Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα VC επένδυσαν περισσότερα χρήματα από ποτέ σε Startups το 2021

Τα VC έδωσαν ένα μεγάλο ποσοστό των κεφαλαίων τους στις νεοσύστατες εταιρείες πέρσι.

Τα VC επένδυσαν πάνω από 675 δισ. δολάρια σε Startups παγκοσμίως το 2021, διπλασιάζοντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης VC Dealroom και του βρετανικού πρακτορείου London & Partners.

Παρά την πανδημία, ο αριθμός των λεγόμενων “μονόκερων” συνέχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς πέρσι, με περίπου 133 νεοφυείς επιχειρήσεις στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο να βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να σκαρφαλώνουν σε πάνω από 1 δισ. δολάρια, ακολουθούμενες από 69 στη Νέα Υόρκη, 21 στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης, 20 στο Λονδίνο, 16 σε μια πόλη της Ινδίας, το Μπενγκαλούρου και 15 στο Βερολίνο.

Η αύξηση των unicorns έρχεται να συμπληρωθεί από τον επίσης αυξημένο αριθμό των megarounds, δηλαδή των γύρων χρηματοδότησης νεοσύστατων επιχειρήσεων άνω των 100 εκατ. δολαρίων, που είδαν δραματική άνοδο σε ορισμένες πόλεις, με το Λονδίνο να σημειώνει αύξηση κατά 3,4 φορές.

Μόνο στο Λονδίνο υπήρξαν 64 megarounds πέρσι, από 19 το 2020. Για παράδειγμα, η fintech εφαρμογή Revolut συγκέντρωσε έναν γύρο σειράς Ε ύψους 800 εκατ. δολαρίων, ενώ η αντίπαλη Monzo συγκέντρωσε πάνω από 600 εκατ. δολάρια μέσα από δύο συμφωνίες. Αλλού, η πλατφόρμα διαδικτυακών εκδηλώσεων Hopin συγκέντρωσε 850 εκατ. δολάρια αντίστοιχα με δύο συμφωνίες το 2021.

Συνολικά, οι Startups στο βρετανικό κεφάλαιο συγκεκριμένα συγκέντρωσαν 25,5 δισ. δολάρια από VCs πέρσι, από 11,2 δισ. δολάρια το 2020, ενώ υπάρχουν πλέον 75 unicorns στο Λονδίνο, στις οποίες προστέθηκαν η εφαρμογή mobile banking, Starling Bank και η insuretech Marshmallow.

Η Ευρώπη ενάντια στις ΗΠΑ και την Κίνα

Η Ευρώπη όμως δεν φαίνεται να μπορεί άμεσα να ανταγωνιστεί τις “μεγάλες δυνάμεις” όταν δεν έχει ακόμη δημιουργήσει αντίστοιχες εταιρείες τεχνολογίας που να μπορούν να φτάσουν το μέγεθος της Alphabet, της Apple, της Amazon, της Meta ή της Microsoft στις ΗΠΑ ή της Alibaba και της Tencent στην Κίνα.

Η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι η εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων κατασκευής τσιπ ASML, η οποία αποτιμάται σε πάνω από 300 δισ. δολάρια. Εντωμεταξύ στις ΗΠΑ, αρκετές εταιρείες αποτιμώνται ήδη με πάνω από 1 τρισ. δολάρια ενώ και η Apple είδε για λίγο την κεφαλαιοποίησή της να σκαρφαλώνει πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια νωρίτερα αυτό το μήνα.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικοί και οι ασιατικοί τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν εξαγοράσει πολλές από τις πιο υποσχόμενες εταιρείες της Ευρώπης, όπως το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης DeepMind και την εταιρεία κατασκευής τσιπ Arm.

Οι επενδυτές VC διοχέτευσαν 328,8 δισ. δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και 61,8 δισ. δολάρια σε κινεζικέςStartups το 2021, ενώ επένδυσαν μόνο 39,8 δισ. δολάρια σε νεοσύστατες εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλα αυτά, οι επενδύσεις VC στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη γενικότερα αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αρκετές από τις πιο γνωστές αγγλικές Startups όπως η Deliveroo, εισήλθαν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2021. Ωστόσο, έτυχαν μικτής υποδοχής από τους επενδυτές και πολλές από τις μεγαλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Spotify, προτιμούν ακόμη και τώρα να εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ενώ η Ευρώπη έχει πολύ ισχυρή οικονομία γενικότερα και είναι δυνατός παίκτης σε τομείς όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τη μόδα και αλλού, δεν δείχνει να είναι το ίδιο όταν πρόκειται για νεοφυείς επιχειρήσεις, φέρεται να δηλώνουν κάποιοι σχετικά.

Διαβάστε επίσης:

Στα 30 δισ. δολάρια οι επενδύσεις VC σε Crypto Startups το 2021

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις