Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στα 40 δισ. δολάρια η αξία της Checkout.com με νέα Series D χρηματοδότηση

Η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε πως «σήκωσε» 1 δισ. δολάρια σε πρόσφατη πώληση μετοχών, οδηγώντας την αποτίμησή της στα 40 δισ. δολάρια.

O unicorn των ψηφιακών πληρωμών Checkout.com, ανακοίνωσε πως συμμετείχε σε νέο Series D γύρο χρηματοδότησης ύψους ενός δισ. δολαρίων, με την αξία της να «σπάει» το φράγμα των 40 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για μια κατακόρυφη αύξηση σε σύγκριση με την περσινή αποτίμηση. Μετά την προηγούμενη Series C χρηματοδότηση των 450 εκατ. ευρώ η αξία της Checkout.com ανήλθε στα 15 δισ. δολάρια. Με άλλα λόγια, η Checkout.com σε ένα λιγότερο από ένα χρόνο είδε την αποτίμησή της να σημειώνει άλμα 167%.

Ειδικότερα, η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε πως «σήκωσε» 1 δισ. δολάρια σε πρόσφατη πώληση μετοχών, οδηγώντας την αποτίμησή της στα 40 δισ. δολάρια. Νέοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου της Franklin Templeton και της Qatar Investment Authority, συμμετείχαν από κοινού με αυτούς που συμμετείχαν σε προηγούμενες χρηματοδοτήσεις όπως η Insight Partners και η Tiger Global Management.

Από τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης το 2019, η αποτίμηση της Checkout.com έχει αυξηθεί 20 φορές, ξεπερνώντας την αξία της Instacart Inc. και σχεδόν όλων των άλλων νεοφυών επιχειρήσεων.

Η Checkout.com η οποία μετακινεί χρήματα μεταξύ αγοραστών και εμπόρων στο διαδίκτυο, αποτελεί μία από τις επιχείρησεις που σημείωσαν ιδιαίτερη άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Ο όγκος πληρωμών της εταιρείας τριπλασιάστηκε τόσο το 2020 όσο και το 2021, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Guillaume Pousaz, με πελάτες όπως η Netflix Inc. και η Klarna Bank να επωφελούνται από την αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι διαδικτυακές πωλήσεις έχουν επιβραδυνθεί με τη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία και την επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα. Η παγκόσμια ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να μειωθεί στο 18% το 2022 από 20% το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών MoffettNathanson, επιστρέφοντας στον ρυθμό του 2019. Αυτό, μαζί με την αποχώρηση των επενδυτών από τις μετοχές της τεχνολογίας πριν την άνοδο των επιτοκίων, συνέβαλε στο selloff των μετοχών των ανταγωνιστών της Checkout.com που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όπως η Adyen NV και η PayPal Holdings.

«Δε χωρά αμφιβολία ότι υπάρχει μεγάλη αστάθεια αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ό,τι κάνουμε στην Checkout έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι επενδυτές στις Startups μπορούν να αφιερώσουν χρόνο για να προσαρμοστούν στις αλλαγές του τρόπου με τον οποίο αποτιμώνται οι εταιρείες τεχνολογίας στις αγορές», δήλωσε ο Deven Parekh, διευθύνων σύμβουλος της Insight Partners και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Checkout.com. «Ωστόσο, οι πρόσφατες διορθώσεις στην αγορά ήταν βραχύβιες», είπε, «και η Checkout.com έχει ακόμα περιθώριο να αποκτήσει μερίδιο αγοράς από τις παραδοσιακές τράπεζες και τις εταιρείες πληρωμών»

Η Checkout.com σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος του νέου κεφαλαίου για να τροφοδοτήσει την επέκτασή της στις ΗΠΑ. Το περασμένο καλοκαίρι, η εταιρεία προσέλαβε τη Céline Dufétel, διευθύντρια οικονομικών στην T. Rowe Price Group Inc., για να λάβει το αντίστοιχο πόστο στην Checkout.com, ενώ πολλά από τα κορυφαία στελέχη και επενδυτές της εταιρείας κατοικούν πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να διευρύνει τις δραστηριότητές της στον χώρο κρυπτονομισμάτων. Ανταλλακτήρια όπως η Coinbase και εταιρείες digital wallet όπως η Novi και η Meta Platforms. χρησιμοποιούν το Checkout.com για να μεταφέρουν τα χρήματα των πελατών προς και από τα ψηφιακά νομίσματα. Οι συναλλαγές κρυπτογράφησης και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του όγκου πληρωμών του Checkout.com, δήλωσε η κα Dufétel.

Η Checkout.com στοχεύει επίσης σε μια αρχική δημόσια προσφορά τελικά, ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι ακόμα έτοιμη ώστε να το κάνει πράξη. Ο κ. Pousaz δήλωσε πως η εταιρεία δεν αισθάνεται την πίεση των επενδυτών να μεπι σύντομα στο χρηματιστήριο, επειδή «σήκωσε» για πρώτη φορά χρήματα πριν από μόλις τρία χρόνια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις