Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έρχεται πλατφόρμα παρακολούθησης – “Πανοπτικό για τον κορωνοϊό”

Το σύστημα θα είναι κρατικό και θα αφορά στον έλεγχο για την τήρηση των προβλεπόμενων υποχρεώσεων σχετικά με τον εμβολιασμό, τα διαγνωστικά τεστ και τις αναρρωτικές άδειες, που θα καταγράφονται αυτόματα στο ψηφιακό ιστορικό του.

Αλλάζουν τα δεδομένα στην διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της πανδημίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, προ των πυλών (πιθανότατα εντός των επόμενων δύο μηνών) βρίσκεται η έναρξη λειτουργίας ενός νέου εξελιγμένου ψηφιακού συστήματος, το οποίο θα αντλεί σε πραγματικό χρόνο στοιχεία από όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων και τα ανεξάρτητα συστήματα των υπουργείων Εργασίας και Υγείας με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Πρόκειται για την «Πλατφόρμα Παρακολούθησης Τήρησης Υποχρεώσεων Εμβολιασμού και Διενέργειας Διαγνωστικών Ελέγχων Εργαζόμενων στον Ιδιωτικό και στο Δημόσιο Τομέα», η οποία θα καταγράφει τα στοιχεία από την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων, αδειών λόγω κορωνοϊού, την εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων και τα κρούσματα, όπως επίσης και τα δεδομένα από τις βεβαιώσεις προστίμων σε περίπτωση παράβασης των μέτρων προστασίας.

Μέχρι και σήμερα, ακόμα και σε περιόδους αυστηρής καραντίνας οι αρχές δεν είχαν ολοκληρωμένη εικόνα καθώς μεγάλο μέρος των βεβαιώσεων ήταν έντυπες, άλλα σε φακέλους γραφείων και άλλα στα συστήματα είτε του υπουργείου Εργασίας, είτε στην βάση του ΕΟΔΥ από το οποίο ενημερωνόταν το υπουργείο Υγείας.

Ουσιαστικά, όμως, κανείς δεν γνώριζε με ακρίβεια τι συμβαίνει σε όλη την επικράτεια και τα στοιχεία ήταν διάσπαρτα ή σε μορφή που δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν διάσπαρτα σε διαφορετικές υπηρεσίες, τμήματα, φορείς ή και υπουργεία. Με το νέο σύστημα η κυβέρνηση (και τα δύο συναρμόδια υπουργεία) θα έχουν καθημερινά την πλήρη χαρτογράφηση της χώρας σχετικά με την πανδημία και τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό, με συγκεκριμένα δεδομένα για την κατάσταση του εργατικού δυναμικού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για την υλοποίηση του έργου «Πλατφόρμα Παρακολούθησης Τήρησης Υποχρεώσεων Εμβολιασμού και Διενέργειας Διαγνωστικών Ελέγχων Εργαζόμενων στον Ιδιωτικό και στο Δημόσιο Τομέα», η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), ως φορέας που υπάγεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχώρησε στην ανάθεση της ανάπτυξης και υλοποίησης στην εταιρία πληροφορικής «01 SOLUTIONS HELLAS ΕΠΕ».

Το έργο προϋπολογισμού 97.960 ευρώ (με ΦΠΑ) έχει βασικό στόχο την παρακολούθηση της τήρησης των υποχρεώσεων εμβολιασμού και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων των εργαζόμενων στον Ιδιωτικό και στο Δημόσιο Τομέα, όπως προβλέπονται από τις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η οποία υπεγράφη πριν λίγες ημέρες, στην πλατφόρμα που αφορά στον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργηθεί δομή δεδομένων αντιστοίχισης ΑΦΜ με ΑΜΚΑ των εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ.

Με άλλον μηχανισμό που θα συν-λειτουργεί με το σύστημα ΗΔΙΚΑ θα λαμβάνονται τα δεδομένα Εμβολιασμού – Νόσησης – Rapid Test για τους εργαζομένους του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Τα στοιχεία που ορίζεται ότι θα περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο για κάθε ΑΜΚΑ είναι ο τύπος του εμβολίου (μονοδοσικό ή δύο δόσεις), η ημερομηνία της 1ης δόσης του εμβολίου, η ημερομηνία της 2ης δόσης του εμβολίου, η ημερομηνία νόσησης, η ημερομηνία τελευταίου αρνητικού αποτελέσματος, ο τύπος του τελευταίου διαγνωστικού τεστ, αν το διαγνωστικό τεστ έγινε σε δημόσια δομή καθώς και το εάν τηρούνται οι προϋποθέσεις για δια ζώσης εργασία χωρίς την υποχρέωση διαγνωστικών ελέγχων.

Παράλληλα η πλατφόρμα θα δημιουργεί ιστορικό με στόχο την τελική παρακολούθηση ανά εβδομάδα του αριθμού των αρνητικών Rapid – PCR που εκτελέστηκαν από κάθε εργαζόμενο. Στόχος είναι η άντληση των δεδομένων της ΗΔΙΚΑ να γίνεται ημερησίως για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα για το εργατικό δυναμικό της κάθε επιχείρησης.

Επίσης, στην ίδια πλατφόρμα θα δημιουργηθεί σύστημα επιβολής και επικύρωσης προστίμων σε εργοδότες για παραβάσεις των κανονισμών για τους υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους των ανεμβολίαστων ή ασθενών εργαζομένων όπως επίσης και για τους εργαζόμενους εμπεριέχονται στις δηλώσεις και δεν καλύπτουν τις προβλεπόμενες απαιτήσεις, είτε γιατί δεν διενεργούν τα διαγνωστικά τεστ όπως προβλέπει η νομοθεσία, είτε γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί (για συγκεκριμένες ομάδες και κατηγορίες, π.χ. υγειονομικούς).

Ειδικά για τον δημόσιο τομέα θα λειτουργήσει αυτόματος μηχανισμός διασταύρωσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, με διασταύρωση δεδομένων εμβολιασμού-νόσησης-διενέργεια ελέγχων (Covid Tests) για το σύνολο των ενεργών εργαζομένων από το σύστημα ΗΔΙΚΑ και τις βάσεις του ΕΟΔΥ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις