Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι unicorns – Περισσότεροι νέοι “μονόκεροι” το 2021 από ό,τι τα τελευταία πέντε χρόνια μαζί

Χρονιά ορόσημο αποδείχθηκε το 2021 για τις Startups που είδαν την αξία τους να ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο παγκόσμιο επιχειρείν, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, το διεθνές οικοσύστημα των Startups, όχι μόνο έχει επιδείξει εξαιρετικές αντοχές αλλά αναπτύσσεται με φρενήρεις ρυθμούς, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στις ΗΠΑ, την παγκόσμια «πρωτεύουσα» για την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις ο αριθμός των unicorns, των επιχειρήσεων δηλαδή με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων, που έλαβαν τον πολυπόθητο τίτλο του «μονόκερου» έφτασε τις 340, επιβεβαιώνοντας πως το μέλλον της επιχειρηματικότητας ανήκει στις εταιρείες που θέτουν την τεχνολογία και την καινοτομία στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη Πέμπτη η εταιρεία χρηματοοικονομικού software Pitchbook, συνολικά 340 αμερικανικές εταιρείες παρουσίασαν πέρυσι αποτιμήσεις που ξεπέρασαν το 1 δισ. δολαρίων, θέτοντας τον πήχη ψηλότερα από ποτέ άλλοτε. Αρκεί μόνο να σημειωθεί πως την τελευταία πενταετία ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που κατείχαν τον πολυπόθητο τίτλο του “unicorn” ανήλθε σε 296, λιγότερες δηλαδή από τον αριθμό των νέων unicorns μόνο το 2021.

«Η έκρηξη χρηματοδοτήσεων από μη παραδοσιακούς επενδυτές έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αύξηση των αποτιμήσεων των εταιρειών», έγραψε η Pitchbook στην έκθεση. Αυτές οι μη παραδοσιακές πηγές χρημάτων περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα επενδυτών που δεν ανήκει στον κόσμο των VCs.

Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων κινήθηκε σε ήδη μεγάλες εταιρείες, όπως η coaching πλατφόρμα της BetterUp (η οποία έγινε «μονόκερος» τον Φεβρουάριο) και η Noom η οποία έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ωστόσο, το 2021, οι γύροι χρηματοδότησεις πρώιμου σταδίου που οδηγήσαν τις επιχειρήσεις σε αποτιμήσεις επιπέδων «μονόκερου», σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους νέους unicorns του 2021, έχουν, ως είθισται, έδρα στην Καλιφόρνια. Στη σχετική λίστα των πολιτειών με τα περισσότερα unicorn deals ακολουθούν η Νέα Υόρκη και η Μασαχουσέτη.

Η έρευνα του Pitchbook που αναφέρεται στην έκθεση διαπίστωσε ότι η ραγδαία ανάπτυξη των unicorns οφείλεται, μεταξύ άλλων παραγόντων, σε νέες πηγές χρηματοδότησης, στις οποίες οι ιδρυτές δεν χρειάζεται να εκχωρήσουν τμήμα του μετοχικού τους κεφαλαίου. Αυτό, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά ελκυστικότερο από την παραδοσιακή μέθοδο της χρηματοδότησης μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών.

Παράλληλα, έχοντας αποκτήσει νωρίτερα πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, οι founders έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους με μεγαλύτερη άνεση, ενώ όταν θα επιδιώξουν να στραφούν προς τα VCs, οι εταιρείες τους θα πατούν σε μια πιο στέρεα βάση, καθιστώντας ευκολότερη την εξασφάλιση περαιτέρω κεφαλαίων από τους επενδυτές. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι Startups αποτιμώνται με ολοένα και μεγαλύτερα ποσά, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των unicorns στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Payments Unicorns: Αυτές είναι οι εταιρείες πληρωμών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση για το 2021

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις