει νωρίτερα και με λιγότερο κόστος. Για τον λόγο αυτό, έχει συγκεντρώσει γύρω της μια ομάδα ειδικών στους μαγνήτες, στις κατασκευές και στη φυσική πλάσματος, με την ελπίδα πως σύντομα θα μπορεί να παράγει καθαρή, απεριόριστη ισχύ σύντηξης.

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι ελληνικές Startup που “πρασινίζουν” το επιχειρείν!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις