Νέο sell off “γκρεμίζει” την παγκόσμια αγορά των cryptos

Σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko, η συνολική κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων υποχώρησε κατά 11% στα 1,9 τρισ. δολάρια το απόγευμα της Παρασκευής από τα επίπεδα ρεκόρ των 3,1 τρισ. δολαρίων τον Νοέμβριο.

Σε νέα περίοδο κρίσης έχουν εισέλθει τα κρυπτονομίσματα με τους φίλους των cryptos να εκφράζουν ανησυχίες για τις μαζικές απώλειες των τελευταίων ημερών. Την περασμένη Πέμπτη, η τιμή του bitcoin και του ether υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 40.000 και 3.000 δολαρίων αντίστοιχα, οδηγώντας και την αγορά εναλλακτικών νομισμάτων (altcoin) σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko, η συνολική κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων υποχώρησε κατά 11% στα 1,9 τρισ. δολάρια το απόγευμα της Παρασκευής από τα επίπεδα ρεκόρ των 3,1 τρισ. δολαρίων τον Νοέμβριο, με τα περισσότερα μεγάλα κρυπτονομίσματα να υφίστανται διψήφιες, σε ποσοστά, απώλειες.

Μετά τις απώλειες 5% του χρηματιστηριακού δείκτη Nasdaq την περασμένη εβδομάδα, το sell off στις αγορές κρυπτονομισμάτων φαίνεται να απηχεί τις κινήσεις των μετοχών τεχνολογίας.

Από τη νέα κρίση δεν έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής ούτε τα altcoins. Τα εναλλακτικά νομίσματα NEAR της Near Protocol (-17,5%), FTM της Fantom (-15,4%) και ATOM της Cosmos (-12,0%), σημείωσαν επίσης μεγάλες απώλειες στο sell off της Παρασκευής.

Πολλά από τα altcoins που αναδείχθηκαν σε “top performer το 2021” είδαν τις κεφαλαιοποιήσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες να έχουν μειωθεί στο μισό τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενώ ορισμένα σημείωσαν καλύτερες αποδόσεις από το bitcoin και το ether – που μειώθηκαν κατά 44% και 42%, αντίστοιχα – , τα περισσότερα πασχίζουν να διατηρήσουν τη δυναμική που παρουσίασαν το 2021. Το SOL της Solana υποχώρησε κατά 52%, ενώ τα token LUNA της Terra και AVAX της Avalanche κατέγραψαν πτώση 30% και 59% αντίστοιχα.

Η τιμή του MATIC του sidechain Polygon μειώθηκε κατά 36%, ενώ το token ADA του Cardano έχει υποχωρήσει κατά 61% από τα επίπεδα ρεκόρ του Σεπτεμβρίου, όταν το ανακοινώθηκε το λανσάρισμα των smart contracts.

Σημειώνεται πως τα altcoins, τα οποία είναι πιο ριψοκίνδυνα και συνήθως χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αστάθεια συγκριτικά με το bitcoin και το ether, υπέστησαν απότομες απώλειες έως και 90-99% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2017-2018.

Σύμφωνα με στοιχεία της Messari, οι μεγαλύτεροι χαμένοι μεταξύ των altcoins είναι τα meme coins. Η τιμή του Dogecoin έχει μειωθεί σχεδόν κατά 80% από τον περασμένο Μάιο, παρά το πρόσφατο tweet του CEO της Tesla, Elon Musk, που ενίσχυσε προσωρινά την κρυπτονόμισμα. Το Shiba inu, το διάσημο coin με το σκύλο, το οποίο είχε άνοδο 1.607% πέρυσι, καταγράφει απώλειες της τάξης του 71%.

Διαβάστε επίσης:

MoonPay: Το “PayPal” για κρυπτονομίσματα μέσα σε 3 χρόνια έφτασε αξία 3,4 δισ. δολάρια!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις