Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Αθήνα στα κορυφαία working hubs των ψηφιακών νομάδων

Τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα, τα πιο δημοφιλή και τα πολλά υποσχόμενα μέρη εργασίας παγκοσμίως συγκέντρωσε το Nomad List σε μια ψηφιακή βάση ανά πόλη. Τελικά που πάνε οι ψηφιακοί νομάδες;

Η εξ αποστάσεως εργασία βρίσκεται πλέον σε εκθετική τροχιά και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Με την ανάπτυξή της, χιλιάδες προορισμοί, από μικροσκοπικά χωριά για σερφ μέχρι κοσμοπολίτικες μεγαλουπόλεις, ανταγωνίζονται πλέον για να προσελκύσουν τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες.  

Το Nomad List παρακολουθεί τις μετακινήσεις δεκάδων χιλιάδων ψηφιακών νομάδων εντοπίζοντας τα πιο trendy μέρη για να ζει και να εργάζεται κανείς εξ αποστάσεως την τελευταία περίοδο. Οι προορισμοί κατατάσσονται με βάση τα ποσοστά αύξησης των check-ins που γίνονται σε μέρη από δεκάδες χιλιάδες μέλη του Nomad List χρησιμοποιώντας τα live δεδομένα των 160.097 check-ins.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η πλατφόρμα, παρατηρείται μια αύξηση των check-ins τα τελευταία 5 χρόνια. Η ίδια κατηγοριοποιεί τις πόλεις ανάλογα με τους αριθμούς αύξησης των τελευταίων 5 και 2 ετών, δίνοντας μια εικόνα για τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κόμβους απομακρυσμένης εργασίας, ενώ δείχνει την τρέχουσα κατάταξη δημοτικότητας του κάθε τόπου. 

Η πανδημία της Covid-19 το 2020 φαίνεται πάντως ότι επηρέασε γενικότερα τους αριθμούς την χρονιά εκείνη αλλά και αργότερα το 2021 και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει για αρκετό καιρό ακόμα. Συγκεκριμένα, με βάση τον πίνακα της online λίστας των ψηφιακών νομάδων που χαρτογραφεί την παρουσία τους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, προκύπτει ότι το Μπουένος Άιρες εμφανίζει την μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος ως εργασιακός κόμβος για ψηφιακούς νομάδες.  

Το Πουκέτ της Ταϊλάνδης ακολουθεί δεύτερο σε επίπεδο ταχείας ανάπτυξης μες στο 2022 μαζί με την Μπογκοτά της Κολομβίας που βρίσκεται στην τρίτη θέση, την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και την Καρταχένα, μια πόλη στην Κολομβία, οι οποίες συμπληρώνουν το top 5 των πιο γρήγορα αναπτυγμένων working hubs για ψηφιακούς νομάδες.  

Ταχύτερα αναπτυσσόμενα ήδη καθιερωμένα working hubs για εξ αποστάσεως εργασίας 

Στην λίστα πιο κάτω συναντά κανείς το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, άλλες λιγότερο γνωστές πόλεις της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας και του Μεξικό. Στον χάρτη εκείνων που ταξιδεύουν μακριά από τις χώρες καταγωγής τους σε πόλεις που προσφέρουν έναν άλλο τρόπο ζωής, περιλαμβάνονται ήδη καθιερωμένα working hubs, τα οποία συνεχίζουν την ανάπτυξη τους από το 2017 μέχρι φέτος, όπου η άνοδος τους εξακολουθεί να είναι σημαντική, κατά την διάρκεια και λόγω του κορωνοϊού, όπως η Πλάγια ντελ Κάρμεν του Μεξικό, η Μεντεγίν στην Κολομβία και το Μπαλί στην Ινδονησία, η δική μας Αθήνα (στην 4η θέση) και η Λισσαβόνα στην Πορτογαλία, με αυτήν την σειρά.  

Την 10άδα αυτών κλείνουν και άλλες πόλεις του Ευρωπαϊκού νότου όπως το Πόρτο στην Πορτογαλία και η Ρώμη στην Ιταλία, το Μόναχο στην Γερμανία και η Βιέννη στην Αυστρία και φυσικά η πόλη του Μεξικό. Όλα τα παραπάνω σημείωσαν ανάπτυξη άνω του 100% το καθένα, φτάνοντας μέχρι και το 200%+ εντός 5ετίας.  

Οι πιο γρήγορα αναπτυγμένοι κόμβοι ψηφιακών νομάδων την τελευταία 5ετία 

Η Μέριδα (πάλι) του Μεξικό, η Αττάλεια στην Τουρκία, το Ζάγκρεμπ στην Κροατία και το Σάο Πάολο στην Βραζιλία έχουν δει αύξηση στα check-in τους από digital nomads σταδιακά από το 2017 όπου οι ρυθμοί εκτοξεύτηκαν κατακόρυφα σχεδόν από το 2020 και έπειτα, ενώ ορισμένες χρονιές όπως το 2019, το 2018 αλλά και το 2017 σήμαναν την “αρχή των πάντων” για Μεξικό και Τουρκία, όταν άρχισαν να βλέπουν περισσότερους ψηφιακούς νομάδες στα κατατόπια τους.  

Τα πιο οικονομικά ακίνητα για working hub επενδύσεις 

Αυτά έχουν σταθερά αυξημένες εισόδους τα τελευταία 5 χρόνια (χωρίς να υπολογίζεται το τρέχον έτος), έχουν χαμηλές τιμές ακινήτων (< 350.000 δολάρια μέση τιμή κατοικίας) και επιτρέπουν στους ξένους να κατέχουν νόμιμα ακίνητα. Σε αυτά εντάσσονται τα αμέσως προηγούμενα δηλαδή η Μέριδα στο Μεξικό, η τουρκική Αττάλεια, το Ζάγκρεμπ στην Κροατία και το Σάο Πάολο. 

Οι κορυφαίοι προορισμοί των ψηφιακών νομάδων σε επισκεψιμότητα το 2021 

Σε αυτούς βλέπουμε κατά σειρά κατάταξης την Λισσαβόνα, την πόλη του Μεξικό, την Νέα Υόρκη, την Κωνσταντινούπολη, την Βαρκελώνη, το Λονδίνο, την Πλάγια ντελ Κάρμεν, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ.  

Τα τοπ working hub σε μηνιαία βάση  

Την κορυφή στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων για την απόβαση τους κερδίζουν τέλος οι: Μπανγκόκ, Λονδίνο, Βερολίνο, Λισσαβόνα, με μια πολλά υποσχόμενη χρονιά (αν όχι επόμενη 5ετία) να αναμένει και τις υπόλοιπες υποψήφιες ή μη τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο να βρεθούν στην ίδια θέση, μεταξύ των οποίων το Τόκιο, την Στοκχόλμη, την Αθήνα και το Λος Άντζελες.  

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακοί Νομάδες: Η νέα τάση που μπορεί να γίνει πλουτοπαραγωγική δυναμική για την Ελλάδα

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις