Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ουκρανία έχει “σηκώσει” 54 εκατ. δολάρια από δωρεές σε bitcoin

Οι δωρεές ήρθαν επίσης με τη μορφή NFT και stablecoins και είναι από τις λίγες που σώζουν κάπως την κατάσταση.

Οι δωρεές σε κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το ethereum εισρέουν στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζεται για 2η εβδομάδα. Από την εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου, περισσότερες από 102.000 δωρεές κρυπτονομισμάτων, συνολικού ύψους 54,7 εκατ. δολαρίων, έχουν πάει στην ουκρανική κυβέρνηση και στην Come Back Alive, μια ΜΚΟ που παρέχει υποστήριξη στον στρατό, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης blockchain Elliptic. Η αύξηση περιλαμβάνει μια μοναδική δωρεά ύψους 5,8 εκατ. δολαρίων από τον Gavin Wood, τον ιδρυτή ενός λιγότερο γνωστού κρυπτονομίσματος που ονομάζεται polkadot.

Οι δωρεές αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα, με περίπου 72.000 από αυτές τις δωρεές να προέρχονται τις τελευταίες δύο ημέρες. Μέχρι στιγμής, οι συνεισφορές αποτελούνται από 18,2 εκατ. δολάρια σε αιθέρα, 17,2 εκατ. δολάρια σε bitcoin και 9,5 εκατ. δολάρια σε ένα μείγμα stablecoins συνδεδεμένων με το δολάριο, συμπεριλαμβανομένης μιας ανώνυμης δωρεάς ύψους 1 εκατ. δολαρίων σε tether, ένα αμφιλεγόμενο token που έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με το δολάριο των ΗΠΑ.

Η αποδοχή δωρεών σε κρυπτονομίσματα είναι κάτι νέο για την ουκρανική κυβέρνηση. Μέχρι το Σάββατο, όλες οι δωρεές έπρεπε να ταξιδέψουν μέσω παραδοσιακών καναλιών πληρωμών, αλλά στις 26 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει δημιουργική.

Οι λογαριασμοί στο Twitter που ανήκουν στην ουκρανική κυβέρνηση άρχισαν να ζητούν για πρώτη φορά δωρεές σε κρυπτοσυχνότητες. Η κίνηση αυτή ήρθε αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας κατέστρεψε τις μεταφορές ψηφιακού χρήματος σε συνδυασμό με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου σε εθνικό επίπεδο.

Τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin έχουν γίνει πιο δημοφιλή, καθώς επιτρέπουν στους χρήστες να παρακάμπτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενδέχεται να μπλοκάρουν τις πληρωμές προς την Ουκρανία. Η Elliptic αναφέρει ότι οι διευθύνσεις bitcoin, ethereum, tron, polkadot, dogecoin και solana που αναφέρονται στα tweets έχουν λάβει πάνω από 96.000 δωρεές κρυπτονομισμάτων, με συνολική αξία 46,7 εκατ. δολαρίων να πηγαίνουν απευθείας στην κυβέρνηση.

Οι δωρεές των NFTs έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα. Ένα CryptoPunk NFT αξίας άνω των 200.000 δολαρίων στάλθηκε στον λογαριασμό ethereum της ουκρανικής κυβέρνησης με την Elliptic να αναφέρει ότι μια μοναδική συναλλαγή αξίας 1,86 εκατ. δολαρίων προήλθε από την πώληση NFTs που αρχικά προορίζονταν για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Συγχρόνως, ο UkraineDAO δημοπράτησε ένα NFT της ουκρανικής σημαίας έναντι 6,5 εκατ. δολαρίων σε ether, γεγονός που το καθιστά από τα πιο ακριβά NFT που έχουν πωληθεί ποτέ. Η Elliptic αναφέρει ότι τα έσοδα πρόκειται να διατεθούν στην οργάνωση Come Back Alive. Καθώς τα ψηφιακά νομίσματα ανοίγουν νέους δρόμους προς τα μετρητά για μια χώρα που παλεύει με μια μεγάλη επίθεση, οι αριθμοί ωχριούν μπροστά στα μετρητά που εισρέουν στη χώρα από διεθνείς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ.

Εκτός από τα 350 εκατ. δολάρια που ενέκρινε ο Λευκός Οίκος για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο 10 δισ. δολάρια σε άμεση βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των ανθρωπιστικών προμηθειών, των δυνάμεων ασφαλείας και των οικονομιών στην Ουκρανία και τους εταίρους της στην κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα, η USAID έχει υποσχεθεί άλλα 54 εκατ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια προς το Κίεβο.

Διαβάστε επίσης:

Σε δωρεές bitcoin στρέφεται ο ουκρανικός στρατός

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις