Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το FoodTech “βάζει φωτιά” στις επενδύσεις από VCs ψηφιοποιώντας τις κουζίνες των εστιατορίων

Η “όρεξη” των επενδυτών συνεχίζει να αυξάνεται για τις FoodTech εταιρείες, καθώς όλο και περισσότεροι εστιάτορες ψηφιοποιούν τα συστήματα παραγγελίας, πληρωμής και παράδοσης. Επομένως, το επόμενο “next big thing στο μενού” είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική πρόκληση του κλάδου – η εστίαση στον χώρο της γαστρονομικής κουζίνας.

Οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση σε μια ανταγωνιστική αγορά με λεπτά περιθώρια κέρδους, επισημαίνει ο επενδυτής σε FoodTech Adam Struck, ιδρυτής και CEO της Struck Capital.

Υπάρχει επίσης τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στα εστιατόρια. Έτσι, οι άνθρωποι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την καινοτομία της τεχνολογίας για να εξορθολογίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους.

Σε έναν κλάδο όπου πολλές κουζίνες λειτουργούν με έντυπες παραγγελίες και συνταγές που εκτυπώνονται από έγγραφα του Word, οι FoodTech εταιρείες  “βλέπουν” όλο και περισσότερες ευκαιρίες στο προσκήνιο.

Με την λεγόμενη “ψηφιοποίηση της κουζίνας” (digitizing kitchen), ένα εστιατόριο μπορεί όχι μόνο να αποθηκεύει συνταγές, να παρακολουθεί τις παραγγελίες και να διαχειρίζεται τα αποθέματα, αλλά και να μειώνει τη σπατάλη τροφίμων, να ελαχιστοποιεί το κόστος και να αξιοποιεί νέες πηγές εσόδων.

Συγκεκριμένα, το FoodTech στο σύνολό του έχει σημειώσει σταθερή αύξηση των επενδύσεων σε επιχειρηματικά κεφάλαια, φτάνοντας από περίπου 800 εκατ. δολάρια το 2017 σε 2,3 δισ. δολάρια το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Crunchbase. Ενώ ο αριθμός των συμφωνιών ανά έτος υποχώρησε το 2020 και το 2021, η αξία των μεμονωμένων συμφωνιών αυξήθηκε.

Οι εταιρείες που στοχεύουν στο να ψηφιοποιήσουν την διαδικασία πληρωμών σε εστιατόρια σημείωσαν ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία το 2021, όπως η πλατφόρμα πληρωμών και πληρωτέων λογαριασμών PlateIQ από το Σαν Φρανσίσκο, η οποία είχε έναν γύρο Series B ύψους 160 εκατ. δολαρίων τον Νοέμβριο, αλλά και η εφαρμογή πληρωμών με QR, Sunday, η οποία συγκέντρωσε 100 εκατ. δολάρια σε γύρο Series Α.

Τα ίδια ισχύουν επίσης στο πεδίο των διανομών, όπου η Deliverect με έδρα το Βέλγιο συγκέντρωσε 150 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση Series D τον Ιανουάριο του 2022, ανεβάζοντας την αποτίμηση της εταιρείας σε 1,4 δισ. δολάρια.

Ιδιαίτερα “νόστιμη” φαίνεται για τους επενδυτές και η CloudKitchens του ιδρυτή της Uber, Travis Kalanick, η οποία συγκέντρωσε 850 εκατ. δολάρια σε έναν μόνο γύρο χρηματοδότησης τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας την αξία της στα 15 δισ. δολάρια. Ακόμα, αν και τεχνικά πρόκειται για μια εταιρεία ακινήτων, η CloudKitchens με έδρα το Λος Άντζελες παρέχει έναν χώρο κουζίνας, υποδομές και λογισμικό σε brands που κάνουν παραδόσεις μόνο για τρόφιμα.

Η ιδέα λοιπόν μιας τέτοιας ψηφιοποίησης, του FoodTech είναι ελκυστική για τα VCs, αφού για ορισμένα ισχυρά επενδυτικά ονόματα, το σύστημα διαχείρισης συνταγών της Meez λ.χ., η οποία αναπτύσσει ένα εργαλείο που μετατρέπει το περιεχόμενο από τις παραγγελίες σε μια διαδραστική βάση δεδομένων, αποτελεί “δούρειο ίππο” για την εισαγωγή της τεχνολογίας σε όλο το φάσμα λειτουργίας μιας κουζίνας εστιατορίων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις