Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κυβερνήσεις ζητούν από το Twitter να “κατεβάσει” περιεχόμενο από λογαριασμούς

Αριθμό ρεκόρ σημειώνουν οι λογαριασμοί που στοχοποιούνται από κυβερνήσεις για να κατέβει το περιεχόμενο που ανεβάζουν.

Κυβερνήσεις παγκοσμίως υπέβαλαν αιτήματα στο Twitter για να αφαιρέσει σημαντικό περιεχόμενο από λογαριασμούς χρηστών την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2021.

Η πλατφόρμα δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις προέβησαν σε 43.387 νομικά αιτήματα για την αφαίρεση περιεχομένου από 196.878 λογαριασμούς κατά την εξάμηνη περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης διαφάνειας που έγινε γνωστή από το Reuters.

Το Twitter δήλωσε ότι αυτός ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός λογαριασμών που έχει ποτέ στοχοποιηθεί με κυβερνητικά αιτήματα για να κατέβει το περιεχόμενο τους, από τότε που η εταιρεία άρχισε να δημοσιεύει εκθέσεις διαφάνειας το 2012.

Η πλειοψηφία, δηλαδή το 95% αυτών των αιτημάτων προέρχεται από πέντε συγκεκριμένες χώρες, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα, ενώ η πλατφόρμα έχει μπλοκαριστεί σε αρκετές ακόμη χώρες, όωπς από την Κίνα και την Βόρεια Κορέα.

Το Twitter ανέφερε από την πλευρά του ότι είτε “παρακράτησε” την πρόσβαση σε περιεχόμενο σε ορισμένες χώρες είτε απαίτησε από τους κατόχους των προφίλ να αφαιρέσουν μέρος ή σύνολο του περιεχομένου όπου έγινε αναφορά, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο 54% των κυβερνητικών αιτημάτων κατά την περίοδο αυτή.

Το Twitter έχει επίσης, μαζί με εταιρείες όπως το Facebook και η Google, αντιμετωπίσει επικρίσεις στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο καταπολεμά θέματα όπως η παραπληροφόρηση και η ρητορική μίσους στην πλατφόρμα του.

Ο αριθμός των λογαριασμών που έχουν στοχοποιηθεί αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% από 131.933 λογαριασμούς από το προηγούμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ακόμη, έχουν αυξηθεί και τα αιτήματα για αφαίρεση περιεχομένου κατά 14% από 38.524 με βάση την τελευταία περίοδο αναφοράς, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 2,8% σε ετήσια βάση, όπως ανέφερε το Twitter.

Η εταιρεία δήλωσε επιπλέον ότι είχε παρατηρήσει αύξηση των κυβερνητικών αιτημάτων παγκοσμίως το 2020 για την αφαίρεση περιεχομένου που είχαν αναρτήσει δημοσιογράφοι και ειδησεογραφικά πρακτορεία, όμως ο αριθμός των λογαριασμών αυτών που υπόκεινται σε αυτά τα αιτήματα μειώθηκε κατά 14% τελευταία.

Η έκθεση ανέφερε τέλος ότι τα αιτήματα των κυβερνήσεων προς το Twitter που ήθελαν να διατηρήσουν τις πληροφορίες των λογαριασμών αυτών μειώθηκαν κατά περίπου 4% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν περίπου το 57% αυτών των αιτημάτων κυβερνητικών πληροφοριών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις