Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Builder Bot: Το νέο εργαλείο της Meta χτίζει ψηφιακούς κόσμους με την φωνή σου

Η Meta παρουσίασε σε ένα memo πως με φωνητικές εντολές ο χρήστης του metaverse μπορεί να δημιουργήσει τον δικό του εικονικό κόσμο.

Η Meta παρουσίασε σήμερα ένα πρωτότυπο ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν ή να εισάγουν πράγματα σε έναν εικονικό κόσμο χρησιμοποιώντας απλώς φωνητικές εντολές. Η εταιρεία θεωρεί το εργαλείο, το οποίο ονομάζεται “Builder Bot“, ως μια “διερευνητική ιδέα” που δείχνει τις δυνατότητες της Al για τη δημιουργία νέων κόσμων στο metaverse. Ο CEO της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, παρουσίασε το πρωτότυπο στην εκδήλωση Meta AI: Inside the Lab σε ένα memo.

Στο βίντεο, ο Zuckerberg εξήγησε τη διαδικασία κατασκευής τμημάτων ενός εικονικού κόσμου περιγράφοντάς τα. Για να δημιουργήσει π.χ. ένα ψηφιακό πάρκο προσφωνεί την εντολή και στην συνέχεια το ρομπότ φτιάχνει ένα τρισδιάστατο τοπίο ενός πάρκου με πράσινο γρασίδι και δέντρα.

Ακολούθως, όταν ο Zuckerberg αλλάζει την εντολή με νέα τοποθεσία, το ρομπότ αντικαθιστά το τρέχον τοπίο με ένα νέο λ.χ. μια παραλία με άμμο και νερό, όπως ζητήθηκε. Για να προσθέσει μετά σύννεφα altocumulus, δίνει την αντίστοιχη περιγραφή στο σύστημα Al, δείχνοντας έτσι πόσο συγκεκριμένες μπορούν να είναι οι φωνητικές εντολές με το αποτέλεσμα της αναπαράστασης.

Όταν ο ίδιος δείχνει μια συγκεκριμένη περιοχή στο εικονικό νερό και ζητά να δημιουργηθεί ένα νέο νησί τότε το ρομπότ σχεδιάζει αμέσως ένα. Παρομοίως, ο Ζούκερμπεργκ δίνει διάφορες άλλες φωνητικές εντολές, όπως η προσθήκη δέντρων και ενός πικνίκ κιτ. Προσθέτει επίσης φυσικούς ήχους για να μοιάζει πιο αληθοφανής η αίσθηση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο, το Builder Bot φαίνεται να χρησιμοποιεί φωνητικές εντολές για να δημιουργεί τρισδιάστατα αντικείμενα και να τα τοποθετεί στο τοπίο. Η Meta δήλωσε ότι το εργαλείο αυτό θα “τροφοδοτήσει τη δημιουργικότητα στο metaverse”, χωρίς να δώσει περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες.

Η τεχνολογία, αν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να επηρεάσει άλλους κόσμους και πλατφόρμες VR. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα παιχνιδιών Roblox έχει και αυτή αρχίσει να δοκιμάζει διάφορες φωνητικές λειτουργίες τους τελευταίους μήνες, προσφέροντας τη δική της πλατφόρμα για προγραμματιστές για μια παρόμοια εμπειρία οικοδόμησης κόσμου μέσα από voice εργαλεία.

Ωστόσο, στην παρούσα μορφή του, ο κόσμος που δημιούργησε το Builder Bot είναι αρκετά απλός όσον αφορά στην εμφάνιση και τη λειτουργικότητά του. Μπορεί με τις εντολές να εμφανίζονται αντικείμενα αλλά αυτό δεν κλιμακώνει τη δημιουργία πιο σύνθετων 3D περιβαλλόντων. Αν μη τι άλλο, ακούγεται ένας πιο fun τρόπος για την είσοδο των παιδιών στη δημιουργία εικονικών κόσμων, αν και από ότι φαίνεται ο χώρος του metaverse δεν κρίνεται ιδαίτερα ασφαλής τόσο για τα παιδιά όσο ίσως και για τους ενηλίκους.

Η Meta δημοσίευσε πρόσφατα για πρώτη φορά τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν το τμήμα της Reality Labs, αποκαλύπτοντας ότι έχασε πάνω από 10 δισ. δολάρια πέρσι και παρόλο που δήλωσε ότι αναμένει μεγαλύτερες απώλειες φέτος, η Meta δείχνει να έχει φαινομενικά ατελείωτο ρευστό για να ξοδέψει στην ανάπτυξη του metaverse και πιθανότατα έχει αρκετό χρόνο για να το καταφέρει πριν από άλλες μικρότερες εταιρείες. Οι επενδύσεις της εταιρείας στο metaverse υποδηλώνουν επίσης ότι αναμένονται περισσότερα πρωτότυπα σχέδια που θα προωθήσουν το metaverse ως ένα ενσαρκωμένο διαδίκτυο όπου “ο χρήστης θα βρίσκεται μέσα, αντί απλά να το βλέπει”.

Η Meta ανακοίνωσε επίσης στη σημερινή της εκδήλωση τα σχέδια της για chatbots με τεχνητή νοημοσύνη, ένα εργαλείο καρτών τεχνητής νοημοσύνης και έναν universal speech translator για την άμεση μετάφραση των προφορικών εντολών σε όλες τις γλώσσες δεδομένου ότι το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού μιλά γλώσσες που δεν καλύπτονται από τα τρέχοντα μεταφραστικά εργαλεία, με στόχο να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο με την ανάπτυξη νέων τεχνικών μηχανικής μάθησης (machine learning).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις