Compellio: Νέα δεδομένα στον αμπελοοινικό κλάδο με “όχημα” το blockchain

Η εταιρεία πληροφορικής σε συνεργασία με την ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ, δημιουργεί την πρώτη υπηρεσία διασφάλισης αμπελοοινικών δεδομένων στην Ελλάδα, που αξιοποιεί μεταξύ άλλων την τεχνολογία blockchain.

Η διασφάλιση της εγκυρότητας των πιστοποιήσεων που αφορούν στην ποιότητα και προέλευση των προϊόντων είναι κρίσιμης σημασίας καθώς σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών.

Ειδικά στο πλαίσιο των νέων Ευρωπαϊκών πολιτικών και χρηματοδοτήσεων που στοχεύουν στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και του εμπορίου, η αύξηση της εμπιστοσύνης μέσω της διαφάνειας και της ιχνηλασιμότητας προϊόντων αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη που δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα παρέχουν μετρήσιμα και αξιόπιστα δεδομένα από όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους. Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Αμπέλου και Οίνου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί το μέλλον για τον αμπελοοινικό κόσμο και καταλύτη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και την αύξηση της αξίας προς τον πελάτη μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Compellio σε συνεργασία με την ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ, δημιουργεί την πρώτη υπηρεσία διασφάλισης αμπελοοινικών δεδομένων στην Ελλάδα, που αξιοποιεί μεταξύ άλλων την τεχνολογία blockchain. Η υπηρεσία ενισχύει τη διαφάνεια των διαδικασιών και διευκολύνει τη συμμόρφωση με ευρωπαϊκές και διεθνείς κανονιστικές διατάξεις, με στόχο να διασφαλιστεί καλύτερα η πιστότητα και ποιότητα του τελικού προϊόντος προς τον καταναλωτή.

Με άξονα την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της και κυρίως τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας των πελατών της η ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ δηλώνει παρούσα στις νέες εξελίξεις, με αρωγό την Compellio. Οι τεχνολογικές δυνατότητες που δίνουν τα ηλεκτρονικά εργαλεία της Compellio προσφέρουν μια αναλλοίωτη «ψηφιακή σφραγίδα» γνησιότητας και ιδιοκτησίας σε κάθε είδος δεδομένων και αρχείων, που παραμένουν αμετάβλητα και ελέγξιμα με τρόπο πλήρως διαφανή και συμβατό με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Η νέα συνεργασία προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα, μέσω ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος, να παρακολουθεί άμεσα αμπελοοινικά θέματα, αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων καθώς επίσης να αναλύει τιμές και διαθεσιμότητα των προϊόντων πριν την υποβολή κάποιας παραγγελίας. Εξαιρετικά σημαντική είναι η δυνατότητα της ιχνηλασιμότητας που προσφέρεται και που καθιστά τη διαδικασία της αναζήτησης και του εντοπισμού παλαιότερων δεδομένων (οικονομικά στοιχεία, αναλύσεις, οδηγίες συμβουλευτικού χαρακτήρα, παραγγελίες κ.α.) ταχύτερη και ευκολότερη.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η διασφάλιση της γνησιότητας των καταχωρημένων δεδομένων μέσω ενός άρτιου ψηφιακού περιβάλλοντος που σκοπό έχει, μελλοντικά, να συμβάλει στη δημιουργία του e-Certificate και του e-Label τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στους εμπόρους και τους καταναλωτές, αντίστοιχα, να αντλούν εύκολα τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο.

Ο Διονύσης Αυρηλιώνης, ιδρυτής της Compellio, ανέφερε τα εξής: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη στρατηγική συνεργασία μας με την ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ που στοχεύει στον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό του αμπελοοινικού κλάδου μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών όπως blockchain, big data, και Internet-of-Things (IoT). Με τη νέα αυτή υπηρεσία φιλοδοξούμε να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις ώστε να επιταχύνουμε την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων και να ενδυναμώσουμε τους μηχανισμούς πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και της προστασίας των καταναλωτών.».

Η Άννα Γκουλιώτη, διαχειριστής της ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ, ανέφερε τα εξής «Ο ψηφιακός κόσμος είναι πλέον ένα γεγονός και οφείλουμε ως εταιρία να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή επικουρώντας τα οινοποιεία, σε ένα πρώτο στάδιο διευκολύνοντας την πρόσβαση και ιχνηλασιμότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, είτε είναι ανάλυση εξαγωγών, είτε παρακολούθηση δεξαμενών, είτε παραγγελία οινολογικών υλικών και μελλοντικά συμμετέχοντας στη δημιουργία υπηρεσιών e-Label και e-Certificate. Η μετάβαση των υπηρεσιών μας σε ψηφιακό περιβάλλον θα ξεκινήσει άμεσα με ένα μικρό αριθμό πελατών και ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του 2022 να καλύψουμε το σύνολο του πελατολογίου μας.».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις