Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Intel θα επενδύσει πάνω από 33 δισ. ευρώ για Ε&Α και παραγωγή τσιπ στην ΕΕ

Η Intel ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει έως και 80 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για την πρώτη φάση των σχεδίων της που θα αφορά σε όλη την αλυσίδα αξίας των ημιαγωγών – από την έρευνα και την ανάπτυξη (Ε&Α) έως την κατασκευή και τις σύγχρονες τεχνολογίες συσκευασίας.

Συγκεκριμένα, τα σχέδια περιλαμβάνουν την επένδυση αρχικά 17 δισ. ευρώ σε μια κορυφαία μονάδα παραγωγής ημιαγωγών στη Γερμανία, τη δημιουργία ενός νέου κέντρου Ε&Α και σχεδιασμού στη Γαλλία και την επένδυση σε Ε&Α, παραγωγή και υπηρεσίες foundry στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Με αυτή την επένδυση-ορόσημο, η Intel σχεδιάζει να φέρει την πιο προηγμένη τεχνολογία της στην Ευρώπη, δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό οικοσύστημα τσιπ επόμενης γενιάς, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μια πιο ισορροπημένη και ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού.

Ενίσχυση στην παραγωγή τσιπ “Made in Europe”

Το επενδυτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών με μια σημαντική επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Intel στην Ευρώπη. Σε αρχική φάση, η Intel σχεδιάζει να αναπτύξει δύο πρώτες στο είδος τους μονάδες παραγωγής ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, πρωτεύουσα του κρατιδίου Σαξονία-Άνχαλτ.

Ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 και η παραγωγή προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027, υπό την αίρεση της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα νέα εργοστάσια αναμένεται να παράγουν τσιπ με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες τρανζίστορ της Intel, της γενιάς Angstrom, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τόσο των πελατών foundry όσο και της Intel για την Ευρώπη και παγκοσμίως, στο πλαίσιο της στρατηγικής IDM (integrated device manufacturer) 2.0 της εταιρείας.

Boost για τις ευρωπαϊκές δυνατότητες καινοτομίας παγκόσμιας κλάσης 

Το R&D (research and development) και ο σχεδιασμός είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της παραγωγής ημιαγωγών αιχμής. Η Ευρώπη φιλοξενεί πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης, ερευνητικά ινστιτούτα και κορυφαίους σχεδιαστές και προμηθευτές τσιπ.

Η υποστήριξη αυτού του συμπλέγματος καινοτομίας με επιπλέον επενδύσεις σε Ε&Α και η σύνδεσή τους με τα σχέδια παραγωγής αιχμής της Intel θα ενισχύσει τον κύκλο καινοτομίας στην Ευρώπη, παρέχοντας μεταξύ άλλων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) καλύτερη πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής.

Η Intel σχεδιάζει να δημιουργήσει το κύριο ευρωπαϊκό κέντρο (hub) foundry design στη Γαλλία, προσφέροντας υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάλογο υλικό σε Γάλλους, αλλά και σε Ευρωπαίους και παγκόσμιους βιομηχανικούς εταίρους και πελάτες.

Συγκεκριμένα, η Intel σχεδιάζει να κατασκευάσει το νέο της ευρωπαϊκό κέντρο Ε&Α γύρω από το Plateau de Saclay της Γαλλίας, δημιουργώντας 1.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας στην Intel, με 450 θέσεις εργασίας διαθέσιμες έως το τέλος του 2024.

Οι επενδύσεις αυτές θα ενισχύσουν περαιτέρω και τις μακροχρόνιες σχέσεις της Intel με ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα σε όλη την ήπειρο μέσα από τις νέες συνεργασίες για την διενέργεια μελέτης σε νέες λύσεις HPC, μνήμης, μοντέλα προγραμματισμού λογισμικού, ασφάλεια και cloud.

Θετικές tech επιδράσεις σε όλη την ΕΕ

Τα ευρωπαϊκά επενδυτικά σχέδια της Intel αναμένεται να έχουν θετικά αποτελέσματα σε όλους τους κλάδους και τα κράτη-μέλη, αφού η δημιουργία νέων παραγωγικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων Ε&Α σε αυτή την κλίμακα θα επιφέρει έναν κύκλο καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα.

Η Intel μετρά πάνω από 30 χρόνια παρουσίας στην Ευρώπη και σήμερα απασχολεί περίπου 10.000 άτομα σε ολόκληρη την ΕΕ. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια, η εταιρεία έχει δαπανήσει πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ευρωπαίους προμηθευτές. Καθώς η Intel εργάζεται για την επανεξισορρόπηση της προσφοράς πυριτίου σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δαπάνες αυτές αναμένεται να διπλασιαστούν σχεδόν μέχρι το 2026.

Συνολικά, τα επενδυτικά σχέδια της Intel θα επιταχύνουν τις ικανότητες σχεδιασμού τσιπ αιχμής, θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία προμηθευτών υλικών και εξοπλισμού ενώ θα εξυπηρετήσουν την ισχυρή πελατειακή βάση σε όλους τους τομείς στην Ευρώπη.

Τέλος, οι επενδύσεις θα αποτελέσουν μαγνήτη για χιλιάδες επιπλέον μηχανικούς και τεχνικούς εργαζόμενους, αυξάνοντας τη δεξαμενή των καινοτόμων, επιχειρηματιών και οραματιστών που θα προωθήσουν το ψηφιακό και πράσινο μέλλον της Ευρώπης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις