Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Catalyst Romania Fund II: Το ρουμανικό VC επενδύει 50 εκατ. ευρώ για Startups στην Κεντρική και Ανατ. Ευρώπη

Το ταμείο θα στηρίξει τις νεοσύστατες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας στην περιοχή.

Η Catalyst Romania, η οποία υποστηρίζεται από την 3TS Capital Partners, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του δεύτερου ταμείου VC που στοχεύει σε επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας. Χάρη στην έντονη ζήτηση από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, ο αρχικός στόχος των 40 εκατ. ευρώ ξεπεράστηκε σημαντικά και το Ταμείο έφτασε το hard cap των 50 εκατ. ευρώ.

Το Catalyst Romania Fund II ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) ως βασικού επενδυτή, για την επένδυση κεφαλαίων από τις αναχρηματοδοτήσεις του JEREMIE Romania και το πρόγραμμα InnovFin της ΕΕ, καθώς και από τις συνεισφορές LP πολλών άλλων επενδυτών.

Πρόκειται για το πρώτο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών δεύτερης γενιάς στην ιστορία της Ρουμανίας, γεγονός που αποτελεί μοναδικό επίτευγμα με γνώμονα τα αποτελέσματα και την εμπειρία της ομάδας.

Το Catalyst Romania Fund II ακολουθεί το Fund I, το οποίο χρηματοδοτήθηκε μέσω της πρωτοβουλίας JEREMIE Romania. Με συνολική κεφαλαιοποίηση 15 εκατ. ευρώ, το Catalyst Romania Fund I επένδυσε σε 10 γνωστές ρουμανικές tech εταιρείες τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων οι Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch (εξαγοράστηκε από την FitBit), SmartBill (εξαγοράστηκε από την Visma) και GreenHorse Games (εξαγοράστηκε από την Tencent).

Το Catalyst Romania Fund II θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε πρωτοποριακές εταιρείες τεχνολογίας που έχουν λανσάρει προϊόντα στις αγορές-στόχους τους και διοικούνται από έμπειρες ομάδες επιχειρηματικής διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, θα παρέχονται επενδύσεις ύψους 1-3 εκατ. ευρώ σε τεχνολογικές ΜμΕ με υψηλό δυναμικό από τη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την υποστήριξη των αναπτυξιακών τους στόχων και των σχεδίων διεθνούς επέκτασης.

Από το πρώτο του κλείσιμο τον Νοέμβριο του 2020, το Catalyst Romania Fund II έχει επενδύσει σε δύο εταιρείες και άλλες τρεις βρίσκονται «στα σκαριά». Η πρώτη επένδυση, η Seedblink, είναι μια πλατφόρμα επόμενης γενιάς crowd-investing και η δεύτερη επένδυση, η Code of Talent, είναι μια κορυφαία λύση micro-learning αφιερωμένη στην εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων.

Το Ταμείο έχει ήδη δημιουργήσει ένα ισχυρό pipeline και η ομάδα πιστεύει στη συνεχή διαθεσιμότητα επενδυτικών ευκαιριών από το αναπτυσσόμενο Startup οικοσύστημα τόσο στη Ρουμανία όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Η Catalyst Romania προσφέρει γενικά την απαραίτητη τεχνογνωσία κλιμάκωσης, πόρους, επιχειρηματικούς εταίρους και συν-επενδυτές από όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία στις εταιρείες. Το Catalyst Romania II είναι ένα περιφερειακό ταμείο, το οποίο επικεντρώνεται σε ρουμανικές εταιρείες τεχνολογίας αρχικών σταδίων, αλλά θα επιδιώξει επίσης επενδυτικές ευκαιρίες σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για το Catalyst Romania Fund II έχουν δεσμευτεί 22,5 εκατ. ευρώ από το JEREMIE Reflows και το πρόγραμμα InnovFin Equity Programme του ΕΤΕ. Το υπόλοιπο δέσμευσης κεφαλαίου του ταμείου εξασφαλίστηκε μέσω της συμμετοχής άλλων επενδυτών, καθώς και της ομάδας Catalyst.

Το JEREMIE Romania είναι ένα σύνολο χρηματοδοτικών μέσων που υποστηρίχθηκαν αρχικά από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ρουμανίας κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013. Μετά τη λήξη της περιόδου προγραμματισμού, το ΕΤΕ συνεχίζει να ενεργεί για λογαριασμό και εξ ονόματος της κυβέρνησης της Ρουμανίας όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων που επέστρεψαν από την αρχική εφαρμογή στο πλαίσιο νέας συμφωνίας που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η εισροή κεφαλαίων ανάπτυξης, οι βέλτιστες πρακτικές επέκτασης των επιχειρήσεων, η στρατηγική καθοδήγηση και η πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα που παρέχει η ομάδα της Catalyst έχουν μάλιστα συμβάλει στην επίτευξη μέσου ετήσιου ρυθμού αύξησης των εσόδων κατά 40% στις τρέχουσες εταιρείες χαρτοφυλακίου.

Το πρώτο επενδυτικό Ταμείο έχει πραγματοποιήσει τρία exits μέσω συναλλαγών με στρατηγικούς αγοραστές ενώ και άλλες εταιρείες βρίσκονται προς το παρόν σε διαδικασίες εξόδου, αλλά και το VC σχεδιάζει να εκποιήσει πλήρως το χαρτοφυλάκιό του μέσω συναλλαγών με στρατηγικούς ή χρηματοοικονομικούς επενδυτές ή μέσω εισαγωγών σε χρηματιστήρια της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις