Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ για τον εθισμό στα social media στοχεύει πάλι το Instagram

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Amy Klobuchar και η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Cynthia Lummis εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του εθισμού στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook ή το Twitter.

Η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος για το Facebook Frances Haugen προκάλεσε αίσθηση την προηγούμενη χρονιά, καταθέτοντας έγγραφα σύμφωνα με τα οποία το Instagram, η θυγατρική εταιρία της Meta, συνιστά ένα τοξικό μέσο που προκαλεί προβλήματα στους εφήβους, ενώ άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διασπείρουν επικίνδυνη παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό, αλλά και τα εμβόλια πρόληψης.

Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, το ίδρυμα National Science Foundation και η ακαδημία National Academy of Sciences, Engineering and Medicine θα καταρτίσουν μία μελέτη για τις πιθανές παρεμβάσεις που μπορούν να έχουν το Facebook, αλλά και άλλες πλατφόρμες στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε σχετικά το γραφείο της Klobuchar σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ θα καταρτίσει κανόνες που θα στηρίζονται στα ευρήματα αυτά και θα καταστήσει υπεύθυνες τις πλατφόρμες, αν δεν συμμορφωθούν, όπως σημειώνεται στην ίδια την ανακοίνωση. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι τεχνολογικές εταιρίες δηλώνουν “Εμπιστευτείτε μας, το ελέγχουμε.”

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επανειλημμένα βάζουν το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους, με αλγόριθμους που προωθούν επικίνδυνο περιεχόμενο αναρτήσεων εγκλωβίζοντας τους χρήστες και διαδίδοντας την παραπληροφόρηση. Το νομοσχέδιο αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πρακτικών αυτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Klobuchar.

Διαβάστε επίσης:

Με κλείσιμο Instagram-Facebook «απειλεί» ο Zuckerberg την ΕΕ

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις