Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Τουρκία αναζητά «σανίδα» σωτηρίας στα cryptos

Η κυβέρνηση Ερντογάν θέλοντας να βρει διέξοδο στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει τριγμούς στο εσωτερικό της Τουρκίας, κινείται στο δρόμο που χάραξε το Ελ Σαλβαδόρ.

Εν μέσω της γενικευμένης κρίσης στην οικονομία της γείτονος χώρας και την έντονη αστάθεια που παρουσιάζει η λίρα, η τουρκική κυβέρνηση στρέφεται ολοένα και περισσότερα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ως αντίβαρο στα συνεχιζόμενα πλήγματα που δέχεται το τουρκικό νόμισμα από το εξωτερικό. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Ερντογάν, δρομολογεί σειρά μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες με στόχο να δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων εντός της Τουρκίας

Ο Mustafa Elitas, αναπληρωτής αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αρνήθηκε πρόσφατα τους ισχυρισμούς πως θα επιβληθεί φόρος 40% στα κέρδη από τα cryptos. Μια πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των τοπικών πλατφορμών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων αναμένεται να υποβληθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Τούρκος πολιτικός έγραψε στο Twitter στις 6 Δεκεμβρίου 2021, ότι ο νέος νόμος θα «στοχεύει στη ρύθμιση του εγχώριου συστήματος κρυπτονομισμάτων, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη κακόβουλων πράξεων, στην προστασία των επενδυτών και στην αντιμετώπιση της δυσαρέσκειας των χρηστών».

Ο Elitaş κάλεσε 13 εκπροσώπους πλατφορμών κρυπτονομισμάτων που λειτουργούν στην Τουρκία στο κοινοβούλιο στις 29 Δεκεμβρίου. Ανώτεροι αξιωματούχοι από το Υπουργείο Οικονομικών, την Υπηρεσία Κανονισμού και Εποπτείας Τραπεζών (BDDK), την Επιτροπή Έρευνας Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK) και την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα παρευρέθηκαν επίσης στη συνάντηση. Την ίδια στιγμή ανώτατα στελέχη του AKP εξετάζουν εξονυχιστικά τους κανονισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, ανέφερε η εφημερίδα Milliyet στις 6 Ιανουαρίου.

Η πρώτη προτεραιότητα του κανονισμού για τα κρυπτονομίσματα της Τουρκίας θα είναι η διαφάνεια, η ασφάλεια και η δυνατότητα ελέγχου των πλατφορμών ανταλλαγών για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των συναλλαγών, ανέφεραν στην εφημερίδα ανώνυμες πηγές κυβερνώντος κόμματος.

Αρνούμενοι κατηγορηματικά ότι θα επιβληθεί φόρος 40% στα κέρδη των κρυπτονομισμάτων, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως ο δεύτερος βασικός στόχος του νέου κανονιστικού πλαισίου θα είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος για την υγιή ανάπτυξη των επιχειρήσεων που βασίζονται σε blockchain.

Στις 27 Δεκεμβρίου, η MASAK επέβαλε πρόστιμο στην Binance, ή BN Teknoloji, ύψους 8 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (σχεδόν 634.000 δολαρίων). Ήταν η πρώτη απόφαση εκ μέρους της τουρκικής ρυθμιστικής αρχής εναντίον πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων.

Η Binance Turkey δήλωσε ότι επικοινωνεί και συνεργάζεται με τις «ανοιχτά» με τις ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές και προσπαθεί να «δημιουργήσει ένα βιώσιμο, υγιές και ασφαλές οικοσύστημα».

Στις 4 Μαΐου, η MASAK κυκλοφόρησε έναν οδηγό για παρόχους υπηρεσιών για asset κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι πλατφόρμες ανταλλαγής είναι υποχρεωμένες να επαληθεύουν την ταυτότητα των συνδρομητών, να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές και συναλλαγές μεγάλου όγκου. Σε περίπτωση αποτυχίας τήρησης αυτών των υποχρεώσεων, οι εταιρείες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα από τη MASAK ενώ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν στο μέλλον, η τουρκική υπηρεσία έχει το δικαίωμα να ασκήσει ποινική δίωξη στους ιδιοκτήτες των εν λόγω ανταλλακτηρίων.

Το μπαράζ νέων νομοθετημάτων της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, ακολούθησε το ξαφνικό κλείσιμο ενός μεγάλου αριθμού crypto πλατφορμών, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες επενδυτές να καταγράψουν τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Σημειώνεται, πως ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο που λειτουργεί στην Τουρκία, ανέρχεται  περίπου 320 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το CoinGecko. Στη γειτονική χώρα εδρεύουν περισσότερες από 30 πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων.

Η αγορά cryptos της Τουρκίας είναι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων στον κόσμο με σχεδόν 5 εκατομμύρια λογαριασμούς σε πλατφόρμες και ανταλλακτήρια.

Η κυβέρνηση Ερντογάν θέλοντας να βρει διέξοδο στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει τριγμούς στο εσωτερικό της Τουρκίας, κινείται στο δρόμο που χάραξε το Ελ Σαλβαδόρ. Η μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, αν και εντελώς διαφορετικού μεγέθους και εκτοπίσματος στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό στερέωμα, έγινε τον Ιούνιο η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε επίσημα το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα. Οι νομοθέτες της χώρας ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ νέου νόμου που προβλέπει τη νομιμοποίηση του κρυπτονομίσματος, ανεβάζοντας την τιμή του κατά 5% αμέσως μετά την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το νόμο, η συναλλαγματική ισοτιμία του Bitcoin με το δολάριο ΗΠΑ “θα καθοριστεί ελεύθερα από την αγορά” και το κράτος “προωθήσει την απαραίτητη εκπαίδευση και τους μηχανισμούς έτσι ώστε ο πληθυσμός να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτού του είδους τις συναλλαγές”.

Διαβάστε επίσης:

Το Ελ Σαλβαδόρ η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις