Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Startups στη Silicon Valley προσπαθούν να αυτονομηθούν από ρωσικά VC

Η Fort Ross Ventures είναι ένα VC που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 7 χρόνια με επίκεντρο τη χρηματοδότηση νέων εταιρειών. Οι ιδρυτές της την ονόμασαν έτσι από τον πρώτο ρωσικό οικισμό στις ΗΠΑ, μια αναφορά στην κληρονομιά τους και σε έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της εταιρείας, την Sberbank PJSC με έδρα τη Μόσχα. 

Σήμερα η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο απέναντι στην Ουκρανία με την Sberbank να αντιμετωπίζει εξοντωτικές κυρώσεις από χώρες της Δύσης. Οι επενδυτές που έχουν δεσμεύσει τα χρήματα τους στην Fort Ross Ventures ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάληξη τους λόγω των εξελίξεων. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, παγκόσμιες εταιρείες έσπευσαν να εγκαταλείψουν τις ρωσικές συμμετοχές, σταματώντας τις δραστηριότητές τους στην περιοχή. Αλλά για τις εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών που έχουν δεχθεί κεφάλαια από Ρώσους επενδυτές, η αποδέσμευση από τη χώρα συνιστά μια πιο δύσκολη επιταγή. 

Αρχικά, τα ρούβλια μπορεί να αποτελούν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου κεφαλαίου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά μπορεί να έχουν ήδη δεσμευτεί σε νεοσύστατες επιχειρήσεις.  

Επιπλέον, δεν είναι άμεσα προφανές να προσδιοριστεί ποια μετρητά προήλθαν από ποιον ολιγάρχη, αφού πολλοί διαχειριστές οικογενειακού πλούτου των πλουσίων της Ρωσίας έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό.  

Επίσης, πολλοί επενδυτές VC δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν ποιοι είναι οι επενδυτές τους, οπότε είναι δύσκολο να πει κανείς ποιοι επενδυτές και ποιες Startups έχουν λάβει χρήματα από αντίστοιχη ρωσική πηγή. 

Η Ρωσία σημαντικός επενδυτής των Startups 

Οι Ρώσοι επενδυτές “έριξαν” πέρσι 9 δισ. δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω 232 συμφωνιών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είχε την βάση της εκτός Ρωσίας, σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία του PitchBook, ένα ποσό τριπλάσιο από αυτό που δαπάνησαν οι Ρώσοι επενδυτές το 2020. Πλέον, εν μέσω εμπόλεμης κατάστασης Ρωσίας-Ουκρανίας, τόσο οι νεοσύστατες εταιρείες όσο και τα VCs απορρίπτουν συμφωνίες με επενδυτές και επιχειρήσεις που συνδέονται με τη Ρωσία. 

Η ιστορία μεταξύ Ρώσων επενδυτών και αμερικανικών εταιρειών χρονολογείται από τις αρχές της διακυβέρνησης Ομπάμα όταν τα πράγματα ήταν φαινομενικά καλύτερα και επικρατούσε μια πιο αρμονική εποχή για τις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων. Πλέον η σύνδεση μιας εταιρείας με έναν Ρώσο επενδυτή που βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων είναι αρκετά προβληματική για πολλούς λόγους.  

Για παράδειγμα, κατά την πρώτη θητεία του Ομπάμα, η εταιρεία DCM της Silicon Valley δέχθηκε την υποστήριξη της Russian Venture Capital – ένα παρακλάδι της Russian Venture Company με έδρα τη Μόσχα. Περίπου την ίδια εποχή, η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών IVP με έδρα το Bay Area έλαβε επίσης μια επενδυτική προσφορά από τη Russian Venture Capital.  

Τώρα, η Russian Venture Company υπόκειται στην αυστηρότερη μορφή κυρώσεων των ΗΠΑ, ενώ η IVP απευθύνεται σε δικηγόρους για να δει πως μπορεί να διαχειριστεί τις ισχύουσες κυρώσεις και να συμμορφωθεί με τους υπάρχοντες κανονισμούς.  

Για να αποφύγουν αυτά τα θέματα, ορισμένες εταιρείες VC αποφεύγουν πια να δέχονται χρήματα από την Ρωσία ή να κάνουν επενδύσεις στην χώρα. Ενδεικτικά, η Index Ventures δήλωσε ότι δεν θα προσλάβει Ρώσους επενδυτές, υποστηρίζοντας τις εταιρείες χαρτοφυλακίου που προσπαθούν να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη χώρα, αφού ακόμα και η επένδυση μαζί με έναν Ρώσο επενδυτή έχει γίνει “κόκκινο πανί”. 

Πρόσφατα μάλιστα, γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου, ζητήθηκε από έναν Ρώσο επενδυτή να αποσυρθεί από μια αρχική επένδυση που διεξήγαγε η Hoxton Ventures με έδρα το Λονδίνο σε μια βρετανική Startrup.  

Πέραν αυτού, μεμονωμένες Startups έχουν επηρεαστεί από τα γεγονότα όπως η ισραηλινή νεοφυής επιχείρηση μπαταριών StoreDot και η πλατφόρμα μεταφορών Via Transportation με έδρα τη Νέα Υόρκη που έχουν κατασχέσει μετρητά από κεφάλαια που υποστηρίζονται από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος ανήκει στην ρωσική ελίτ και για αυτό τού έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η delivery Startup στη Νέα Υόρκη Buyk, που ανήκει εν μέρει στη Sberbank, έθεσε σε διαθεσιμότητα τον CEO της, μαζί με 900 υπαλλήλους όταν οι περιορισμοί της Μόσχας στις μεταφορές κεφαλαίων απαγόρευσαν στους Ρώσους ιδρυτές της Buyk, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν την εταιρεία, να μεταφέρουν μετρητά από τη χώρα στην εταιρεία. 

Οι εταιρείες επενδύσεων τεχνολογίας και οι νεοφυείς επιχειρήσεις συχνά πιστεύουν ότι το πρώτο τους καθήκον είναι να χτίσουν την ανάπτυξη τους, χρησιμοποιώντας όποια κεφάλαια είναι διαθέσιμα, αλλά καθώς οι κυρώσεις πολλαπλασιάζονται το τοπίο αλλάζει και οι εταιρείες καλούνται να δουν αν θα υπερισχύσει ο νόμος της αγοράς ή όχι. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις