Η Amazon αναστέλλει την απαγόρευση χρήσης πιστωτικών Visa από τους πελάτες της

Σε συνεχή διαπραγμάτευση βρίσκονται οι δύο εταιρείες για μια κοινή λύση στο ζήτημα των χρεώσεων όσον άφορα στις συναλλαγές.

Αν και  πρόσφατα αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται πληρωμές με Visa από τις 19 Ιανουαρίου, εξαιτίας των θεωρούμενων ως τσουχτερών χρεώσεων κατά την επεξεργασία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, η Amazon επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο αυτό ακυρώνεται προς το παρόν.  

Με την προοπτική αμέτρητοι πελάτες να μην μπορούν να αγοράσουν αγαθά από την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της, η Amazon εργάζεται για μια πιο “πιθανή λύση” με τη Visa, γεγονός που και η τελευταία επιδίωκε εξ αρχής σε ένα κοινό νομικό πλαίσιο. 

Η Visa επιβεβαίωσε την εξέλιξη αυτή με δική της δήλωση, λέγοντας ότι οι πελάτες της Amazon μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις κάρτες Visa στο Amazon.co.uk μετά τις 19 Ιανουαρίου, ενώ ανέφερε ότι εργάζονται στενά για την επίτευξη μιας αμοιβαίας συμφωνίας.  

Ο Neil Smith, επικεφαλής στρατηγικών συνεργασιών, EMEA & APAC, της Forter, σχολίασε ότι η αναστολή της απαγόρευσης της Visa δεν αποτελεί έκπληξη καθώς υπήρξαν πολλές εικασίες τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος. 

Ο Smith πρόσθεσε ότι η δήλωση της Amazon θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα βαθμό συμβιβασμού και από τις δύο εταιρείες, αφού μια έρευνα του 2021 δείχνει πιθανή απώλεια 1,4 δισ. λιρών για τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.  

Ωστόσο, δεδομένου του μεριδίου αγοράς της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πιθανό η Visa να έχει συμφωνήσει να διαπραγματευτεί τις προμήθειες που χρεώνει για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες και ίσως μάλιστα να έχει συμφωνήσει να ακολουθήσει τη θέση της MasterCard. 

Τα νέα φέρνουν πάντως μια προσωρινή ανακούφιση για τους πελάτες της Amazon, ενώ το ζήτημα ανέδειξε τη θεμελιώδη ανάγκη για νέες λύσεις που θα ωφελήσουν κάθε λιανοπωλητή, αντί να λειτουργούν ως βραχυπρόθεσμη κάλυψη για λίγους.  

Για ένα μεγάλο διάστημα, οι κάρτες τοποθετούνταν εκ των υστέρων στα ηλεκτρονικά ταμεία, δημιουργώντας έναν αόρατο ιστό κρυφών εξόδων και δυσκίνητων δομών πληρωμών που επηρεάζουν τη βάση κόστους κάθε μεμονωμένου λιανοπωλητή. Με τις νέες τεχνολογίες που οφείλονται για την διακίνηση χρημάτων σε κλάσμα του κόστους και του χρόνου, ο κλάδος δεν χρειάζεται πλέον να είναι όμηρος των δικτύων καρτών για όλες τις συναλλαγές. 

Ο Siamac Rezaiezadeh, διευθυντής μάρκετινγκ προϊόντων της GoCardless, σχολίασε ότι οι επιχειρήσεις αντιδρούν στους δρακόντειους όρους και τις υψηλές χρεώσεις που επιβάλλονται μόνο και μόνο για το προνόμιο της λήψης μιας πληρωμής, με τις εταιρείες AllSaints, Superdry και Levi’s να είναι μόνο μερικές από αυτές που επίσης δίνουν μάχη στα δίκτυα καρτών.  

Η Amazon δεν αποκλείει να επαναφέρει την απαγόρευση στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχει υποσχεθεί στους πελάτες της ότι θα λάβουν “εκ των προτέρων ειδοποίηση” για τυχόν αλλαγές, σύμφωνα με τον Independent. 

Διαβάστε σχετικά:

Curve: Μια fintech βρήκε λύση στο μπανάρισμα καρτών Visa από Amazon

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις