Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ελληνίδες founders και στελέχη σχολιάζουν την σημασία των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο

Οι γυναίκες του ελληνικού επιχειρείν μοιράζονται με το Startupper λίγα λόγια για την αξία τους και την αλλαγή που υλοποιούν με στόχο μια ακόμη πιο ορατή συνύπαρξη.

Η ημέρα της Γυναίκας έφτασε ξανά, τα προβλήματα υπάρχουν αλλά η δυναμική παρουσία των γυναικών στέλνει το μήνυμα της. Ο επιχειρηματικός κόσμος μετρά όλο και περισσότερες γυναίκες, οι οποίες διεκδικούν πια όχι απλά μια θέση όσο την ίδια την πρόοδο και την ισοτιμία.

Καθώς λοιπόν οι κοινωνικές αξίες και τα επιχειρηματικά πλεονεκτήματα των γυναικών αναγνωρίζονται σταδιακά με την αγορά να μετασχηματίζεται με όρους diversity και υπέρβασης του έμφυλου χάσματος, το Startupper αφιέρωσε χρόνο για να ακούσει τις γυναίκες επαγγελματίες που έχουν ενεργή δράση, η καθεμία στον τομέα της, εκφράζοντας την σημασία της διάκρισης των γυναικών στον χώρο των επιχειρήσεων την περίοδο που διανύουμε. 

Ράνια Λάμπρου, Co-founder και CEO της Simpler 

“Παρ’ ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σοβαρή πρόοδος ως προς την ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στην ελληνική επιχειρηματική κοινωνία, η αλήθεια είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει ηχηρή απουσία γυναικών από ηγετικές θέσεις – είμαστε ακόμα στην αρχή.  

Ράνια Λάμπρου

Οι επιχειρήσεις και γενικότερα ο κόσμος χρειάζεται τη συμμετοχή περισσότερων ικανών γυναικών σε θέσεις ευθύνης, οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν μια διαφορετική οπτική και ένα σύνολο δεξιοτήτων που προσθέτουν τεράστια αξία σε μια ομάδα.  

Οι γυναίκες οφείλουμε να βγούμε εκτός “comfort zone” και να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αξίζει, δηλαδή την παρουσία μας σε κάθε τραπέζι όπου λαμβάνονται αποφάσεις. Νομίζω ότι το κλειδί εδώ είναι να μην βάζουμε όρια στους εαυτούς μας και να μην αφήνουμε τους άλλους να μας καθορίζουν.” 

Γεωργία Πρωτογέρου, Marketing & Communications Manager της Think Silicon

Γεωργία Πρωτογέρου

“Ο κλάδος της τεχνολογίας παραδοσιακά προηγείται των εξελίξεων στους περισσότερους τομείς και έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Παρ’ όλα αυτά η γυναικεία συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κόντρα σε στερεότυπα και ρόλους, αυτό που θα πρέπει να θυμάται κάθε γυναίκα είναι πως η γυναικεία ενσυναίσθηση σε ευθυγράμμιση με την αποδοχή, την εμπειρία, την ομαδικότητα και τον δημιουργικό νου της προσδίδει πολύτιμα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην κούρσα της επαγγελματικής καταξίωσης. Το γυναικείο μυαλό από τη φύση του γέννα και αναδημιουργεί.” 

Κορίνα Σαΐας, COO της ViOS Coworking 

Κορίνα Σάϊας

Στηρίζοντας την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών, στηρίζουμε την ίδια μας την οικονομία. Η ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων σε ανώτερες διοικητικές θέσεις μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής επιχειρηματικότητας που τόσο χρειαζόμαστε τον τελευταίο καιρό.” 

Δάφνη Τσεβρένη, Συνιδρύτρια & Οικονομική Διευθύντρια της Clio Muse 

Δάφνη Τσεβρένη

“Η γυναικεία επιχειρηματικότητα πρέπει να στηρίζεται έμπρακτα, μέσα από υποστηρικτικές δράσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.” 

Μάχη Συμεωνίδου, Iδρύτρια της Agroapps

Μάχη Συμεωνίδου

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα ταξίδι…και σε αυτό το ταξίδι η παρέα δημιουργεί την αξία. Μαζί σχεδιάζουμε στον χάρτη τη διαδρομή και καταλήγουμε στον προορισμό… και σε αυτή τη διαδρομή στερεότυπα αποκλεισμού και ανισότητας δεν έχουν θέση. Όλοι μαζί, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, την ηλικία και ότι άλλο μοιάζει να μας βάζει σε κατηγορίες, πρέπει να δούμε αυτά που μας ενώνουν. Σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό ταξίδι είμαστε όλοι σημαντικοί! Τα εμπόδια που βλέπουμε είναι ευκαιρίες και τα λάθη οδηγός μας!”

Αναστασία Καραμπουρνιώτη, Chief Marketing Officer του Ομίλου Epsilon Net 

Αναστασία Καραμπουρνιώτη

H Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί αναμφίβολα την ιδανική αφορμή να αναδείξουμε εξαιρετικά παραδείγματα γυναικών με επιτυχημένη καριέρα στο management σε σημαντικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων αυτές του κλάδου πληροφορικής και τεχνολογίας, στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Είμαι υπερήφανη που κι εγώ εντάχθηκα πρόσφατα στην μεγάλη οικογένεια του Ομίλου Epsilon Net.”

Αντιγόνη Ζήκου, Country Marketing Manager της Hewlett Packard Enterprise 

Αντιγόνη Ζήκου

Παρόλο που η συμβολή των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται συνεχώς στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω σε σχέση με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. Αυτό συνίσταται στο ότι υπάρχουν ανεπάρκειες στην πολιτεία αλλά οι σημαντικότεροι παράγοντες για την Ελληνίδα είναι ο φόβος αποτυχίας και η μη αποδοχή.  

Το αισιόδοξο όμως είναι ότι οι γυναίκες όχι μόνον ιδρύουν περισσότερες επιχειρήσες απο ότι προηγουμένως αλλά επίσης τις ιδρύουν σε μη παραδοσιακές βιομηχανίες. Αν ανατρέξουμε σε λίγες δεκαετίες πίσω 1980-2010 οι γυναίκες επιχειρηματίες περιοριζόταν, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στη διοίκηση καταστημάτων καλλυντικών, μικρών καταστημάτων ρουχισμού και άλλων επιχειρήσεων που ικανοποιούσαν ειδικά γυναικείες ανάγκες.  

Ωστόσο, τα ειδικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, τόσο σε πολιτισμικό, όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο, προσδίδει ένα προβάδισμα στην Ελληνίδα να επιδείξει μεγαλύτερη επιχειρηματικότητα σε καινοτόμες λύσεις γεωργίας, εμπορία αλλά και ξενοδοχειακούς τομείς, εστίασης και διαχείριση ακίνητης περιουσίας.” 

Μαρία Ζιούβελου, Director of Clients & Industries, Brand & Communications και CSR για τη Deloitte Ελλάδος 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ημέρα για τον εορτασμό των επιτευγμάτων των γυναικών, αλλά επίσης μια ημέρα για να επικεντρωθούμε στο πόσα περισσότερα έχουμε ακόμη να κάνουμε όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην κοινωνία και στον χώρο εργασίας. 

Μαρία Ζιούβελου

Η Ελλάδα έχει 52,5 βαθμούς στους 100 στο Gender Equality Index του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, 15.7 βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντικατοπτρίζοντας τις διαφορές των δυο φύλων και τα επίπεδα επιδόσεων σε βασικούς τομείς όπως είναι η εργασία, η οικονομική κατάσταση, η γνώση, ο χρόνος, η εξουσία και η υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της βίας κατά των γυναικών και τις διασταυρούμενες ανισότητες. Υπάρχει λοιπόν πολλή «δουλειά» ακόμη που πρέπει να γίνει. Και το σημαντικό είναι πως όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε σ΄αυτήν.  

Γιατί πολλές φορές τα μεγαλύτερα πράγματα ξεκινούν από κάτι μικρό. Μια φαινομενικά απλή πράξη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές και διαχρονικές αλλαγές. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ρηξικέλευθο ή εντυπωσιακό.  

Στην Deloitte γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα μέσα από το κάλεσμα #BeTheButterfly –   ενθαρρύνοντας γυναίκες και άνδρες να #BeTheButterfly, να κάνουν δηλαδή μικρές πράξεις κάθε μέρα που μπορούν να έχουν μεγάλη θετική επίδραση στις γυναίκες και στα κορίτσια γύρω μας.  

Το να σκεφτόμαστε καλύτερα πώς μιλάμε, να στηρίζουμε μια συνάδελφο, να ενθαρρύνουμε ένα κορίτσι να κυνηγήσει το όνειρό του και να πιστέψει στις ικανότητές του ή να κάνουμε μια απλή πράξη αλληλεγγύης για μια γυναίκα είναι μικρές πράξεις που δρουν πολλαπλασιαστικά, που μπορούν να επηρεάσουν μια γυναίκα με τρόπους που δεν φανταζόμαστε.  

Όλοι έχουμε τη δύναμη να εμπνέουμε τους ανθρώπους γύρω μας να κάνουν το ίδιο καλό σε άλλους, δημιουργώντας το ‘butterfly effect’ μιας θετικής αλλαγής. Το Φαινόμενο της Πεταλούδας μας δείχνει το πώς μπορούμε όλοι να γίνουμε κρίκος της αλυσίδας για να #ΒreakΤheΒias.”

Χρύσα Καραμανίδη, Chief Innovation Officer της Upstream

Η πρόοδος που έχουμε σημειώσει σαν κοινωνία τα τελευταία χρόνια προς την ισότητα των φύλων είναι τεράστια, ωστόσο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να σταματήσουμε να βλέπουμε το φύλο σαν ανασταλτικό παράγοντα όχι μόνο στο να δίνουμε ευκαιρίες πρόσληψης στις γυναίκες, αλλά και ευκαιρίες να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις, έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα.

Χρύσα Καραμανίδη

Το να είσαι γυναίκα επαγγελματίας, επιχειρηματίας, manager πολλές φορές ακόμα και σήμερα σημαίνει να δουλεύεις διπλά. Να χρειάζεται να αποδείξεις την αξία σου διπλά, να είσαι διπλά «ευχάριστη» ακόμα κι όταν όλα πάνε στραβά, να προσέχεις ακόμα και τι θα φορέσεις διπλά, για να μη δώσεις «δικαιώματα», να μη συζητηθείς. Και πάνω απ’ όλα να εκμεταλλεύεσαι τις λιγοστές ευκαιρίες που σου δίνονται διπλά.  

Ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις τεχνολογίας, εντοπίζεται ακόμα μεγαλύτερη ανισότητα. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι γυναίκες εκπροσωπούν μόλις το 17% των βασικών τεχνολογικών θέσεων εργασίας, όπως ο προγραμματισμός, η ανάπτυξη λογισμικού κ.ά..

Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για λόγους κοινωνικής ισότητας – που και από μόνοι τους είναι πολύ σοβαροί. Είναι και ένα σημαντικό εμπόδιο στην εξέλιξη της τεχνολογίας και της ίδιας της επιχειρηματικότητας. Προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κενό στην αγορά εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας που αριθμεί τις 1,4 εκατ. κενές θέσεις εργασίας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι γυναίκες χρειάζεται να αναλάβουν περισσότερους ρόλους. Και δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι υπό-εκπροσωπούμαστε και στα pools ταλέντου στα οποία αναζητούν προσλήψεις οι hiring managers.

Δουλεύοντας 13 χρόνια σε μία εταιρεία τεχνολογίας, το είδα αυτό με τα ίδια μου τα μάτια και είμαι περήφανη που παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που επιβάλλει η κοινωνία και η αγορά εργασίας, στην Upstream είμαστε κατά 44% γυναίκες. Στο τμήμα του innovation δε, το νούμερο αυτό αγγίζει το 70%. Αλλά είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα. Σαν επιχειρήσεις και -το κυριότερο- σαν άνθρωποι και σαν κοινωνία ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών.

Ακόμη και σήμερα, συνεχίζουμε να μιλάμε για τα αυτονόητα. Οι γυναίκες αξίζουν περισσότερες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις, στην εκπαίδευση και την κατάρτισή τους, στην ανέλιξη και ανάπτυξή τους. Η μοναδικότητα και η δημιουργικότητά μας, ίσως κάνουν τη διαφορά.”

Ελισάβετ Νίκα, Managing Director στην Covariance

Ελισάβετ Νίκα

Οι γυναίκες σήμερα επηρεάζουμε όσο ποτέ άλλοτε την εξέλιξή του κοινωνικό-οικονομικού περιβάλλοντος με τη δυναμική  συμμετοχή μας σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας παρόλο που οι πολιτικές για άρση των εμποδίων μεταξύ των φύλων απέχουν ακόμη από τις προσδοκίες μας. Η δυναμική παρουσία μας, εστιάζεται στην δύναμη της ψυχής, στην αποτελεσματικότητα και την απαράμιλλή ικανότητα προσαρμογής μας, στην αλλαγή, στις νέες καταστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια ειδικά, με τα αδιέξοδα και τις αυξημένες απαιτήσεις που προκάλεσε η πανδημία, διαφάνηκε ότι μπορούμε να διαχειριζόμαστε με επιτυχία τους πολλαπλούς ρόλους που διαδραματίζουμε. Αυτή η απαράμιλλη δύναμη μας αποτελεί εχέγγυο  για πρόοδο στον επαγγελματική  δραστηριότητα μας. Αρκεί  να εκφράσουμε τη δημιουργικότητα και την καινοτομία μας αφήνοντας πίσω στερεότυπα, φόβους και αναστολές, και να ακολουθήσουμε τα όνειρα και τις επιθυμίες μας.”

Μαριάνθη Φραγκοπούλου, CEO της HERADO

Αρκετές φορές οι πολλαπλοί ρόλοι μια γυναίκας και η προσπάθεια ισορρόπησης ανάμεσα στην προσωπική- οικογενειακή και επαγγελματική ζωή αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ενασχόλησης της με την επιχειρηματικότητα. 

Μαριάνθη Φραγκοπούλου

Οι σημερινοί απαιτητικοί ρυθμοί εκπαιδεύουν καθημερινά την ευελιξία, την θέληση και την ικανότητα μιας γυναικάς ώστε να επιλύει ευκολότερα τα προβλήματα που συναντά στο δρόμο προς την κορυφή.

Ελένη Ακτύπη, Head of Marketing & Communications της Dialectica

“Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα στην ανάδειξη και υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με ολοένα και περισσότερες γυναίκες να κατέχουν ηγετικές θέσεις – Προσωπικά έχω την τύχη να συνεργάζομαι με πολλές ταλαντούχες γυναίκες εδώ στην Dialectica – Είναι σημαντικό να πατάμε ένα “pause” κάθε τόσο για να αναγνωρίζουμε τις όποιες μικρές ή μεγάλες νίκες και έτσι να παίρνουμε δύναμη για το μέλλον.

Ελένη Ακτύπη

Το πιο ευχάριστο όμως απ’όλα είναι πως πλέον συζητάμε ανοιχτά για θέματα γύρω από τη γυναικεία ενδυνάμωση μέσα στις εταιρείες – όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και μαζί με άντρες συναδέλφους. Η συζήτηση και η ενημέρωση φέρνουν τη δράση και η δράση την αλλαγή. Ας είναι αυτή η συζήτηση προτεραιότητά μας δίνοντας χώρο σε ολοένα και περισσότερες γυναίκες αλλά και άντρες να μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες και σκέψεις. Δεν έχει σημασία αν η συζήτηση γίνεται με δύο άτομα ή 100 το σημαντικό είναι να γίνεται και να προχωράει.”

Σοφία Μαγκιά, Υπεύθυνη Γραφείου Καινοτομίας & Λειτουργίας Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος»

Σοφία Μαγκιά

Το 2022 γιορτάζουμε την ημέρα της γυναίκας, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις γυναίκες εκείνες που καλούνται να αφήσουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους προκειμένου να υπερασπιστούν τη ΖΩΗ, τα παιδιά τους και το αύριο! Από όλες τις θέσεις και από όλους τους ρόλους, κάθε μία από εμάς συνεχίζει να «επιχειρεί» με «όπλα» την υπομονή, την επιμονή και την αγάπη για κάθε ένα δημιούργημα!”

Βίκυ Φωτεινού, Program Manager Visa Innovation Program Greece & Cyprus της Crowdpolicy

“Οι γυναίκες είναι πολυδιάστατα πλάσματα με ικανότητες που τις αναδεικνύουν στον επαγγελματικό χώρο και στον χώρο του fintech”.

Βίκυ Φωτεινού

Οι γυναίκες ιδρύτριες εταιρειών κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο και  αναπτύσσουν μεγαλύτερη δυναμική από το παρελθόν. Παράλληλα, διευρύνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης του ελληνικού εταιρικού τομέα, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη αποδοχή τους σε θέσεις λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες διοίκησης ενισχύθηκε κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία έξι χρόνια. 

Γυναίκες με ικανότητες, μόρφωση και επιστημονικό επίπεδο που καταφέρνουν και συνδυάζουν πολυδιάστατους ρόλους και εξειδικεύσεις, καθώς είναι και οι ίδιες πολυδιάστατα πλάσματα. Ακόμα και στον fintech χώρο με τον οποίο ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την σταδιακή ανέγερση στελεχών πορείας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα μια σιωπηλή «επανάσταση» στον χώρο του fintech, με ολοένα και περισσότερες γυναίκες να ηγούνται επιχειρήσεων οι οποίες έχουν να επιδείξουν όχι μόνο μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές αλλά ήδη αναγνωρισμένο έργο σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κλάδο. Ημέρα της γυναίκας λοιπόν, μία μέρα  εορτασμού για όσα έχουν κατακτηθεί, για όσα έχουμε καταφέρει και για όλα όσα επιφυλάσσει το μέλλον σε όσες τολμούν, πρωτοπορούν και καινοτομούν! Χρόνια μας Πολλά!”

Βάλια Παπαδημητρίου, CEO της DEVA Group 

«Δε γεννιόμαστε γυναίκες. Γινόμαστε γυναίκες.» Είπε η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, και συνειδητοποιώ πως, τα τελευταία χρόνια, αυτή η φράση «χτυπάει» διαφορετική χορδή μέσα μου κάθε 8η του Μαρτίου. Παρατηρώ τις γυναίκες της ζωής μου, ποσό δυναμικά αντιμετωπίζουν κάθε πρόκληση και όχι μόνο αντλώ δύναμη αλλά μέσα από αυτές αντιλαμβάνομαι και τα δικά μου βήματα μπροστά.

Βάλια Παπαδημητρίου

Φέτος, εστιάζω σε μια μαγική συνειδητοποίηση, η φύση μας έχει προικίσει να δημιουργούμε μέσα μας τη ζωή αλλά είμαστε «υπεύθυνες» και για την ζωή γύρω μας, για την πολυπόθητη ισορροπία!  Φροντίζουμε τους ανθρώπους μας, ώστε να γίνουν καλύτεροι, να βρουν την αισιοδοξία στην δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε και μέσα από αυτή τη διαδικασία γινόμαστε κι εμείς η καλύτερη version του εαυτού μας! Είναι τόσο όμορφο, αλλάζουμε κάθε μέρα και μέσα από εμάς, αλλάζει και ο κόσμος! Χρόνια μας πολλά, ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

Αθηνά Ντόβα, COO & Co-founder της Owiwi

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ίσως η πιο σημαδιακή ημέρα για το γυναικείο φύλο. Είναι μια ημέρα η οποία αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν τη σύγχρονη ιστορία.

Σίγουρα μένουν να γίνουν πολλά βήματα ακόμα ώσπου να φτάσουμε να μιλάμε πλέον για ένα κόσμο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, όπου κατέχουμε αρνητικό ρεκόρ σταθερά από το 2010, θα ήθελα όμως να κρατήσω μια θετική και αισιόδοξη στάση, βλέποντας γύρω μου και όλα τα πολυ σημαντικά και αξιόλογα πράγματα που έχουν γίνει και εξακολουθούν και γίνονται.

Αθηνά Ντόβα

Η κοινωνία μας έχει σημειώσει πρόοδο στο ζήτημα του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία,αλλά κατά τη γνώμη μου η πραγματική πρόοδος θα είναι όταν σταματήσουν να αντιμετωπίζονται οι μικρές η οι μεγάλες νίκες μας στο ζήτημα, ως παραχωρήσεις και αρχίσουν να αποτελούν στη κοινή συνείδηση όλων, έκφανση της συνταγματικής ισότητας. Επίσης είναι κομβικής σημασίας να αποδεχτούμε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που εμποδίζει τα θέματα ισότητας να προχωρήσουν και να αποκατασταθεί η όποια αδικία εις βάρος των γυναικών, είναι η μη αποδοχή του προβλήματος.

Η ανάγκη για παγκόσμια οικονομική πρόοδο θα πρέπει να περνά μέσα από την αναγνώριση του προβλήματος και στοχευμένες επενδύσεις στην εκπαίδευση των γυναικών, την απασχόληση, την κατάρτιση και την αξιοπρεπή εργασία. Οι γυναίκες θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τα 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει η ΕΕ μέχρι το 2030. Έχει αποδειχθεί άλλωστε πως ύπαρξη περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης και στα κοινοβούλια ειδικότερα συνδέεται με ισχυρότερες δεσμεύσεις για το κλίμα και υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα λοιπόν και όλα τα παραπάνω, θα ήθελα να ανακοινώσω την ανάδειξη μου ως Vice President του International Union of Professional Trainers, της πιο ανερχόμενης παγκόσμιας ένωσης επαγγελματιών εκπαιδευτών. Η ανάδειξη μου ομόφωνα αποτελεί είναι μια πολύ ηχηρή νίκη καθώς η χώρα μας θα έχει πλέον γυναικεία εκπροσώπηση σε έναν παγκόσμιο οργανισμό μεγάλης αποδοχής και σηματοδοτεί συγχρόνως και την έναρξη του Ελληνικού παραρτήματος της Ένωσης. Δεσμεύομαι εκ της θέσεως αυτής να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου προκειμένου η εκπαίδευση και ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού να καταστεί το πιο συμπεριληπτικό μέσο για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων. Υπάρχουν πολλά εργαλεία άλλωστε που μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος προκειμένου να εκπαιδεύσει και να αναπτύξει έναν οργανισμό. Κανένα από αυτά δεν είναι πιο αποτελεσματικό από την ενδυνάμωση των γυναικών του.”

Αντωνία Φαρσάτη, Country Manager της Rocket Delivery 

Αντωνία Φαρσάτη

Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στα 19 μου σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, έτυχε μετά από λίγο να αναφέρομαι σε γυναίκα Finance Manager. Την θαύμαζα πολύ, όχι μόνο για τα επιτεύγματά της στην δουλειά, αλλά κυρίως για τον τρόπο που ηγείτο της ομάδας μας και το πως έβρισκε πάντα χρόνο να μου μιλήσει σε προσωπικό επίπεδο, να με συμβουλέψει για το πώς να διαχειριστώ δύσκολες καταστάσεις όντας γυναίκα στον χώρο εργασίας. Θυμάμαι να σκέφτομαι “…όταν “μεγαλώσω” θέλω κι εγώ να γίνω Leader σαν κι εκείνη – να καταφέρω όσα εκείνη κι ακόμα παραπάνω, με ισάξια χάρη και ακρίβεια αποτελεσμάτων και κυρίως να εμπνέω την ομάδα μου στην καθημερινή εργασία τους και στην εξέλιξη τους…”. Για μένα αυτό ήταν κάτι που θεωρούσα πάντα απόλυτα εφικτό, καθώς τα πρότυπα που είχα γύρω μου ήταν δυνατών γυναικών που διακρίνονταν για την δουλειά τους και τη συνεισφορά τους, οπότε το μήνυμα που λάμβανα ήταν πως μπορώ να το κερδίσω κι εγώ με την ποιότητα της δουλειάς μου και της παρουσίας μου στον επαγγελματικό χώρο.

Θυμάμαι επίσης ξεκάθαρα να σκέφτομαι καθώς ωρίμαζα στον εργασιακό στίβο, πόσο σημαντικό ήταν να στηρίξω κι εγώ τις γυναίκες γύρω μου, να τους προσφέρω το mentoring και coaching που τόσο απλόχερα έλαβα κι εγώ και από γυναίκες, γιατί θυμόμουν πάντα πόσο μεγάλο αντίκτυπο είχε σε εμένα αυτό γαλουχώντας με σαν επαγγελματία. Στην καριέρα μου υπήρξα πολύ τυχερή, γιατί κυνηγούσα πάντα τα πιο περίπλοκα projects (αυτά που φαίνεται να μην τα ήθελε κανένας άλλος), τα πιο δύσκολα προβλήματα που επιζητούσαν λύση, τα περιβάλλοντα που χρειάζονταν τα πιο innovative οργανωτικά solutions σε σχεδόν μηδενικούς χρόνους και αυτά ακριβώς έρχονταν σε μένα. Παρατηρούσα ωστόσο πως ήμουν από τις ελάχιστες γυναίκες που ασχολούνταν με αυτούς τους τομείς – ειδικά στα Operations.

Ακόμα παραπάνω για τον λόγο αυτό, σε όποια θέση κι αν ήμουν – COO σε tech startup, Head of Operations για 20 χώρες και με 50 άτομα στην ομάδα μου ή Country Manager σε Startup μέσα σε ένα πολύ απαιτητικό industry, είχα πάντα στο μυαλό μου πώς πρέπει να είμαι και πρότυπο εργασίας και αξιών για τις ομάδες μου κι ακόμα περισσότερο για τις γυναίκες σε αυτές και να παίρνω τον χρόνο που χρειάζεται για να επικοινωνώ μαζί τους. Μόλις πριν από λίγο καιρό, μία κοπέλα από την ομάδα μου στην Rocket, ήρθε, με αγκάλιασε και μου είπε πόσο σημαντικό είναι για εκείνη να έχει γυναίκα Manager κι η εταιρεία της “γυναίκα GM”, γιατί αυτό της δείχνει τι μπορεί κι εκείνη να πετύχει. Κι εγώ της είπα την ιστορία για την δική μου Manager και πώς να θυμάται την δική της διαδρομή όταν η ίδια μια μέρα θα κάνει mentoring στις γυναίκες της δικής της ομάδας, όντας Leader η ίδια. Όταν λοιπόν με ρωτάτε για τη σημασία της διάκρισης των γυναικών στον χώρο των επιχειρήσεων, σκέφτομαι πως μεγάλο μέρος της καριέρας μου – και οι συνθήκες που ενέπνευσαν και ώθησαν εμένα – αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι σε πάρα πολλά επίπεδα.

Σοφία Τσακίρη, Συνιδρύτρια και Νομική Σύμβουλος της RENVIS

Σοφία Τσακίρη

Η απόφαση της δημιουργίας και διοίκησης μίας επιχείρησης χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα σχετικά με το βαθμό μελλοντικής επιτυχίας και εκτός άλλων απαιτεί αυτοπεποίθηση. Το γεγονός ότι οι Ελληνίδες φαίνεται να υστερούν σε σημαντικό βαθμό των Ελλήνων σχετικά με την εκτίμηση στις επιχειρηματικές τους ικανότητες, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να φέρουν δυσανάλογο μέρος των ευθυνών που συνεπάγεται μια οικογένεια, έχει ως αποτέλεσμα μια γυναίκα να πρέπει να ξεπεράσει επιπλέον εμπόδια στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στον αντίποδα, ελπιδοφόρα μηνύματα στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας αποτελούν αφενός ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες στη χώρα μας τείνουν να έχουν υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο και αφετέρου ότι φαίνεται να εξοικειώνονται αρκετά εύκολα με τις νέες τεχνολογίες. Επιπλέον, η οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα και η πρόσφατη πανδημία οδηγούν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να βρουν νέες διεξόδους στην απασχόλησή τους, πέραν της εξαρτημένης εργασίας, ενώ διαμορφώνουν και νέες περισσότερο ευέλικτες εργασιακές συνθήκες. 

Η απόκτηση γνώσης, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η διαμόρφωση νέων, περισσότερο ευέλικτων, συνθηκών εργασίας στις μέρες μας οδηγούν σε μία νέα τροχιά τις γυναίκες στη χώρα μας για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας. Αυτές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην RENVIS και χαρακτηρίζουν τόσο εμένα προσωπικά, ως γυναίκα επιχειρηματία, συνιδρύτρια μίας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τεχνολογικό τομέα όσο και τις υπόλοιπες γυναίκες εργαζόμενες στην εταιρεία μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες αποτελούμε πάνω από το 50% των εργαζομένων στην επιχείρησή μας, διαθέτουμε επαγγελματική εξειδίκευση, αξιοποιούμε πλήρως τις νέες τεχνολογίες και έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε απομακρυσμένα πολύ αποτελεσματικά!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις